De ce e important sa citim povesti copiilor?

De ce e important sa citim povesti copiilor?

Citirea povestilor reprezinta un timp special, petrecut impreuna cu copiii nostri. Aceste momente relaxante contribuie la construirea relatiei dintre parinte si copil, de asemenea intareste sentimentul de siguranta emotionala a copiilor.

Mai jos sunt cateva dintre beneficiile care evidentiaza importanta lecturii pentru copii:

Colectie de povesti terapeutice

Povestile ii ajuta pe copii sa se confrunte cu problemele si temerile din viata de zi cu zi. Povestea devine un instrument eficient care va scoate la iveala diferite emotii si sentimente: frici, dorinte, invidii, intrebari la care copilul inca nu a aflat raspunsul.

Atunci cand citim sau spunem o poveste, copilul are posibilitatea sa se familiarizeze cu lumea emotiilor si sa-si dezvolte inteligenta emotionala. Copilul va putea sa-si accepte sentimentele si sa inteleaga cum se simt altii. Ei invata ca nu sunt singuri, ca si altii experimenteaza aceleasi trairi.

Gandirea pozitiva in povesti – colectie de povesti bilingve care aduc schimbari pozitive in comportamentul copilului

Citirea povestilor poate facilita tranzitia de la momentele de activitate la momentele de liniste. Atunci cand incepem rutina de seara, copilul va fi nerabdator sa-l luam in brate si sa citim impreuna cartea lui preferata, se va simti relaxat, pregatit pentru somn.

Este un moment de conectare emotionala si fizica intre parinti si copii.

Un alt beneficiu important al lecturarii povestilor se refera la dezvoltarea abilitatilor de gandire logica, la capacitatea copiilor de a intelege concepte abstracte, relatiile “cauza si efect” si sa recunoasca deciziile eficiente. Prin intermediul povestii, copilul poate simti si trai alaturi de personajele prezentate, le putem transmite copiilor valori precum: prietenia, cinstea, respectul.

Reprezinta o modalitate optima de eliberare a tensiunii si a stresului pentru copil.

Inimioare fericite

Folosind diverse tehnici psihologice eficiente, menite sa-i ajute pe copii sa se relaxeze, cartea le permite micutilor sa faca parte cu adevarat din poveste si sa adoarma in acelasi timp cu personajul principal, iepurasul.

Ascultarea povestilor si identificarea cu personajele il vor conduce pe copil spre o mai buna cunoastere a intereselor sale si va fi stimulat sa-si descopere calitatile si caracteristicile.

Stimuleaza concentrarea si capacitatea de autocontrol al copilului. Copiii mici, in prima faza, devin repede distrasi in timpul lecturii, dar in cele din urma vor reusi sa-si concentreze atentia pe toata durata povestirii. Pe langa dezvoltarea vocabularului celor mici, povestile au rol important in dezvoltarea disciplinei, in focalizarea atentiei si optimizarea memoriei.

Basme terapeutice pentru copii, adolescenti si parinti – o colectie de 57 de basme cu mesaje terapeutice, care vin sa “indulceasca” afectiv diferite situatii cu care ne confruntam in viata.

basme-terapeutice-304x360

Povestile comprima situatii de viata pe care copilul le poate vedea limpede, sunt mereu despre o terta persoana si, astfel, are loc blocarea mecanismelor de aparare. Este o abordare diferita fata de confruntarea copilului. Aici copilul nu trebuie sa se justifice. Probleme dificile sunt abordate de catre personajele din poveste.

Citirea istorioarelor ii prezinta copilului personaje asemanatoare, copii sau animalute care s-au intalnit cu situatii similare: „frica de intuneric”, „dorul de mama”, „teama de lucrurile noi”, etc. Pe masura ce citim, copilul asteapta sa gaseasca solutia potrivita alaturi de eroii din poveste.

Povestile incurajeaza dezvoltarea empatiei. A fi empatic inseamna sa vezi lumea din perspectiva celuilalt si sa incerci sa intelegi ce simte cealalta persoana. La fel, cercetatorii au descoperit ca activitatea creierului ce se produce atunci cand ascultam o poveste este foarte asemanatoare cu cea a experimentarii situatiei reale. Astfel, citirea povestilor il va invata pe copil cum sa rezolve problema din viata de zi cu zi.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut