Cum procedam cand copilul are cosmaruri?

Cum procedam cand copilul are cosmaruri?

Cosmarurile copiilor pot rezulta din ascultarea unei povesti infricosatoare (chiar daca aceasta nu pare infricosatoare pentru noi), datorita vizionarii unui program cu scene de violenta sau acumularea anxietatii sau a stresului din timpul zilei. Potrivit studiilor de cercetare, cele mai frecvente vise infricosatoare descrise de copiii prescolari se refera la: creaturi imaginare (cum ar fi fantome sau monstri), faptul ca sunt raniti sau ca o persoana importanta are un accident.

In timpul noptii, cand apare acest moment de criza, primul lucru ce-l putem realiza este sa ne concentram pe oferirea sigurantei copilului. Sa strangem in brate copilul, protectia imbratisarii il va ajuta in procesul de linistire. Vorbeste-i cu calm: “Sunt aici langa tine! Esti in siguranta!”. Lasati copilul sa simta securitatea atingerii si a vocii blande.

Colectie de povesti terapeutice pentru linistirea copilului

Accepta trairile copilului. Spune-i ca e normal sa simta frica dupa un vis neplacut. Lasati copilul sa stie ca e in regula sa se simta speriat. Evita invalidarea emotiilor copilului, visele par foarte reale in cazul copiilor mici. Nu vom obtine rezultatele dorite daca minimizam situatia traita de acesta. In cazul in care copilul doreste sa vorbeasca a doua zi despre visul urat, sa-l ascultam cu rabdare. Daca nu aminteste despre visele din timpul noptii, e posibil ca imaginea negativa sa se fi estompat. Sa nu insistam sa povesteasca – e ca si cum ar retrai experienta.

Marea carte a gandurilor pozitive

Include in rutina de „noapte buna” exersarea unor tehnici de relaxare. Dupa ce copiii au un vis urat, deseori apare o neliniste inainte de culcare legata de posibilitatea retrairii experientei negative. Realizati impreuna cu copilul jocuri pentru exersarea respiratiei profunde (sa-si imagineze ca sufla cu putere frunze, sufla baloane de sapun, etc.), jocuri de relaxare musculara (strangem cu palma o minge moale, apoi brusc o lasam din mana, imbratisam o jucarie de plus, etc.). Inainte de culcare, putem sa rugam copilul sa-si aduca aminte de o experienta placuta, de un joc sau poveste preferata.

Acorda atentie programelor pe care copilul le vizioneaza la televizor. Deseori acest aspect reprezinta o provocare, dar e important sa supraveghem timpul si continutul la care copilul este expus. Potrivit statisticilor, acei copii care au petrecut mai multe ore in fata televizorului experimenteaza mai des aparitia viselor urate. Fiecare copil proceseaza diferit imaginile la care este expus, de multe ori chiar desenele animate pot prezenta scene traumatizante pentru copii.

Tara lui Noapte Buna si fabrica de vise – Teama de intuneric si aparitia cosmarurilor

Alegeti impreuna cu copilul un companion pentru somn. O serie de cercetatori au realizat un studiu in cadrul caruia au oferit copiilor prescolari (ce au avut parte de cosmaruri) cate un catel de plus care va fi alaturi de ei si ii va proteja pe timpul noptii. Aceasta strategie a dus la mai putine temeri pe timp de noapte si a redus solicitarea prezentei parintilor pe timpul noptii.

Aranjeaza camera copilului pentru invitarea viselor frumoase. Pregateste-i o lampa de veghe vesela, asezati langa pat o mica lanterna pe care copilul o poate utiliza daca i se pare intuneric, lipeste stelute fosforescente care vor lumina in intuneric si vor veghea visele copilului. Aceste mici detalii vor stimula aparitia sentimentului de liniste.

Gasiti impreuna un alt final pentru visul copilului. Daca il preocupa, inventati un alt sfarsit pentru visul lui, fie prin desen, teatru de papusi sau chiar cantec. Ideea de baza e sa transmitem ca visele sunt asemenea gandurilor, iar gandurile nu sunt periculoase.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut