Ce facem cand copilul loveste?
Imagineaza-ti o situatie in care ai de a face cu prea multe emoții pe care nu le poti exterioriza si pe care nici nu le mai poti controla, ai o reactie care apoi pare gresita, dar nu ai avut o alta idee mai buna de a te comporta. Ce ai dori sa urmeze: acuze, vorbe rostite cu ton ridicat, diferite etichete: „esti rau”, amenintarea pierderii iubirii persoanelor apropiate?
Poti incerca Cutiuta cu emotii jucause, un joc interactiv, prin care copilul va intelege mult mai usor ceea ce simt cei din jur.
Sau ai dori ca persoana importanta sa fie alaturi de tine, sa te accepte chiar daca dezaproba comportamentul tau si sa te ajute cu rabdare si fermitate sa inveti sa gestionezi situatiile asemanatoare intr-un mod in care nu vei rani pe cei din jurul tau? Atunci cand copilul loveste, este semnul unui deficit al abilitatilor sale si arata nevoia copilului de a cunoaste strategii de rezolvare a problemelor.
Cum putem schimba comportamentul copilului care loveste?
Iata 5 idei care ne pot fi de folos:
Emotiile si familia mea – Carti de joc
1. Foloseste situatiile in care copilul loveste ca experiente de invatare a comportamentelor potrivite.
Ajuta-l sa constientizeze ca exista variante alternative oferind propriul model. Copilul are nevoie sa cunoasca acele comportamente alternative acceptabile ce sa inlocuiasca comportamentul agresiv: poate are nevoie sa exerseze utilizarea cuvintelor pentru a exprima ce il supara; sa se relationeze si sa exerseze abilitatea de a cere permisiunea pentru a folosi obiecte ce nu-i apartin "da-mi te rog" sau "Stop" pentru a indica faptul că vrea sa opreasca situatia ce-l deranjeaza.
2. Opreste copilul, tine-i mainile:
Nu te pot lasa sa-i ranesti pe ceilalti! Chiar daca prima noastra reactie este un amestec de furie si teama de a nu avea control, aceste cuvinte trebuie adresate copilului cu fermitate si caldura. Consoleaza-l pe celalalt copil (cel care a fost lovit) si asigura-l ca micutului tau ii pare rau pentru cum s-a comportat. Daca ai posibilitatea, mergeti intr-o alta camera sau retrageti-va intr-un loc mai linistit, astfel copilul se poate concentra asupra ta in momentul in care incerci sa-l calmezi.
Jocul emotiilor – Cum ma simt azi? Reeditat
3. Atunci când copilul vrea ceva ce nu poate avea, dar tu îi eşti alături şi îi accepţi trăirile, reuşeşti să-l ajuţi să facă faţă emoţiilor puternice pe care le trăieşte. Mesajul transmis este următorul: „Sunt aici, lângă tine!”.
Accesele de furie, plânsul, reprezintă modul specific prin care copiii sunt capabili să dizolve puterea unei supărări, astfel încât să poată recâştiga abilitatea lor de a vedea că există mai multe opţiuni de solutionare. Atunci când îi sprijinim şi iubim până ce trece „furtuna”, copiii dobândesc un puternic sentiment de siguranţă.
4. Daca incepem sa strigam la copil, nu vom reusi sa schimbam comportamentul agresiv al copilului, ce il ajuta este sa-l invatam sa-si gestioneze emotiile cand acestea devin foarte intense si astfel putem preveni izbucnirile agresive ale copilului: daca isi doreste mult jucaria din mana celuilalt copil, sa-l sprijinim in a exersa asteptarea, sa-i modelam abilitatile de negociere si comunicare: Acum Alex are oita si se joaca cu ea!
Sa incercam sa-i propunem sa schimbe oita cu iepurasul de plus! Daca nu reusim sa realizam schimbul, atunci sa fim alaturi de copilul nostru ca sa vada ca poate tolera refuzul. Dupa aplanarea situatiei, seara inainte de culcare, puteti citi basmele terapeutice - extrem de utile in educarea copilul.
5. Bucurati-va impreuna de fiecare reusita. Apreciaza copilul atunci cand reuseste sa adopte comportamentele pe care i le-ai aratat: de exemplu daca isi foloseste cuvintele pentru a exprima ca e foarte suparat deoarece si el vrea sa se joace cu avionul. Acest lucru este dovada faptului ca micutul ajuns intr-o situatie similara, a reusit sa adopte un alt tip de exprimare a trairilor. Puteti vedea mai multe materiale utile in colectia noastra de materiale pentru consiliere copii.
Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!