Aparitia in familie a unui fratior – sugestii pentru parinti

Aparitia in familie a unui fratior – sugestii pentru parinti

Unul dintre cele mai fericite momente într-o familie este venirea unui bebeluș în casă! Însă această perioadă poate fi mai puțin plăcută pentru copilul pe care îl aveți deja. Cel mic se poate simți gelos, confuz sau chiar furios dacă nu îl introduceți cât mai pe înțelesul lui în această situație.

Vezi colectia noastra de materiale pentru consiliere copii AICI

O poveste induiosatoare despre dragostea dintre surori

1. Implicați-l în cât mai multe activități. Copiilor le place la nebunie să fie mici ajutoare, așadar încercați să-l implicați cât mai mult în alegerea lucrușoarelor pentru noul copil. Lăsați-l pe el să aleagă culoarea cu care văruiți, păturica din pătuț, o jucărie etc. (pentru a fi siguri că nu face o alegere cu care nu ați fi de acord, dați-i doar două variante din care să aleagă, ambele fiindu-vă pe plac). După ce noul frățior/surioară vine acasă, implicați-l pe copilul mai mare în sarcini ușoare: când schimbați copilul, rugați-l pe el să vă dea scutecul, rugați-l să-i cânte un cântec, să-i aducă suzeta etc.

implicati copilul in activitatile pentru ingrijirea fratiorului

2. Faceți un kit pentru fratele/sora mai mare. Puteți să-i faceți o amintire mai plăcută oferindu-i cadou un kit pentru fratele/sora mai mare. În acesta puteți pune un tricou pe care să scrie: ”Sora/Fratele mai mare”, dulciuri, un carnețel, carioci etc. Ce contează cel mai mult nu este ce puneți în cadouaș, ci faptul că cel mic se va simți bine și se va bucura alături de voi. Iar tricoul cu ”fratele/sora mai mare” va atrage oamenii să vorbească cu copilul dumneavoastră, făcându-l să se simtă important.

kit pentru fratele sau sora mai mare

3. Arătați-i cum e să aibă grijă de un bebeluș. Fie că e fetiță sau băiețel, introduceți-i copilului dumneavoastră o păpușă cu ajutorul căreia cel mic să înțeleagă mai bine ce înseamnă să ai un frățior și la ce să se aștepte. Poate să-l îngrijească, să-l plimbe, să-l culce, să-i vorbească, să-l mângâie, tot ce simte. Cu această ocazie puteți exersa cuvinte ca: ușor, încet, cu grijă, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu felul de-a interacționa cu un bebeluș. Păpușa poate să rămână alături și când bebelușul vine acasă, în timp ce părintele are grijă de cel mai mic, frățiorul/surioara poate avea grijă de păpușă, simțindu-se astfel inclus.

ingrijim papusa si bebelusul

4. Amintiți-i des că este la fel de iubit. Cei mici tind să se simtă dați la o parte la venirea unui bebeluș în familie. Ei nu înțeleg că acesta are nevoie de mai multă grijă și atenție. Spuneți-i ori de câte ori aveți ocazia că și mama și tata îl iubesc, că este special, este unic în toată lumea! Povestiți-i această istorioară: Într-o zi, fratele mai mărișor o rugă pe mama lui să-l țină și pe el în brațe așa cum mama ține bebelușul. Mama îl lua în brațe, legănându-l ușor pe scaun. Luă apoi și păpușa lui, și bărcuța, și păturica cu care dormea. Copilul mai mare era atât de bucuros. Dar bebelușul stând în pătuțul lui începu să plângă. Mama vru să-l ia în brațe, dar fratele mai mare se opuse. Atunci mama îi spuse îmbrățișându-l: ”Să știi că brațele mele sunt magice, toții copiii mei au loc în ele!”

O altă idee care ar fi de ajutor este o jucărie de pluș cu posibilitatea de înregistrare a unui mesaj. Mesajul va putea fi ascultat când se apasă un buton. Înregistrați un simplu ”Te iubesc” cu ajutorul acestei jucării și oferiți-o cadou copilului mai mare în ziua când vă internați în spital pentru a naște. Copilul de acasă va simți foarte mult lipsa mamei, astfel că o asemenea jucărie îl va ajuta să nu se simtă singur.

5. Amintiți-i că și el a fost bebeluș. Luați fotografiile cu el mic și arătați-i cum arăta. Povestiți-i despre cum se purta, ce avea nevoie. Încercați să-l faceți să înțeleagă procesul creșterii lui. Puteți, de asemenea, să puneți accent pe lucrurile pe care el le poate face acum și bebelușul încă nu le poate face. El poate citi o carte cu mami, poate mânca înghețată cu tati, poate merge la plimbare cu bunicu. Aceste lucruri îl vor ajuta să realizeze că bebelușul este unic, dar și el este special. Desigur, este foarte important să-i spuneți lucruri pozitive despre bebeluș: ”A zâmbit pentru prima dată”, ”A dormit pentru prima dată toată noaptea” etc. Aceste afirmații îl vor ajuta să se simtă mândru de cel mic!

aminteste-i ca si el a fost bebelus
Mai multe informații despre acest subiect găsiți pe pagina noastră de Instagram.