Copilul deseneaza peretii? Sugestii!

Copilul deseneaza peretii? Sugestii!

Majoritatea parintilor vorbesc despre o experienta comuna: copiii mici cu creioane sau vopsele in maini vor decora orice loc sau suprafata. Daca ne intrebam de ce realizeaza copiii aceste desene, unii cercetatori ne ofera urmatoarea explicatie: datorita fazei de dezvoltare in care se afla, pentru copiii de trei pana la patru ani e mai usor sa deseneze cu mana in fata lor decat pe masa de birou. Cu toate acestea, „lucrarile de arta nedorite” raman la fel de frustrante pentru parinti. Daca va confruntati cu aceasta problema, iata cateva modalitati ce va pot fi utile:

Cum sa inteleg desenele copilului meu

Responsabilizati copilul pentru gestionarea propriului sau comportament. Spuneti care sunt consecintele reale si anume ca markerul nu se poate curata de pe pereti. E important si modul in care oferim aceste explicatii: cu cat copilul este mai mic, cu atat explicatia va fi mai scurta si concisa. Asezati-va langa copil si priviti-l in ochi. El trebuie sa auda de la noi care este comportamentul asteptat, concomitent cu clarificarea functiei obiectelor: hartia este pentru scris, iar peretii sustin casa.

Bunele maniere pentru copii in 365 de zile

Motricitatea fina a copilului este in continua dezvoltare. Pana la terminarea gradinitei, majoritatea copiilor sunt capabili sa lucreze, fara dificultati, la birou. Totusi, in cazul copiilor de 3 ani, desenatul cu mana in fata (in plan vertical) reprezinta o pozitie mult mai confortabila, care ii permite un control mai bun al coordonarii ochi-mana. Explicati copilului ca mazgalirea peretilor nu este permisa (si lasati-l sa va ajute sa curatati daca face o mizerie). Dupa indepartarea mazgaliturilor, spuneti copilului: „Observ ca iti place sa desenezi in acest mod, dar haide sa desenam intr-un mod potrivit si sa punem o foaie mare pe perete”.

Desenam pas cu pas – vol 1

desenam-pas-cu-pas1

Oferiti micutului o alternativa distractiva si care sa-i stimuleze creativitatea: lipiti pe un perete o foaie laminata uriasa si achizitionati o carioca pentru desenat, care apoi se poate sterge cu usurinta. Dorinta noastra este sa oferim copilului posibilitatea de a-si exprima creativitatea, dar in conditiile permise.

Discutati cu copilul despre locurile potrivite pentru a desena si pentru a colora. Explicati ca totul are un loc si asa cum un acvariu cu pesti nu se asaza in frigider, opera de arta nu apartine pe pereti. Copiii sunt plini de idei, cu o tendinta naturala de a-si imagina, experimenta, iar solutia optima este oferirea alternativelor atractive. In timpul iernii, construiti mese de zapada si pregatiti copilului diferite vopsele pentru pictat. Cumparati vopsea sau creioane colorate, care pot fi folosite la baita. Permiteti copilului sa deseneze pe faianta sau sa coloreze apa in diferite combinatii.

“Lectii de desen. La ferma” contine 18 desene ale unor animale domestice, fructe si legume.

ferma_coperta_1

Transformati un perete in tabla de scris. Pentru a obține o astfel de tabla, aveți nevoie de vopsea speciala ce se poate achizitiona din magazinele de specialitate. Vom avea un perete colorat si un copil fericit. In acest mod vom ajunge sa transformam „nu mazgali peretii” in „pe aceasta tabla de scris, poti desena oricand”.

Ofera copilului foi de colorat gigantice. Gasim multe exemplare ce se pot printa direct de pe internet. Colorarea este relaxanta si cu efect terapeutic atat pentru copii, cat si pentru parinti. Avem posibilitatea de a petrece timpul impreuna cu micutul si sa coloram impreuna.
Incurajati copilul atunci cand alege suprafetele potrivite pentru a desena.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut