Copilul nu mai vrea la gradinita?

Copilul nu mai vrea la gradinita?
Iepurasul Firicel la gradinita

– poveste terapeutica –

Obiectiv:
– adaptarea la grădiniţă

Alte povesti si poezii terapeutice gasiti AICI

Un material excelent pentru pregatirea psihologica a copilului pentru lumea gradinitei.

– Azi e zi o minunata! Stii de ce e o zi minunata? intreba mama.
– Nu stiu, zise Firicel, un iepuras tare dragalas.
– Eee…, cum nu stii?! Azi isi deschide poarta gradinita. Unde te poti juca tot timpul? Unde poti desena si picta? Unde este locul plin de copii prietenosi? Sigur stii, Firicel!
– Mda…, spuse el trist, la gradinita.
– Si nu e orice gradinita, Firicel! E cea mai frumoasa gradinita din lume care este plina de papusi, masinute, planse colorate, iar acolo ii vei intalni pe trenuletul Uuu si pe calutul Hi-Ha de care cu greu te-ai despartit in vara. La gradinita vor veni si prietenii tai, catelusul Pipo, pisicuta Nina si multi alti prieteni pe care ii vei indragi si cu care te vei putea juca baba-oarba si de-a v-ati ascunselea, Firicel.
– Da, da’… Eu nu vreau sa merg la gradinitaaaa! striga Firicel.
– Firicel, toti copii merg la gradinita! Tu esti un iepuras curajos si-apoi la gradinita o sa ai in fiecare zi surprize care mai de care, vei invata poezii si cantece, vei desena si picta, si toata ziua te vei distra cu prietenii tai. Ce va spune doamna Lili cand nu te va vedea la gradinita? Se va intrista, ca de altfel si Pipo, Nina, … .
– De ce nu pot sta acasa, mami? intreba Firicel.
– Pentru ca mami si cu tati trebuie sa se duca la serviciu ca sa primeasca bani, pentru a-ti cumpara hainute si jucarii. Vrei sa ai  hainute si jucarii?
– Da, vreau! raspunse Firicel cu gura intredeschisa.
– Atunci…? Mergem la gradinita sau stam acasa? intreba mama.
– Mergem, mami, mergem! Dar nu stau mult!
– Nu, Firicel, normal ca nu stai mult! Mami va veni dupa tine dupa-amiaza! spuse zambind mama. Nici nu o sa simti cum trece timpul, o sa vezi, si-apoi cand ajungem acasa imi vei povesti tot ce-ai facut la gradinita, da? intreba mama.
– Da, da, mami!
– Atunci, hai sa ne imbracam si sa pornim spre gradinita. Si pentru ca ai fost ascultator, mami o sa iti faca o surpriza cand va veni sa te ia de la gradinita.
– De-abia astept, mami!striga fericit Firicel.
Si uite-asa copii, Firicel in fiecare dimineata de-abia astepta ca mama sa-l pregateasca si sa-l duca la gradinita. Tare fericit era caci invatase chiar sa deseneze si sa numere!
Gradinita este un loc prietenos. La gradinita multe lucruri poti invata, sa canti, sa spui poezii, sa iti faci prieteni si sa nu uiti ca este un taram de joaca si fiecare camera este plina de jucarii.

autor poveste Maria Dumitrache

Activitate terapeutica

Obiectiv:
– adaptarea la grădiniţă
Materiale:
– povestea Iepurasul Firicel la gradinita
Procedură:
Pas1:
– i se va prezenta copilului povestea Nu vreau la gradinita!
Pas2:
– animăluţele de pluş vor juca rolul copiilor de la grădiniţă şi vor fi aşezate în formă de semicerc
Pas 3:
– fiecare animăluţ va face un pas în faţă şi va spune un lucru care îi place la grădiniţă
Pas4:
– copilul va spune lucrurile care îi plac la grădiniţă şi apoi lucrurile care nu îi plac
Pas5:
– animăluţele vor încerca să găsească soluţii pentru a ajuta copilul să depăşească situaţiile neplăcute de la grădiniţă

Exemplu:
– Doamna educatoare mai ridică câteodată tonul? Dacă doamna educatoare ridică tonul,  nu trebuie să te gândeşti că tu ai făcut ceva, poate ceilalţi copii au fost gălăgioşi.

– A uitat vreodată mama să vină după tine la grădiniţă? Bineînţeles că nu. Atunci, în loc să te îngrijorezi dacă va veni mama după tine, mai bine te gândeşti că mama te iubeşte foarte mult şi abia aşteaptă să te ducă acasă. Iar, până vine mama, ai putea să îi faci o surpriză învăţând un cântecel, o poezie sau desenându-i ceva frumos.

– Nu prea îţi place să dormi la grădiniţă? Chiar dacă nu ţi-e întotdeauna somn atunci când trebuie să dormi, decât să te foieşti în pat, cred că ar fi mai amuzant să închizi ochii şi să te gândeşti la desenul tău animat preferat.

– Un copil vorbeşte urât cu tine? Ai putea să îi spui ce simţi tu atunci când el vorbeşte urât cu tine şi că ai fi mult mai bucuros dacă ţi-ar vorbi frumos.