5 idei de activitati pentru bebelusi (II)

5 idei de activitati pentru bebelusi (II)

Pentru că ați apreciat ideile noastre cu activități pentru bebeluși, continuăm listă cu jocuri pe care am început-o în articolul precedent.  Iată ce mai puteți face după ce bebelușul este îmbăiat, hrănit și odihnit după somn:

1. Faceți-i o chitară! Este simplu, este la îndemână (aveți nevoie doar de un vas dreptunghiular adânc și de elastice de culori diferite) și îi fascinează pe cei mici. Veți observa ce repede își vor da seama ce au de făcut cu noua jucărie. Arătați-i și dumneavoastră cum elasticele pot scoate diferite sunete. Cântați-i și din voce melodii cunoscute de el, acompaniate de chitara încropită. Sigur că nu va suna ca un concert de la Sala Palatului, dar cu siguranță vă veți distra împreună. Puteți pronunța în timpul jocului și câteva sunete simple, precum vocalele și cuvinte monosilabice.

faceti o chitara dintr-o tava si elastice

 2. Faceți o planșă cu materiale care imită texturile pieilor de animale. Această idee necesită mai multă muncă și pregătire, dar cu siguranță merită! Aveți nevoie de bucăți de materiale care imită modelul blănițelor de animale. Desigur, puteți folosi și blănițe artificiale dacă aveți la îndemână. Lipiți-le pe un carton rezistent, scrieți numele animalelor pe care materialele le reprezintă și invitați-l pe cel mic să le cunoască. În timpul jocului imitați animalelor pe care le atinge, arătați-i cum să le mângâie și arătați-i poze cu animalele. Vă puteți ajuta de cartonașele de la jocul memo.

plansa cu materiale imitand animalele

3. Faceți o planșă cu flori! Aveți nevoie de flori artificiale de diferite culori și mărimi. Puteți să alternați și cu frunze de diferite forme. Lipiți-le bine de planșă, scrieți-le numele și lăsați-l pe cel mic să exploreze. Cei mici vor experimenta astfel jocul cu culorile și diferitele texturi ale florilor artificiale. Pentru a face jocul si mai educativ, aduceți și câteva flori naturale și explicați-i că cele naturale trebuie tratate cu grijă, ele doar se miros, nu se pot apuca așa cum apuci o floare artificială. În timpul jocului puteți repeta ori de câte ori copilul atinge o culoare și numele ei, precum și cuvinte simple precum: ”floare”, ”frunză”, ”petală”, ”miros”, ”spin” etc. Încercați să îi explicați ceea ce simte și ceea ce vede. Lăsați bebelușul să stea cu picioarele goale pe planșa cu flori, lăsați-l să simtă și să se joace. Pentru completarea jocului vă mai recomandăm: Ghiveci cu flori – jucarie Lamaze.

plansa cu flori artificiale

4. Gradina zoologica la noi acasa! Toti copiii au o gramada de jucarii din plus. Ce ziceti sa le ordonam si sa cream pentru cei mici o gradina zoologica? Asezati toate animalele intr-un colt al camerei si impartiti-le pe dimensiuni si pe mici familii. Pe cate o foaie, scrieți denumirile lor. Apoi invitati bebelusul in propria lui gradina zoologica si lasati-l sa le descopere. Urmarindu-i interesul pentru fiecare animalut, repetati-i sunetele pe care le scot acestea si numele lor. Puteți să vă distrați si citindu-i câteva poezii hazlii din lumea animalelor.

gradina zoologica a bebelusului

5. Meșteriți o stație de joacă! Nici nu vă imaginați cât de utile pot fi tuburile de hârtie igienică pe care de obicei le aruncăm. Pentru cei mici le puteți împacheta în diferite materiale, folie de aluminiu, folie alimentară sau le puteți picta. Înșirați-le apoi pe o bara la înălțimea lui, asigurați-vă că este bine prinsă și că nu poate fi dată jos și invitați-l pe cel mic să se joace rotind tuburile și descoperindu-le texturile. Pentru diversitate, puteți folosi și tuburile de la prosoapele din hartie sau orice alt tub de carton cu diametru si lungimi variabile. Iar în fața bebelușului puteți lipi o oglindă logopedică, astfel cel mic se poate observa, lucru care-l va distra.

centru de joaca facut din role de hartie igienicatub de hartie igienica
Dacă aveţi și alte idei pentru părinți, vă rugăm să ne lăsați aici un comentariu sau să ne scrieți pe pagina noastră de Facebook.