Cum atenuam cearta dintre frati? – 9 metode

Cum atenuam cearta dintre frati? – 9 metode

Certurile sau neintelegerile dintre frati sunt deseori greu de gestionat de catre parinti. Exista multe lucruri pe care parintii le pot face pentru a-si ajuta copiii sa aiba o relatie frumoasa si sa invete sa rezolve, in mod constructiv, conflictele dintre ei.

Conni se cearta cu Iulia – poveste terapeutica

Iata cateva idei pentru a va ajuta:

1. Stimuleaza exprimarea emotiilor. In momentele in care copiii sunt nemultumiti si incep sa se certe, sa le ascultam trairile. „Observ ca incepi sa fii fuadevarulrios! Ti-ai dori sa-ti ceara jucaria, inainte sa o ia!” – verbalizarea sentimentelor ii va invata pe frati ca pot avea o relatie sincera si directa, fapt ce va conduce spre o mai mare apropiere.

2. Fiecare copil concureaza pentru a defini cine este el ca personalitate. Evita sa realizezi comparatii intre copii. Putem crede ca obtinem un efect de motivare daca scoatem in evidenta diferentele, de exemplu: „Fratele tau isi pune intotdeauna la loc hainele!”. Totusi, se ajunge la un efect invers, ce intensifica rivalitatea dintre frati.

Dezvolta-i inteligenta emotionala prin joc! 

3. Alege jocuri de cooperare, in care diferentele dintre cei doi copii sa fie valorificate. Poti sa le propui o bataie cu perne: copiii vor fi o echipa si vor castiga puncte daca se apara unul pe celalalt si actioneaza impreuna pentru a te „dobori”.

4. Arata-le cum sa se apropie unul de celalalt, intreaba-i pe fiecare ce apreciaza unul la altul.

5. Acorda atentie individuala fiecarui copil. Este uimitor cat de mult inseamna chiar 10 minute neintrerupte pentru copii. Se vor simti iubiti si acceptati pentru cine sunt ei si vor fi mai putin predispusi sa se ciondaneasca.

6. E important sa tratezi fiecare copil in functie de nevoile personale. Copiii pot avea diferite beneficii din cauza varstei lor, de exemplu cel mare are o ora de culcare mai tarzie decat cel mic. Chiar daca incerci sa te raportezi in mod egal la copii, totusi vor exista momente cand vor simti ca nu obtin o parte echitabila a atentiei sau a responsivitatii tale. Asigura-i pe copiii tai ca incerci sa iei cele mai bune decizii pentru a multumi nevoile lor.

Ce dulce este impacarea intre frati

 

7. Ofera-le posibilitatea de a invata tehnici de negociere si rezolvare de probleme bazate pe tehnica win/win (ambele parti sa fie multumite), de exemplu: alege o clepsidra pentru a cronometra randul fiecaruia; copiii pot realiza schimburi de jucarii; putem propune sa ne jucam dupa instructiunile copiilor, apoi si ei sa fie de acord sa urmeze instructiunile noastre, etc. Incurajarea privind gestionarea certurilor ofera copiilor o sansa pentru dezvoltarea unor abilitati importante, cum ar fi cooperarea, toleranta, dar si posibilitatea de a vedea punctul de vedere al unei alte persoane.

52 de activitati intre frati si surori

 

8. In cazul unui conflict, incearca sa pastrezi starea de calm, acesta reprezinta primul model pentru gestionarea emotiilor de catre copii. Nu cauta sa iei partea unuia dintre ei, descrie ceea ce observi: „Am auzit multe tipete si am vazut jucarii aruncate! Cum as putea sa va ajut?”. Sa le oferim copiilor autonomie in cautarea alternativelor de joc, dar sa ii sprijinim in utilizarea abilitatilor de negociere si relationare asertiva. Daca se ajunge la lovituri, putem sa amintim regula: „In familia noastra ne respectam si avem grija unii de altii, foloseste-ti cuvintele pentru a te exprima sau deseneaza cum arata supararea ta!”.

9. Organizeaza impreuna cu copiii diferite activitati in care sa fie implicata intreaga familie si care sa fie distractive pentru toata lumea: pregatiti gustari hazlii, un picnic, dormiti in cort, confectionati o harta si cautati comori, etc. Prin intermediul acestor momente de familie, vom reusi sa intarim legaturile emotionale dintre frati, deoarece ei vor ajunge sa se cunoasca mai bine si vor fi mai dispusi sa acorde atentie nevoilor celuilalt.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut