Cand este buna plictiseala?

Cand este buna plictiseala?

Plictiseala rezulta din perceptia faptului ca situatia actuala nu mai este suficient de stimulativa. Atunci cand copiii ne spun ca se plictisesc, prima noastra reactie, poate fi sa gasim activitati ce sa elimine plictiseala, dar beneficiul este mai mare daca invitam copilul sa descopere, el insusi, astfel de activitati.

Starea de plictiseala faciliteaza identificarea acelor tipuri de activitati care sunt in concordanta cu interesele copiilor, deoarece ajung sa se concentreze pe gandurile, preferintele lor si sunt motivati spre a crea ceva nou.

Montessori la tine acasa. 80 de jocuri pedagogice usor de realizat

montessori-la-tine-acasa

Cand copiii nu au nimic de facut, ei se uita la televizor, se joaca la calculator, telefon sau tableta. Timpul copiilor petrecut in acest mod, este in crestere. Acest lucru se datoreaza si faptului ca plictiseala este considerata o stare emotionala neplacuta, iar societatea noastra a creat o expectanta potrivit careia trebuie sa fim implicati, in mod constant, in diferite activitati. Cititul si descoperirea lumilor de dincolo de ceea ce e comun, poate fi o activitate benefica

La fel ca mitul, parabola sau fabula, basmul largeste si lumineaza spatiul interior al ascultatorului. Povesti frumoase si educative gasesti in Basme terapeutice pentru copii, adolescenti si parinti.

povesti-terapeutice

Totusi copiii trebuie sa aiba un timp dedicat propriei persoane, un timp in care se limpezesc gandurile, trairile si se asimileaza experientele lor prin joc.

Ce beneficii poate aduce plictiseala in viata copiilor?

Momentele de plictiseala stimuleaza dezvoltarea gandirii creative, a empatiei si compasiunii. Cand copiii ajung sa se plictiseasca, ei se antreneaza in activitati ce evidentiaza calitatile si preferintele lor, ne arata lumea lor interioara. Aceasta este o modalitate foarte buna pentru copii pentru a ajunge sa se cunoasca.

Ajutati-va copilul sa fie fericit – 35 de activitati pentru copiii de 3-10 ani

ajuta-ti-copilul-sa-fie-fericit

  • Copilul are sansa de a exersa tolerarea plictiselii
  • Creste receptivitatea la identificarea optiunilor de reducere a plictiselii
  • Invata sa rezolve probleme in mod creativ
  • Se bucura de lucruri simple
  • Invata sa-si dezvolte spiritul de initiativa si sa-si asume responsabilitati
  • Isi descopera punctele forte si invata lucruri noi
  • Cresterea interactiunii dintre frati (momentele de plictiseala motiveaza copilul pentru a ajunge la altii)
  • Il provoaca pe copil sa-si exploreze pasiunile, astfel va sti ce ii place, ce-l intereseaza, va avea discipline preferate la scoala

Iata cateva sugestii:

  • Putem stabili o zona speciala in care copilul poate stoca activitatile rezervate pentru a face fata momentelor de plictiseala.
  • E indicat sa oferim copilului jucarii ce ofera posibilitati variate de activitate (cuburi de constructie, lego, jucarii de lemn de imbracat, margele mari de lemn ce se pot insirui, carti de povesti, creioane colorate, etc.).
  • E recomandat sa oferim copiilor obiecte ce pot fi manipulate in cat mai multe feluri, pentru cat mai multe activitati (clame de rufe colorate, capace de plastic colorate, frunze, pietricele, cutii de carton, planse ce contin anumite elemente de baza, ce pot fi completate si definite prin modelarea plastilinei, etc.)
  • Antrenarea copilului in sarcinile zilnice.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut