Trebuie corectat un copil care scrie cu mana stanga?

Trebuie corectat un copil care scrie cu mana stanga

Trebuie corectat un copil care scrie cu mana stanga?

Se considera ca micutii ce utilizeaza mana stanga sunt neindemanatici, au mai multe dificultati in a invata sa scrie si sunt dezavantajati in anumite profesii. Din dorinta de a-i ajuta, putem avea tendinta de a-i convinge sa scrie cu mana dreapta. Dar, trebuie corectat un copil care scrie cu mana stanga?

Fise de lucru – scrie si sterge. Colectie

Mana dominanta pentru scriere nu reprezinta doar un lucru fizic de prindere si controlare a instrumentului de scris. Este un proces mental si are de a face cu modul in care creierul este organizat. Partea stanga a creierului controleaza partea dreapta a corpului, iar partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului si este dominanta la stangaci.

Schimbarea mainii utilizate pentru scriere provoaca o mare confuzie in creier si poate avea o multime de efecte colaterale. Copiii stangaci ce sunt fortati sa scrie cu mana dreapta pot prezenta dificultati de invatare. Alte efecte relevate de studiile de specialitate sunt: balbaiala, concentrare scazuta, dificultati de memorare, oboseala mentala, dificultati in citirea textelor, etc. Oare cum ar fi pentru noi sa renuntam la utilizarea mainii drepte in favoarea celei stangi? Sigur nu ar fi un lucru usor!

Litere in relief – 62 de jetoane. Caseta Montessori

Cristalizarea preferintei la copii, are loc in jurul varstei de 6-7 ani. Iti poti da seama de preferinta copilului cerandu-i sa realizeze sarcini simple: sa deseneze, sa decupeze, etc. Noi „scriem” cu creierul, mana este doar cea care duce la bun sfarsit miscarea fizica. Fortarea copiilor stangaci sa scrie cu mana dreapta, reprezinta o sarcina dificila pentru creier, cu efecte asupra intregii personalitati.

Ajuta-l sa scrie si sa citeasca! Ghidurile Usborne pentru parinti

Cel mai important e sa-i ajutam sa utilizeze cat mai eficient mana stanga:

1. In cazul in care copilul tau, si-a stabilit preferinta pentru utilizarea mainii stangi, asigura-te ca el stie si poate sa verbalizeze faptul ca este stangaci. Altfel, la inceperea scolii, exista posibilitatea sa i se spuna sa scrie cu mana dreapta.

2. Implica-l in activitati si jocuri pentru dezvoltarea motricitatii grosiere si fine: catarare, sarit, aruncarea la tinta, de-a pescuitul, transfer de apa dintr-un recipient in celalalt, transfer de margele, sortarea semintelor, etc. Acest lucru il va ajuta la dezvoltarea miscarii degetelor si va reusi sa tina creionul intr-o pozitie optima pentru scris.

Kit pentru invatarea rapida a cititului

3. Incurajeaza-l sa pozitioneze hartia pe care scrie sau deseneaza, cu coltul din stanga foii orientat in sus. In acest fel, bratul se plaseaza intr-o pozitie naturala pentru scris, fara a fi nevoie sa indoaie excesiv incheietura mainii.

4. Arata-i copilului cum sa foloseasca mana dreapta drept sprijin pentru foaia pe care scrie sau deseneaza, pentru a usura efortul mainii stangi.

5. Copiii stangaci au tendinta de a strange prea tare instrumentul de scris, dar pentru a evita aparitia rapida a oboselii, poti incerca exercitii ce vizeaza cresterea nivelului de constientizare si reducere a presiunii. Exemple de astfel de exercitii sunt: jocuri pentru incalzirea degetelor, copilul scrie sau deseneaza usor pe hartie, apoi sterge fara sa lase urme, scrie pe servetel sau folie de aluminiu fara sa se rupa.

6. Indiferent daca copilul este stangaci sau dreptaci, e foarte important sa punem accent pe jocuri ce dezvolta motricitatea copilului, inainte de a-i pune creionul in mana. Alege activitati ce sa-l incurajeze sa prinda diferite obiecte mici cu degetul mare si aratator (intarirea musculaturii pentru manuirea creionului), sa-si coordoneze utilizarea celor doua maini (decuparea cu ajutorul foarfecii), toate acestea fiind necesare pentru formarea abilitatii de scriere.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut