De ce poveşti terapeutice la copii?

De ce poveşti terapeutice la copii?

            Povestea terapeutică este un instrument frecvent utilizat în consilierea psihologică a copiilor. Este o naraţiune care prezintă problemele cu care se confruntă anumite personaje şi modul în care acestea au reuşit să le rezolve. Problemele personajelor din poveste sunt asemănătoare cu cele ale copilului. Pe măsură ce copilul ascultă povestea, el este capabil să se identifice cu eroul acţiunii, să observe că şi alţii au întâmpinat aceleaşi dificultăţi ca şi el şi să înveţe cum să-şi rezolve problemele care îl preocupă fără a se simţi ruşinat sau inconfortabil.

Colectie de povesti terapeutice pentru trup si suflet

Asocierea între terapia logopedică şi povestea terapeutică s-a dovedit a fi o abordare foarte eficientă, deoarece reuşeşte să diminueze sau să înlăture tulburările de pronunţie, să transmită valori morale copilului, să motiveze copilul pentru schimbare, să determine acceptarea unui sprijin exterior pentru îmbunătăţirea vorbirii, să reducă agresivitatea sau timiditatea copilului, să determine creşterea încrederii copilului în propriile forţe.

Povești pentru inimă și suflet

Poveştile se recomandă să fie citite mai întâi de adult, după care să-i fie povestite copilului, folosind ca suport ilustraţiile. Se va folosi un ton cald, un ritm lent şi expresiv al vorbirii. Este important să se folosească din abudenţă expresiile emoţionale corespunzătoare ritmulului narativ, pentru o captare mai bună a atenţiei copilului.

Te iubesc, puisor!

La fiecare poveste se vor folosi întrebări pentru înţelegerea mesajului poveştii de către copil. Întrebările se pot pune aleatoriu, în funcţie de modul în care decurge dialogul între copil şi adult.

Cum poti sa cresti increderea copilului in sine? 

Discuţiile pe baza poveştii nu vor analiza copilul, ci personajul implicat în poveste, ce simte acesta şi situaţiile cu care acesta se confruntă.