4 strategii care vor ajuta copilul sa-si recunoasca emotiile

4 strategii care vor ajuta copilul sa-si recunoasca emotiile

Stiai ca tot mai multi copii se inchid in sine, devin necomunicativi, chiar agresivi si expusi la stimulii externi negativi din cauza ca nu stiu cum sa-si exprime emotiile pe care le resimt?

“Lasa-ma!”, “Nu vreau!”, “Nu stiu!” devin raspunsurile cele mai obisnuite pe care le primeste parintele atunci cand incearca sa calmeze un copil iritat.

Ajuta-ti copilul sa-si recunoasca emotiile, sa le inteleaga, sa stie ce se petrece cu el atunci cand e furios, agresiv, anxios!

Cele 32 de cartonase Emotiile si familia mea, cate 4 (mama, tata, fetita, baietel) pentru fiecare tip de emotie iti ofera o alternativa distractiva de petrecere a timpului prin joaca.

Cum il ajuta cartonasele pe copilul meu?

– sa-si dezvolte increderea de sine
– sa denumeasca principalele emotiile pe care le resimte
– sa-si dezvolte o autonomie solida
– sa-si exprime emotiile si sa le inteleaga
– sa le recunoasca la ceilalti
– sa-si dezvolte vorbirea
– sa socializeze si sa empatizeze cu ceilalti
– sa-si infraneze emotiile neplacute precum furia, agresivitatea etc.

Iata 4 jocuri pe care le poti pune in practica impreuna cu copilul tau:

1.Jocul Ma simt asa, atunci cand
(I se cere copilului sa extraga un cartonas si sa enumere momentele in care simte emotia respectiva)

2.Jocul de dezvoltare a vorbirii
(I se cere copilului sa extraga 3 cartonase si sa creeze
o poveste pe baza acestora, pornind de la emotia reprezentata. Daca copilul a extras de exemplu Bucurie, Mirare si Rusine poate sa spuna: Cand m-am trezit am fost bucuros gandindu-ma ca voi merge cu familia la gradina zoologica. M-a uimit insa faptul ca desi s-a anuntat vreme frumoasa, afara ploua. M-am simtit rusinat cand mi-am dat seama ca ploaia nu era altceva decat furtunul de gradina cu care tatal meu uda iarba)


3. Jocul de recunoastere a emotiilor

(I se cere copilului sa identifice pe rand toate fetele Bucuroase, Triste, Furioase, Mirate, Dezamagite, Infricate, Rusinoase sau Dezgustate din multitudinea de carti de joc amestecate pe o masa)

4.Jocul de mima
(I se cere copilului sa extraga un cartonas si sa imite emotia de pe acesta. Copilul va zambi daca a extras un cartonas cu un chip bucuros, va lasa colturile buzelor in jos daca a extras un cartonas cu Tristete, va deschide larg ochii si gurita sa va lua forma literei O daca a extras Mirare si asa mai departe)

Cartonasele Emotiile si familia mea reprezinta solutia potrivita pentru jocurile in deplasare. Acestea au colturile rotunjite pentru a feri copilul de orice pericol. Imaginile sugestive sunt atent realizate, ajutandu-l pe cel mic sa identifice cu usurinta diferenta dintre expresiile emotionale.

Ajuta-l pe copilul tau sa-si dezvolte inteligenta emotionala, prin joaca!

Petra Boanta