Cum il pregatesc pe copilul meu pentru prima zi de scoala?

Cum il pregatesc pe copilul meu pentru prima zi de scoala?

Atunci cand copiii se pregatesc pentru o noua etapa a vietii lor exista riscul sa devina reticenti la schimbare. Cand se pregatesc pentru prima zi de scoala, acestia se confrunta adesea cu emotii neplacute precum: anxietate, frica de nou sau refuzul de a comunica.

Implicarea parintelui in pregatirea copilului pentru inceperea gradinitei sau pentru prima zi de scoala este factorul decisiv care poate schimba sentimentul de teama si neliniste a celui mic in dorinta, bucurie si mandrie.

Povestea clasica a lui Franklin iti ofera o mana de ajutor, prezentand evolutia emotionala a personajului principal, pentru ca tu sa-l ajuti pe copilul tau:
-sa mearga cu bucurie la gradinita sau la scoala
-sa-si depaseasca frica (”Crezi ca invatatorul o sa tipe la noi?”)
-sa capete incredere in el (”Franklin construi cladiri din cuburi. Sorta banutii din fondul clasei si picta patru tablouri.”)
-sa-si gestioneze emotiile

-sa fie responsabil (”Franklin si-a pregatit penarul cel nou in care a pus o rigla, un creion, o guma si douasprezece creioane colorate pe care el insusi si le-a ascutit.”)
-sa-si faca prieteni

Cine este Franklin si cum il ajuta el pe copilul meu?

Franklin este o mica broasca testoasa, personaj extrem de indragit in randul copiilor, care-i ajuta pe acestia sa se identifice cu el si-i invita sa traverseze impreuna printr-o serie de emotii si intamplari. Pe Franklin il doare burtica (”La jumatatea drumului inspre statia de autobuz, Franklin se lua cu mainile de burta: Nu vreau sa merg!”), iar aceasta este o problema atat de intalnita in randul celor mici.

“Si eu m-am simtit la fel in prima mea zi de scoala. Dar senzatia asta caraghioasa a trecut.”
“Priveste, toti prietenii tai asteapta autobuzul.”
“La intoarcere te vom astepta chiar aici sa ne spui ce ai facut azi la scoala.”
“Vad ca esti un artist foarte pricept.”
“Vezi, acum tu m-ai invatat ceva pe mine.”

Datorita suportului vizual extrem de bogat, copiii vor identifica cu usurinta emotia transmisa de personaje. La inceputul povestii, Franklin este emotionat, nelinistit si ii este frica de faptul ca va merge pentru prima oara la scoala. Se observa cum gurita acestuia are colturile indreptate in jos, iar ochii transmit ingrijorare. Cu ajutorul cuvintelor pline de duh si a incarcaturii emotionale, parintii si cei din jurul sau il incurajeaza.

La sfarsitul povestii, incarcat cu vorbe incurajatoare, sfaturi si noi cunostinte, Franklin este bucuros si mandru de ceea ce a realizat in prima sa zi de scoala. Din micutul retras, timid si neincrezator in fortele proprii, Franklin a devenit bucuros si dornic. Emotia de pe chipul sau este una pozitiva: colturile gurii sunt indeptate in sus, iar ochii zambesc si transmit bucurie. Franklin este dornic sa le impartaseasca parintilor sai intamplarile de la scoala.

Datorita incurajarilor domnului invatator, Franklin:

-a capatat incredere in sine,
-a inteles ca nu trebuie sa fie bun la toate,
-s-a integrat cu usurinta la un grup social,

-a inteles ca exista cu siguranta ceva ce el stie sa faca cel mai bine.

Cartea face parte dintr-o intreaga colectie in care personajul principal, Franklin, se confrunta cu o situatie dificila din care incearca sa iasa, dar cu ajutorul parintilor, prietenilor, invatatorului si a tuturor celor cu care intra in contact, acesta reuseste sa-si invinga temerile si sa faca fata obstacolului care ii sta in cale, invatand de fiecare data o lectie importanta.

Realizeaza impreuna cu copilul tau un ritual al diminetii special, numai al vostru. Obisnuieste-l sa ia micul dejun inainte de scoala, pentru a se putea concentra la ore. Condu-l la autobuz si promite-i ca-l astepti inapoi cu bratele deschise! Fa din prima sa zi de scoala o adevarata sarbatoare pe care sa o astepte cu nerabdare zi de zi.

Petra Boanta, autor materiale educative pentru copii