Efectele benefice ale muzicii in viata copiilor

Efectele benefice ale muzicii in viata copiilor

Contactul cu muzica incepe de la varste fragede. Conform studiilor, inca din faza intrauterina (din a 13-a saptamana de sarcina), fatul incepe sa simta si sa perceapa muzica, ceea ce arata ca exista un fel de legatura chimica intre fiinta umana si aceasta forma de exprimare artistica.

Rolul educativ, dar si terapeuticpe care il joaca muzica in viata copiilor  poate fi sintetizat in cateva idei:

1. Stimuleaza dezvoltarea cognitiva

Daca ai auzit de “efectul Mozart”, inseamna ca stii despre ce vorbesc. Studiile demonstreaza ca muzica clasica, in special compozitiile lui Mozart, dezvolta inteligenta, iar cei care asculta in mod constant o astfel de muzica au performante mai bune in plan intelectual.

De asemenea, copiii care studiaza un instrument dovedesc rezultate mai bune la invatatura, intrucat li se dezvolta memoria, gandirea si… sunt sanse reale sa fie mai buni la geometrie (li se dezvolta vederea in spatiu).

Limbajul este si el dezvoltat prin intermediul muzicii. Cantecele cu versuri contribuie la ameliorarea articularii cuvintelor, in special la copiii cu dificultati de vorbire.

Poezii, colinde si legende de Craciun

2. Imbunatateste relatiile sociale si ii ajuta sa dobandeasca incredere in sine

Copiilor cu probleme de integrare in societate, in special celor care sufera de probleme din spectrul autism, li se diminueaza anxietatea fata de realitatea exterioara, le creste increderea in sine si li se amelioreaza comportamentul socio-afectiv. O activitate muzicala de grup va imbunatati relatiile sociale, ii va ajuta pe copii sa se exprime la nivel social cu mai multa incredere si curaj.

3. Reduce agresivitatea si relaxeaza

O muzica linistita, bine aleasa, va reusi intotdeauna sa calmeze accesele de furie ale copilului, in special daca are tulburari de comportament. Copiii agitati, hiperkinetici, au nevoie de o astfel de activitate muzicala, deoarece ii ajuta sa se relaxeze, elimina tensiunea si creeaza o stare de spirit pozitiva.

100 de activitati cu tata – o carte cu activitati care ajuta la consolidarea relatiei cu tata

100-de-activitati-cu-tata

4. Disciplineaza si responsabilizeaza

Studiul muzicii implica atentie, concentrare, rabdare si mai ales ascultare. Invatand sa asculte, copilul invata ce e disciplina. O activitate corala, spre exemplu, nu se poate desfasura fara disciplina. Atunci cand trebuie sa se sincronizeze in cor si sa urmareasca indrumarile dirijorului, copiilor li se dezvolta atentia, concentrarea si capacitatea de a asculta.

De asemenea, o activitate muzicala ii face pe copii mai responsabili, deorece isi iau un angajament ce implica seriozitate si maturitate.

Cartea “100 de activitati Montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare” contine activitati care il invita pe copil sa observe, sa lucreze cu mainile si sa experimenteze, pentru a descoperi lumea prin propriile simturi.

779_0

5. Dezvolta creativitatea si capacitatea de se exprima

Sunetele sunt primele forme de expresie cu care copilul intra in contact. Dupa cum putem observa, majoritatea copiilor iubesc sa cante si sa danseze. In acest mod, ei reusesc sa exprime emotii si sentimente cu usurinta si sa isi dezvolte creativitatea. De asemenea, li se poate imbunatati considerabil starea emotionala atunci cand asculta sau canta melodii cu impact pozitiv asupra psihicului lor.

Este bine sa ii familiarizati pe copii cu muzica cat de mici. Nu trebuie sa creati neaparat artisti, dar aceasta forma de arta va contribui enorm la dezvoltarea copiilor vostri si le va oferi valori reale.

Anamaria Potra