Cum invatam copilul sa-si exerseze rabdarea?

Cum invatam copilul sa-si exerseze rabdarea?

Abilitatea unui copil de a-si controla impulsurile si capacitatea de a amana o activitate placuta se asociaza cu succesul academic al copiilor. Aceste abilitati au un rol important atunci cand copilul trebuie sa dea ascultare sarcinilor, sa urmareasca diferite instructiuni si sa invete. Cu toate acestea, majoritatea copiilor, nu se bucura atunci cand vine vorba de „a aştepta un minut”. Formarea rabdarii necesita practica pentru copii.

Iata cateva idei:

  1. Explica diferenta dintre termenii “acum” si “imediat”. Copiilor le este destul de greu sa inteleaga conceptul de asteptare si de ce este necesar acest lucru. Rabdarea este o provocare pentru copii mici, deoarece ei doresc ca lucrurile sa se intample “Acum!”. La aceasta varsta, ei nu reusesc sa anticipeze cand vor fi disponibile lucrurile pe care le doresc.
  1. Folosirea unui cronometru asigura copilului suportul vizual pentru scurgerea timpului. De asemenea ii ofera micutului un sentiment de control deoarece va invata ca dupa expirarea timpului, va primi ceea ce isi doreste. In prima faza, timpul de asteptare trebuie sa fie scurt (1-2 minute), astfel copilul va avea experienta succesului, va constientiza ca este capabil sa astepte si va fi motivat pentru urmatoarele situatii similare.

    Invatam despre emotii prin joc

50 de jocuri care ii ajuta pe copii sa nu se plictiseasca in timpul calatoriilor si sa isi dezvolte rabdarea.

  1. E greu sa astepti la rand toata dimineata de exemplu, mai ales atunci cand ai putea sa te joci. Apreciati efortul copilului si ghidati-l in identificarea emotiilor sale. Aceste momente sunt dificile si pentru noi parintii, dar sa ne gandim ca situatia poate fi transformata intr-un exercitiu pentru dezvoltarea autocontrolului. Sa nu etichetam copilul, sa ne asiguram ca utilizam o voce calma, ca avem contact vizual cu el si sa oferim explicatii pe care copilul le intelege cu usurinta.

4. Copiii au nevoie de cat mai multe oportunitati pentru exersarea abilitatii de asteptare. Viata de zi cu zi ne ofera multe astfel de sanse. Noi, parintii, trebuie sa reflectam asupra asteptarilor noastre cu privire la rabdarea copilului. Expectantele trebuie sa fie in concordanta cu nivelul de dezvoltare al copilului, al abilitatilor sale, dar si a timpului pentru asteptare.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut