Copilul nu mai vrea sa mearga la scoala. Ce-i de facut?

Copilul nu mai vrea sa mearga la scoala. Ce-i de facut?

Scoala nu este tocmai locul preferat al copiilor, iar motivele pot fi serioase sau mai putin intemeiate.
La inceput, e posibil ca multor copii sa le placa scoala, vor fi entuziasti, dar pe urma vor gasi tot felul de scuze pentru a fugi de ea. De ce?

Colectie de materiale didactice pentru Scoala

In general, cauzele pot fi acestea:
– informatia nu e interesata sau modul in care e predata nu il atrage
– scoala nu corespunde necesitatilor individuale de invatare ale copilului
– exista un mediu ostil in clasa sau scoala (e agresat fizic, verbal)
– se simte deconectat social, nu reuseste sa se integreze
– are probleme cu autoritatea si cu urmarea regulilor
– copilul are diverse anxietati, precum frica de a fi parasit de parinti, frica de nereusita la teste, etc.

Colectie de jocuri si exercitii distractive – Ghiozdanelul meu

Pregatiti de scoala? Vezi colectia de materiale didactice AICI.

Ce-i de facut? Sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare si cateva tehnici pentru a-l determina sa priveasca scoala cu alti ochi:

1. Verifica daca sunt reale motivele de sanatate

Deseori copiii invoca motive legate de starea lor fizica, prefacandu-se ca ii doare ceva sau ca nu se simt bine. E important sa cercetezi problema si sa verifici daca sunt reale argumentele aduse. Poti stabili o regula impreuna cu copilul, care sa fie un reper pentru starea sa de sanatate, de exemplu: daca se plange ca are febra, va fi scutit de la scoala doar daca medicul de la scoala va confirma acest lucru.

Managementul comportamentelor si optimizarea motivatiei pentru invatare

coperta-ghid-management-invatare-287x360

2. Pune-i intrebari precise despre scoala

Ofera-i ocazia sa discute despre ce il deranjeaza la scoala, ce nu-i place, ce ii place, cine il supara, ce i se pare greu, punandu-i intrebari deschise de genul: “care e cel mai dificil moment la scoala?”, “ce faci atunci cand profesorul iti da o sarcina ce ti se pare prea complicata?”, “ce parere ai despre prietenul tau cel mai bun?”, “ce nu iti place la profesor/i?”, etc. E momentul in care trebuie sa asculti cu adevarat ce are de spus copilul, fara sa tragi imediat concluzii si fara sa incerci sa iti impui parerile proprii.

Marea mea carte despre scoala. Povesti pentru primii pasi la scoala

3. Colaboreaza cu personalul scolar

Discutand cu profesorii, vei putea intelege mai bine situatia si vei afla, totodata, si perspectiva lor asupra problemei. Daca vei incerca sa ii privesti ca pe niste prieteni, nu ca pe niste inamici (in cazul in care crezi ca ei sunt de vina pentru comportamentul copilului), vei reusi sa creezi o relatie de colaborare cu acestia. Astfel, veti putea mai usor sa identificati impreuna solutiile optime, alaturi de consilierul scolii.

Interventii bazate pe colaborarea familie-scoala

coperta-colaborare-287x360

4. Evita discutiile lungi despre importanta scolii

Nu prelungi discutiile despre cat de importanta e scoala si despre obligativitatea ei, deoarece s-ar putea sa prinda mai mare aversiunea fata de aceasta. Cu cat ii vei atrage atentia mai mult asupra acestui fapt, cu atat vei bloca mai mult deschiderea sa fata de scoala.

5. Modifica-i perceptia despre “statul acasa”

Acasa e locul in care copilul are tot confortul pe care si-l doreste, poate sa faca orice si scapa de programul strict de la scoala. De aceea, nu incuraja “statul acasa” si incearca sa ii explici ca daca e bolnav, spre exemplu, va trebui sa mearga la doctor, sa ia medicamente, nu va putea sa se uite la televizor, sa se joace jocuri video, toti prietenii sai vor fi la scoala, el va fi singur, iar tu nu te vei putea ocupa de el cum ti-ai dori, deoarece va trebui sa lucrezi.

Prin urmare, sa stea acasa nu este cea mai buna optiune. Daca insa copilul va fi nevoit sa ramana acasa, nu ii oferi prea multa atentie, deoarece se va obisnui astfel, va cere tot mai multa din partea ta si va prefera sa stea acasa cu tine decat sa mearga la scoala.

6. Sustine-l si stimuleaza-l pozitiv

Arata-i ca il intelegi si observi efortul sau de a accepta scoala. Sustine-l in acest demers prin crearea unei imagini pozitive asupra acesteia, punctandu-i motivele pentru care e mai bine sa mearga la scoala decat sa ramana acasa: va putea sa se joace cu prietenii sai, nu se va plictisi acasa, va descoperi lucruri foarte interesante pe care altfel nu le-ar putea afla daca nu ar merge la scoala, etc. Stimuleaza-l prin recompense: de exemplu, la sfarsitul saptamanii veti pleca intr-o mini-excursie intr-un loc ce va fi o surpriza, veti merge impreuna la film sau alte lucruri care stii ca ii fac placere.

E posibil ca scoala aleasa sa nu fie cea mai potrivita pentru copil. Poate are nevoie de un alt sistem de educatie, in genul Step by Step, Scoala democratica, Waldorf, etc. Daca sunt doar anxietati ale copilului si dificultati de adaptare, atunci consilierea psihologica este cea care poate ajuta in acest caz. Insa, cu siguranta sustinerea ta si metodele potrivite vor reusi sa rezolve problema refuzului de a merge la scoala.

Anamaria Potra