Ce faci cand copilul tau te loveste?

Ce faci cand copilul tau te loveste?

Fiecare zi din viata de parinte aduce noi provocari. Cel mai dificil moment este sa-ti poti manifesta iubirea neconditionata fata de copil si atunci cand te raneste fizic. E aproape imposibil sa nu se declanseze o criza de furie cand observi ca micutul tau te loveste, ca nu te respecta. Cum sa reactionezi?

Poti incerca Cutiuta cu emotii jucause – un joc interactiv, prin care copilul va intelege mult mai usor ceea ce simte el si ce simt cei din jur.

Cu siguranta iti doresti sa poti face ceva ce e bine atat pentru tine, cat si pentru copil si relatia dintre voi doi. In situatia in care copilul te raneste, tendinta automata este de a ridica tonul vocii, de a-l pedepsi, de a-l rusina, pentru ca sa invete ca e gresit ce a facut. Din nefericire, vom declansa un cerc vicios cu critici, reprosuri, dar care nu va conduce la dezvoltarea empatiei sau la schimbari semnificative in comportamentul copilului.

Sugestii:

1. Poti fi alaturi de copilul tau in gestionarea emotiilor puternice cu care se confrunta prin oferirea modelului personal. Acest lucru nu inseamna ca nu vei impune limite sau reguli. Atunci cand incearca sa te loveasca, opreste-l, tine-l de maini si spune-i ferm si cu blandete: “Nu te pot lasa sa faci asta!”.

 

2. Ramai langa el si priveste-l in ochi, nu-l certa, nu spune nimic altceva. Din cauza furiei, copilul nu poate procesa ce ii spunem. In acest mod, ii dam de inteles ca ii acceptam sentimentele de furie, dar nu vom accepta sa loveasca si raneasca pe cei din jur. Copilul va constientiza ca mama va stabili limite pentru actiunile sale, pentru ca sa poata avea grija de cei din jur, iar acest lucru va creste sentimentul de siguranta al copilului.

3. Cerceteaza ce anume determina comportamentului copilului. In spatele furiei, stau deseori alte trairi intense: frica, dezamagirea, frustrarea, etc, iar copilul nu stie inca modalitatea optima de exprimare si acceptare. Un lucru e sigur: copiii nu doresc sa ne raneasca.

Emotiile si familia mea – Carti de joc 

4. Pe masura ce se calmeaza, vorbeste cu copilul despre izbucnirea lui, explicandu-i: “Am observat ca a fost foarte greu pentru tine cand ti-am spus ca nu mai putem sta la locul de joaca! Cred ca te-ai simtit trist si ai fi dorit sa te mai joci. Asa e? Ne putem gandi impreuna ce sa facem atunci cand apare tristetea, dar nu pot accepta sa ma lovesti!”. Mesajul ce ajunge la copil este ca mama lui il poate ajuta sa lamureasca lucrurile cand se simte suparat.

5. Ofera-i prezenta ta calma si asculta-l. Invita-l sa-ti spuna cum s-a simtit, despre cauza ce a declansat gestul de lovire si acorda atentie fara a face morala. Aceasta etapa e importanta, deoarece copilul are posibilitatea sa-si identifice trairile, sa observe relatia cauza-efect a comportamentelor sale.

Copilul tau ce emotii cunoaste?

“Cum a fost pentru tine cand ti-ai dorit mult sa mai ramai la locul de joaca, dar a trebuit sa o auzi pe mama ca-ti spune „Nu”?. Ascultarea suportiva in situatiile dificile reprezinta o modalitate ce ne va permite sa aflam ce anume il deranjeaza pe copil, vom avea posibilitatea de a-l cunoaste mai bine, de a vedea care este nevoia lui si cum putem sa-i fim alaturi.

6. Exprima-ti emotiile, explica-i care este efectul comportamentului sau si ce alte alternative poate utiliza, copilul nu va reusi sa gaseasca singur solutiile de rezolvare. In acest mod, il ajuti sa rezolve problemele cu care se va confrunta si vei ajunge sa pui bazele abilitatilor sociale.

Ajuta-ti copilul sa-si inteleaga emotiile si sa le gestioneze!

7. Invata-l modalitati adecvate de gestionare a furiei. Poti realiza acest lucru prin modelarea comportamentului acceptat, prin jocuri de rol, teatru de papusi sau povesti.
Acorda timp pentru schimbare. Invatarea unei noi abilitati, cum este si gestionarea emotiilor, necesita timp si practica. E important ca noi, parintii, sa fim consecventi si sa mentinem aceleasi reguli pana vom vedea schimbarea.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut