5 idei pentru a-i insufla copilului tau dragostea pentru carti

5 idei pentru a-i insufla copilului tau dragostea pentru carti

Se spune ca cei mici devin cititori in bratele parintilor. Iar daca tu esti un adult care iubeste cartile, jumatate din treaba este deja facuta.

Daca esti dintre oamenii care poate nu au timp sa citeasca ori poate nu au gasit cartile potrivite care sa-i tina cu sufletul la gura, sfaturile noastre te vor ajuta sa-i insufli dragostea de carte si copilului tau, ajutandu-l sa descopere lumea magica a lecturii si a personajelor din hartie.

Colectie de povesti terapeutice pentru copilasi

inconjoara-ti copilul de carti

Insa nu uita, copiii nostri invata neincetat de la noi. Invata nu din vorbele cu care incercam sa-i educam, ci din comportamentul, sentimentele, atitudinea noastra in viata de fiecare zi. Asadar, atitudinea ta fata de carti si lectura este pe jumatate si a copilului tau.

1. Inconjoara-ti copilul de carti

O casa fara carti este ca o camera fara ferestre. Primul pas in iubirea pentru carti este o biblioteca. Oamenii care se inconjoara de carti au mai multe sanse sa-i ajute pe copiii lor sa inteleaga valoarea si frumusetea lor. Nu ne referim aici doar la o biblioteca a celui mic, cu carti pentru copii, ci la o biblioteca adevarata, cu fel de fel de carti, romane, atlase, dictionare etc.

Carte pentru stimularea cititului, cu text mare si imagini

 

Produsele noastre din categoria Parenting iti stau la dispozitie pentru ca tu sa ii ghidezi pasii celui mic spre intelegerea cat mai multor concepte.

2. Citeste-i povestile pe diferite voci

Cum sa cresti un cititor

Pentru ca totul sa fie mai amuzant, straduieste-te sa citesti impreuna cu cel mic imitand vocea personajelor. Nu te ingrijora ca nu ai talent la asta, nu va fi foarte important pentru copilul tau. El oricum se va distra, iar lectura va deveni dintr-o data o activitate foarte interesanta, in care mama vorbeste amuzant/pitigaiat/pe soptitelea/ca un urias, iar actiunea prinde viata si farmec.

Calatoreste alaturi de el in lumi de poveste, citeste-i basme, povesteste-i despre zane si feti frumosi, despre magia binelui care invinge raul!

3. Creeaza un colt de lectura pe gustul celor mici

Alege un colt luminos din camera copiilor si transforma-l in ”Coltul lecturii”, in coltul ”Ce mai citim azi?” sau ”Coltul cu povesti” (deveniti creativ cu numele coltului). Ornati acest spatiu cu perne colorate si, eventual, si o jucarie careia cel mic sa-i citeasca din cartile preferate (ca doar fiecare povestitor are nevoie de cel putin un ascultator, nu?) Asezati cateva rafturi care sa decoreze coltul, rafturi pe care sa asezati la indemana toate cartile copilului. Astfel iti vei incuraja copilul sa citeasca singur, simtindu-se confortabil si protejat.

Ajuta-l sa scrie si sa citeasca! Ghidurile Usborne pentru parinti

4. Organizati un minicerc literar

Lecturile sunt mai amuzante atunci cand poti sa vorbesti si cu alti copii despre ele, cand aveti eroi comuni, cand va plac aceleasi intamplari si aveti despre ce vorbi fara epuizare. De aceea, la sfarsit de saptamana, un mini club de carte cu prietenii copilului este o idee foarte buna. Incercati sa il organizati ca o mica petrecere, cu premii la sfarsit pentru cel mai activ cititor, cu gustari inspirate din tema cartii pe care cei mici o citesc. Copiii pot sa se imbrace in personajele preferate, pot pune la cale o sceneta, pot scrie cate o scrisoare autorului cartii. Sigur, aceste intalniri necesita efort si energie din partea ta, ca parinte, dar noi credem ca merita!

5. Lasa-l pe cel mic sa-si aleaga cartile, daca vrea asta

Una dintre marile greseli pe care parintii le fac este aceea de a forta copiii sa citeasca anumite carti. Este de inteles de ce nu ai vrea ca baietelul tau sa citeasca o carte despre un monstru dintr-o casa parasita, care ascunde in pivnita o fata. Dar nu pune prea mult accent, pentru ca, la varsta asta, e important ca cei mici aleg sa citeasca in loc sa stea pe tableta. Ei sunt in continua dezvoltare, nu ii impune cartile copilariei tale. Doar pentru ca tu ai iubit cartile lui Jules Vernes, nu inseamna ca si copilul tau va gasi aceeasi fascinatie. Desigur, vorbeste-i cu pasiune despre ce te-a cucerit in lecturile tale preferate de cand erai copil, dar nu forta nota.

E posibil ca pustiul tau sa fie mai fascinat de cartile care sunt acum in trend, carti pe care le citesc si colegii lui sau pe care le-a vazut in primele rafturi ale librariilor. Este mult mai intelept sa citesti si tu cartea pe care o citeste cel mic si apoi sa discuti cu el despre actiune, sa vezi cum priveste lucrurile, care este perspectiva lui. Astfel lectura va va apropia, nu va va departa!

Acestea au fost ideile pe care vi le propunem pentru a exponentia dragostea de carte a copiilor. Aveti si alte idei pe care ati vrea sa le adaugam la lista noastra? Lasati-ne aici un comentariu.