Cum iti inveti copilasul sa foloseasca olita?

Cum iti inveti copilasul sa foloseasca olita?
Pas1: Cumpararea olitei
Se va merge impreuna cu copilul la magazin pentru a putea alege olita potrivita. Se va avea in vedere:
– marimea acesteia (sa i se potriveasca copilului)
– confortul (sa fie comoda pentru copil, sa nu-i creeze disconfort – ex.: marginile inguste)
– culoarea ei (sa-i placa copilului, se recomanda culorile puternice: rosu, portocaliu)
– stabilitatea (sa nu se rastoarne olita cand copilul este asezat pe ea)

Colectie de carti educative pentru copii

Sugestie: Dupa ce se alege olita in functie de criteriile de confort, stabilitate, dimensiune se va lasa copilul sa aleaga culoarea olitei. Se vor aseza in fata copilului 2-3 olite de culori diferite si se va alege olita spre care copilul isi va intinde manutele.

Pas2: Introducerea olitei in tabietul copilasului

Dimineaţa cand copilasul se trezeste se vorbeste cu el cu drag, se ia in brate, se alinta pentru ai crea buna dispozitie. In maxim 10 minute de la trezire se va aseza copilul pe olita. Copilul va avea ciorapei pe picioare si i se vor inveli piciorusele cu o paturica pentru a-i asigura confortul termic. De fiecare data cand se va aseza copilul pe olita i se va da o jucarie noua (sau o jucarie cu care nu s-a mai jucat demult)  pentru a asocia statul pe olita cu o stare de bine si nu cu o pedeapsa. In spatele copilului se va aseza o perna pentru ai asigura un plus de suport, echilibru. Parintele va sta langa copil si-i va spune poezii sau ii va canta. Parintele va fi atent la copil pentru a-l ajuta in cazul in care acesta doreste sa se ridice de pe olita.
Cand copilul reuseste sa faca in olita, va fi felicitat, timp in care parintele isi va exterioriza bucuria. I se va arata olita pentru a vedea pentru ce este felicitat: Bravo! Ai facut pi-pi in olita!

Dupa ce copilul se obisnuieste sa faca in fiecare dimineata in olita, se va aseza copilul si dupa-amiaza pe olita, la maxim 10 minute dupa ce se trezeste din somn. Se va aplica acelasi procedeu ca si dimineata. Dupa ce se obisnuieste copilul cu olita si dupa-amiaza se va incerca asezarea copilului pe olita din 3 in 3 ore, sau de cate ori este nevoie (daca copilul va da semne ca are nevoie de olita).

Sugestii:
– Se poate aseza copilul pe olita incepand de la 7-8 luni, cand echilibrul in pozitia sezut este deja bine format.
– Copilul nu se tine mai mult de 10 minute pe olita.
– Daca copilul nu mai vrea sa stea pe olita si se ridica, nu se va forta sa mai stea putin.
– Daca copilul refuza sa se mai aseze pe olita nu se va mai folosi olita 2-3 zile dupa care se va incepe din nou cu asezarea copilului pe olita dimineata.
Jucarii educative pentru bebelusi AICI

Not Assigned