Papusi handmade – idei pentru parinti si copii

Papusi handmade – idei pentru parinti si copii

Fetita ta isi doreste o papusa? Vrei sa ii oferi ceva inedit? Iti doresti o activitate care sa ii stimuleze imaginatia, motricitatea fina si istetimea? Atunci te invit sa arunci o privire peste activitatile propuse mai jos si sa te joci impreuna cu fetita, confectionand papusi handmade din materiale uzuale, pe care le ai, cu siguranta, la indemana.

Poezii pentru imbunatatirea comportamentului la copii ( autor psiholog Loredana Bejan)

1. Papusi din sfoara

Daca nu ati facut pana acum papusi din sfoara, e cazul sa incercati. E o activitate usor de realizat, iar papusile sunt foarte dragalase si rezistente in timp.

Materiale: sfoara colorata, carton si foarfeca

Modalitatea de realizare:

  1. Lungimea papusii depinde de dimensiunea cartonului, peste care trebuie sa infasurati sfoara.
  2. Indepartati cartonul, dupa ce ati terminat de infasurat sfoara, si taiati la un capat “bratara” formata.
  3. Strangeti la mijloc cu o bucata de sfoara, pe urma pliati o jumatate peste cealalta si formati capul cu ajutorul unei alte bucati de sfoara.
  4. Impartiti restul de material in 3 parti, iar partea din mijloc o legati cu 2 sfori, formand corpul.
  5. Bratele le formati prin impletirea celorlalte doua parti de materiale ce v-au ramas.
  6. Partea inferioara va ramane asa si va fi fusta papusii. (sursa: thetraincraft.com)

Hoinari prin anotimpuri – o colectie de carti cu ajutorul carora se pot face o multime de exercitii pentru dezvoltarea atentiei si vorbirii

braided yarn dolls

2. Printese din linguri

Materiale: linguri de lemn sau de plastic, de dimensiuni mici, carioca, sfoara, lipici, hartie, creioane colorate, materiale pentru decorare (sclipici, stelute, cerculete, etc.)

Colectia de carti educative cu broscuta Franklin aici – cu multe sugestii minunate pentru comportamentul celor mici

Modalitatea de realizare:

  1. Desenati-le cu o carioca fete zambitoare pe partea bombata.
  2. Pentru par, puteti sa folositi sfoara colorata, care se va lega la mijloc pentru a-l imparti in doua.
  3. Lipiti parul pe “capul” printesei.
  4. Fetitele isi pot folosi imaginatia sa creeze din hartie rochite colorate pentru acestea. Dati un plus de farmec hainelor, impodobindu-le cu sclipici, stelute, inimioare si alte materiale pentru decorare. Odata decupate, rochitele se lipesc pe “corpul” printeselor.
  5. Nu uitati de coronita printesei, impodobita cu “pietricele pretioase” si sclipici. Mini-printesele sunt gata de joaca! (sursa: easypeasyandfun.com)

wooden-spoon-princess

3. Papusi articulate

Ce spuneti de niste papusi istete cu membre mobile, care pot alerga, dansa sau chiar practica un sport?

Materiale: carton, hartie, suruburi, materiale textile, marker, ata sau sfoara, materiale pentru accesorii (nasturei, mini-colier, etc.)

Modalitatea de realizare:

  1. Daca sunteti priceputi, desenati liber partile corpului (cap, maini, picioare, corp) pe un carton si decupati-le. Va puteti ajuta, de asemenea, de un sablon.
  2. Daca e un carton dur, dati cateva gauri cu masina in locurile unde veti atasa membrele si fixati-le cu suruburi. Puteti incerca sa realizati si manual operatiunea.
  3. Daca asamblarea s-a realizat cu succes, urmatorul pas este sa dati chip papusii cu ajutorul unui marker.
  4. In functie de culoarea pe care doriti sa o aiba parul papusii, alegeti firele de ata potrivite (galben pentru blond, maro pentru saten, rosu pentru roscat etc). Acestea se fixeaza cu lipici.
  5. Si pentru ca papusa are nevoie si de haine, folositi-va creativitatea si realizati hainute din resturi de materiale textile, atasati-le cu lipici pe corpul papusii sau capsati-le.
  6. Jucati-va cu materialele si creati diferite accesorii pentru a personaliza fiecare model in parte. (sursa: handmadecharlotte.com)

articulated-paper-dolls

4. Bebelus din sosete

Materiale: doua sosete, una alba si alta colorata, ac si ata, foarfeca, vata, ciucure si fular (optional)

Modalitatea de realizare:

  1. Soseta alba o veti sacrifica pentru partea care va fi capsorul bebelusului. Taiati capatul sosetei (cel care acopera degetele) si puneti vata in el.
  2. Din soseta colorata va trebui sa taiati trei parti (vezi imaginea).
  3. Cea sub forma de sac va fi trupul papusii, indesat cu vata.
  4. Cu ajutorul unor cusaturi, incercati sa dati forma unor maini si picioruse. Dupa ce ati terminat, coaseti laolalta capul si corpul.
  5. Din partea superioara a sosetei formati caciulita cu ajutorul cusaturilor. Si, daca vreti, puneti-i un mot sa para o caciulita veritabila.
  6. Pentru a-i da chip papusii, coaseti din ata ochii si gurita. Si pentru a-l face mai simpatic, dati-i si un fular bebelusului sa-i tina de cald! (sursa: geesprojects.blogspot.ro)

Descopera 75 de activitati practice pentru tot anul.

sock babies

5. Lant de balerine

Va mai amintiti acel lant de omuleti din hartie, pe care il faceam cand eram copii? Ei bine, tehnica acordeonului este cea de care aveti nevoie pentru a realiza aceste papusi-balerine in lant.

Materiale: hartie groasa, foarfeca, creioane colorate, hartie creponata, ata si ac, lipici

Modalitatea de realizare:

  1. Pliati o bucata de hartie de mai multe ori (in sensuri opuse) pana va ramane un dreptunghi pe care veti contura o balerina. Atentie! Un brat al balerinei trebuie sa fie liantul intre celelalte balerine, deci mare grija unde trasati conturul papusii (la un capat trebuie sa se lege intre ele).
  2. Decupati apoi forma, lasand punctul de legatura de la brate netaiat.
  3. Desfasurati lantul si lasati-le pe fetite sa isi foloseasca imaginatia colorand balerinele din hartie.
  4. Folositi hartie creponata pentru a realiza mini-rochite pentru balerine. Trebuie sa treceti un ac cu ata prin hartie pentru a-i da un aspect sifonat, pe urma taiati o bucata potrivita ce va fi fustita balerinei. Folositi lipici pentru a o atasa. (sursa: thecraftycrow.net)

paper-doll-ballerinas

Anamaria Potra