Copilului tau ii este frica de insecte?

Copilului tau ii este frica de insecte?

6 strategii pe care le poti incerca

Frica de insecte este frecvent intalnita in randul copiilor. Copiilor le este frica, uneori, de lucrurile pe care nu le inteleg sau atunci cand simt ca nu au niciun fel de control. Exista mai multe cauze ce pot sta in spatele acestei frici: o situatie negativa de care copilul a avut parte, observarea reactiilor emotionale negative ale parintilor atunci cand sunt in preajma insectelor, supraprotejarea copiilor, imitarea reactiei altora atunci cand se sperie si indeparteaza la vederea unei insecte. Teama de insecte poate fi un raspuns conditionat, ceea ce inseamna ca a existat o situatie negativa asociata cu insecte si apoi s-a dezvoltat o reactie de frica.

1. Ajuta copilul sa depaseasca frica de insecte, stai calm atunci cand vede o insecta si este speriat, deoarece comportamentul tau va comunica faptul ca nu exista nimic de care sa-i fie frica, chiar daca ii intelegi frica. Evita sa ii minimizezi trairile, incurajeaza copilul sa-si exprime frica: “Uite o insecta. Te simti un pic speriat? E in regula, nu ne va face rau. Lasa-ma sa te tin de mana! Sa o urmarim, cred ca isi cauta familia. Vezi cate picioruse are? La revedere! Sa mai treci prin curtea noastra!”. In acest mod vei facilita apropierea copilului de natura, de vietuitoarele ce ne inconjoara si isi va da seama ca avem lucruri in comun.

Ce stii despre insecte? Stii unde traiesc, cu ce se hranesc, cum se dezvolta, ce fac in perioada de iarna? 

2. Invata-l sa-si gestioneze temerile printr-o atitudine calma si flexibila: daca nu vrea sa se apropie sau vrea sa plece din apropierea insectei, accepta ritmul copilului fara a-l forta sa realizeze ceva pentru care nu este pregatit. Multe din comportamentele emotionale ale copilului, se invata prin imitare si modelare.

3. Normalizeaza-i reactiile de frica transformand totul in joc. Pune in scena „frica” ta. Tuturor ne este frica de ceva. Alege o jucarie de plus, de exemplu o omida si spune-i copilului ca iti este teama de omida. „Sper sa nu apara omida! Daca apare ma voi ascunde sub patura!” Dupa ce omida isi face aparitia (copilul tau va avea grija de acest lucru), ascunde-te si accentueaza frica ce o simti. Jocul e distractiv, provoaca rasete, iar efectul obtinut este unul de detensionare si de crestere a sentimentului de control al copilului.

Caietul urmareste atat exersarea citirii, cat si imbogatirea vocabularului. 

4. Ofera-i oportunitati pentru familiarizarea treptata cu lumea insectelor si apoi se poate trece la expunere treptata. Acesta este principalul mod prin care frica se minimizeaza (nu trebuie sa dispara de tot). Confruntarea cu frica in doze mici, il va ajuta pe copil in cresterea controlului si sigurantei ca va face fata situatiei temute. In acest sens, poti pregati copilului un mic teatru de papusi, iar personajul principal sa fie o buburuza simpatica. Buburuza va povesti despre temerile ei, despre ce ii place, cum se intelege cu celalalte insecte. Apoi urmeaza sa il implicam pe copil, intr-un dialog cu mica buburuza. „Ce i-ai spune? Oare ea ce te-ar intreba?” Comunicarea copilului deja reprezinta o oarecare expunere la situatiile temute. La fel, putem opta pentru jocuri in care copilul primeste in loc de puncte, jetoane cu albinute zambarete, colorarea fiselor cu diferite insecte, etc.

Cu ajutorul activitatilor propuse, veti putea indruma copilul sa descopere primele notiuni de zoologie

Idei de activitati gasiti aici: 

5. Incurajeaza copilul sa identifice elementele de siguranta: albina isi foloseste acul doar atunci cand se simte in pericol si vrea sa se apere, daca nu o deranjam albina nu-si intrerupe activitatea.

6. Modelati din plastilina si analizati diferite insecte. Putem sa gasim exemplare care au murit, sa le punem in borcan si sa le studiem impreuna cu copilul. Sa-i oferim o lupa, o fisa unde poate nota ce a identificat: aripi, picioare, antene, etc. Scoate in evidenta calitatile si aspectele prietenoase: paianjenii curata plantele de micile insecte daunatoare, aduc pasari cantatoare in zona in care traiesc.

In cazul in care vei incerca sa-l convingi pe copilul tau, spunandu-i ca nu trebuie sa-i fie frica, nu va functiona. Dar odata ce va simti ca esti langa el cu empatie, vei reusi să-l linistesti, iar micutul va reusi sa controleze emotiile negative: “Te simti putin speriat, voi avea grija de tine!” Apoi scoate in evidenta elementele de siguranta:”Paianjenii vor sa gaseasca un loc umbros, unde sa se ascunda! Nu vor sa ne faca rau!”.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut