Ne jucam si invatam emotiile

Ne jucam si invatam emotiile – Cum invatam copilul sa isi inteleaga emotiile?

Stilul parental are un rol vital in dezvoltarea inteligentei emotionale la copii. Studiile de cercetare au demonstrat faptul ca un stil parental caracterizat prin receptivitate la nevoile si emotiile copilului, cu accent pe exprimarea propriilor trairi si sentimente, protector dar suficient de increzator in capacitatile copilului constituie combinatia de caldura si structura necesara pentru dezvoltarea unei relatii sanatoase parinte-copil.

Poti incerca Cutiuta cu emotii jucause – un joc interactiv, prin care copilul va intelege mult mai usor ceea ce simte el si ce simt cei din jur.

Poti folosi urmatoarele materiale pentru a ajuta copilul sa cunoasca si inteleaga lumea emotiilor:

1. Vorbeste cu copilul despre emotiile pe care le avem. Explica-i ca toate emotiile sunt parte a vietii noastre. Poti utiliza setul de 32 de cartonase Emotiile si familia mea-carti de joc. Aceste cartonase il vor ajuta pe copil sa cunoasca emotiile, sa recunoasca semnele nonverbale ale fiecarei emotii si ne va oferi posibilitatea de a-l ajuta pe copil sa-si identifice trairile cu ajutorul imaginilor. Setul educativ ilustreaza personajele unei familii si il sprijina pe copil sa citeasca emotiile celor din jur. Alege un cartonas, denumeste emotia si povesteste-i micutului situatia in care ai simtit trairea respectiva. In acest mod, vei modela abilitatea de a exprima emotii, iar copilul va realiza ca exista o asociere intre diferitele emotii si situatii.

Emotiile si familia mea – un joc pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii!

emotiile-si-familia-mea-1

2. Invata-l sa-si exprime propriile emotii. Jocul cu Ursuletul si Roata Emotiilor reprezinta o activitate distractiva, ce permite identificarea si exprimarea emotiilor. Ne ofera posibilitatea sa ascultam trairile copiilor nostri, iar atunci cand ii incurajam sa-si exprime emotiile, le oferim increderea necesara pentru gestionarea propriilor trairi. Copiii se identifica foarte usor cu ursuletul prietenos, incep sa constientizeze ca este in regula sa te simti trist, furios sau bucuros, iar miscarea rotitei e o comparatie potrivita pentru emotiile noastre care se vin si trec. Uneori chiar si pentru noi ca adulti e greu sa punem in cuvinte ceea ce ne sperie sau ne ingrijoreaza.

30 de emotii explicate, situatiile in care le intalnim si solutii pentru gestionarea emotiilor negative:

Diferitele emotii ale simpaticului Ursulet, invita copilul la dialog, dezvolta abilitatea lor de a utiliza vocabularul emotiilor si exteriorizarea lor, prin intermediul jocului. Cum se simte ursuletul daca i s-a varsat mierea? Tu cand te-ai simtit in acelasi mod ca si ursuletul? Cum crezi ca ai putea sa-l consolezi? Copilul invata sa foloseasca empatia atunci cand o simte si traieste.

3. Accepta fiecare traire a copilului. Nu incerca sa-i spui ca nu trebuie sa-i fie frica sau sa se duca in camera lui atunci cand simte furie. Incurajeaza-l sa identifice modalitati potrivite pentru exprimarea fiecarei emotii si idei pentru a face fata. Ce putem sa facem atunci cand ne intalnim cu tristetea, furia sau bucuria? Cutiuta cu emotii jucause este un instrument ce-l ajuta pe copilul sa reflecteze asupra experientei sale si ce declanseaza sentimentele sale. Prin activitatile oferite de Cutiuta cu emotii jucause, putem discuta cu micutii nostri chiar si despre situatiile in care copilul are reactii ce ii poate rani pe cei din jur, fara a-l critica sau reprosa. Poate compara un comportament potrivit cu unul nepotrivit cu ajutorul imaginilor de pe cartonase.

Vezi colectia de Materiale pentru consiliere copii

Una dintre dificultatile copiilor este ca nu reusesc sa gaseasca alternative privind comportamentul. In loc sa smulg jucaria, cum as putea sa o obtin? Ce ai putea face altfel? Ce ai dori sa schimbi? Sa o cer (negociere), sa astept cu rabdare (toleranta), sa gasesc o alta jucarie (acceptare). Arata-i copilului cartonasele, apoi incercati sa identificati trairea personajelor. Copilul poate aseza fata potrivita in functie de evenimentele petrecute, de expresivitate, etc. Ajuta-l sa se gandeasca la consecintele actiunilor noastre. Cum te-ai simți dacă cineva ți-ar lua o jucărie? Copilul poate indica imaginea cu emotia corespunzatoare. Acest sprijin parental sporeste abilitatea copiilor de a-si accepta propriile trairi si de a-si regla emotiile.

Materialele de mai sus au fost elaborate in ajutorul parintilor, cu sugestii variate asupra modului de relationare si explicarea emotiilor.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut