Ce facem cand copilul sufera de anxietate?

Ce facem cand copilul sufera de anxietate?

Multi parinti se intreaba cand este depasit nivelul normal de anxietate la copii. Este firesc pentru copii sa experimenteze frica, intr-o oarecare masura. Diferenta dintre frica adecvata si o tulburare de anxietate este ca anxietatea dispare pe parcursul maturizarii si nu impiedica realizarea programului obisnuit al copilului.

 Carte+caiet de joaca pentru dezvoltarea increderii in sine

E normal ca bebelusii sa se teama de straini. La copiii mici, se manifesta o oarecare frica fata de creaturi intunecate, imaginare, poate aparea anxietatea de separare de parintii lor. La varsta scolara, poate aparea frica de insecte sau diferite fenomene ale naturii: furtuna, tunetul etc.

Poate fi o experienta dificila sa ne privim copilul ce sufera de anxietate. Totusi, e important sa ii oferim o stare de calm. Nu-l vom ajuta pe copil daca incepem sa ne ingrijoram.

Pe masura ce cunoastem mai multe despre anxietate, vom avea mai multe sanse de a ne ajuta copilul:

Cum afli mai repede lista produselor cu cele mai mari reduceri din campania de Black Friday la Jucarii Vorbarete?

Aboneaza-te la newsletter AICI

1. Nu certa copilul pentru ca simte frica.

2. Asculta-i emotiile. Primul pas al sigurantei emotionale presupune ca micutul sa poata sa-si exprime ingrijorarile, fara sa fie judecat.

3. Aminteste-ti ca este dificil pentru copil sa-si controleze frica. Lauda-l atunci cand se ocupa de anxietate in mod corespunzator.

365 de sugestii +365 de aplicatii practice (dezvoltare emotionala)

 4.In momentele in care copiii se confrunta cu frica, le este greu sa se gandeasca in mod clar. Asigura-l de prezenta ta: „Sunt aici cu tine! Te protejez!”.

     5. Prezinta-i posibile alternative pentru controlul fricii: „Observ ca incepi sa te ingrijorezi! Ai vrea sa ne jucam ca umflam un balon urias (exercitiu de respiratie)?

     6. Incurajeaza-l sa gaseasca idei diferite pentru a face fata fricii.

    7. Implica-l in sarcinile casei. Astfel, copilul va simti ca are o contributie importanta pentru familie, isi va dezvolta increderea in sine si va descoperi noi resurse pentru a se adapta la diferite situatii.

   8. Evita capcana reasigurarii. Poate parea cel mai bun lucru sa spunem copilului de nenumarate ori „Va fi bine!”, dar prin aceste mesaje intretinem anxietatea copilului. Sa il ajutam sa gaseasca optiuni ce ii vor reduce frica si il vor ajuta sa vada situatia mai putin periculoasa.

     9. Metoda pasilor mici

Emotiile si familia mea – carti de joc

Sa presupunem ca micutul se teme de micile insecte. Sa formulam cateva obiective mici care ne vor conduce spre obiectivul mai mare: ne uitam la poze cu insecte, ne jucam cu plusuri in forma de insecte, observam de la distanta, apoi analizam o insecta intr-un borcan, dupa care ne ducem in parc. Avem posibilitatea sa repetam fiecare pas pana cand consideram ca este necesar.

     10. Vorbeste-i despre propriile tale frici. In acest mod copilul va intelege ca si frica este o emotie ce face parte din viata noastra. Ofera exemple concrete ce te-au ajutat sa transformi frica cea mare in una mai mica. Astfel, copilul va fi motivat sa incerce, deoarece va observa din modelul oferit de tine ca nu este o misiune imposibila.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut