10 idei – cum pregatim copilul pentru gradinita?

10 idei – cum pregatim copilul pentru gradinita?

Tranzitia spre gradinita este o etapa grea pentru aproape orice copil. Este prima oara cand va ramane singur. Este prima oara cand va face parte dintr-un grup. Este prima oara cand va trebui sa imparta, sa asculte, sa inteleaga ca nu mai este el centrul universului pentru adulti. Venim in ajutorul vostru cu cateva idei care sa-i faca aceasta experienta mai dulce. Lacrimile nu vor disparea de tot, un copil se adapteaza la gradinita in sase saptamani, dar, daca vei pune in practica aceste idei, cu siguranta vei reusi sa il influentezi pozitiv si se va putea adapta mai usor la gradinita.

Ghid de interventie pentru modelarea comportamentala acasa si la gradinita

 

1. Jucati jocuri de familie! Este modul perfect de a-l invata pe cel mic ce inseamna sa-si astepte randul, ce inseamna sa respecte anumite reguli si ce inseamna sa piarda. Astfel, el va deveni mai intelegator si mai increzator in ceilalti, intarindu-si astfel legaturile emotionale cu cei din jur. Acest exercitiu trebuie aplicat pe-o perioada lunga de timp, macar cateva luni inainte de prima zi de gradinita. Aloca-ti 15-20 de minute pe zi sa te joci cu el!

Jocuri pentru adaptarea la gradinita

2. Fa-l sa se intalneasca si cu alti copii de varsta lui. Acest pas este foarte important. Un copil care e obisnuit sa se joace singur, sa manance singur, sa alerge singur, va fi foarte greu sa fie integrat intr-un grup. El nu va intelege lumea gradinitei, care oricum e un pas urias pentru el. Daca nu este obisnuit fizic si psihic cu prezenta si felul de-a se comporta al celorlalti copii, va suferi mult. Organizeaza-i intalniri cat mai des cu alti copii de varsta lui. Incearca sa nu te infiltrezi in micile lupte dintre ei, lasa-l sa-si duca bataliile, sa invete sa negocieze, sa devina mai puternic. Iar daca vezi că greseste, incearca sa-i explici cum ar trebui facute lucrurile, dar in privat, undeva unde sunteti numai voi doi.

O zi la gradinita

3. Invata-l sa urmeze reguli. Ocazional, da-i sarcini in preajma ta si urmareste-l daca le rezolva. Incearca sa complici gradual sarcinile si vezi cum raspunde. Poti incepe cu: ”Du, te rog, acest prosop in camera.” si apoi poti sa ii spui: ”Te rog, du-te la baie, spala-te pe maini si apoi inchide usa dupa tine”. Nu-l recompensa prea des cu laude daca indeplineste sarcina, incearca sa-l inveti ca este de datoria lui sa asculte cand un adult il roaga ceva.

4. Citeste-i scurte povesti. Invita-l langa tine si cititi impreuna. Invata-l cum sa tina corect o carte, invata-l cum sa citeasca de la stanga la dreapta, arata-i pozele, citeste rar si expresiv povestea. Apoi pune-i intrebari si afla daca te-a putut urmari. Daca poate sa reproduca despre cine este vorba, ce se intampla, cum se termina povestea.

5. Nu te focusa pe litere si numere. Va avea destul timp sa le invete! La gradinita cel mai important este ca cei mici sa comunice unii cu altii, sa coopereze, sa se joace impreuna, sa imparta jucarii si sa urmeze instructiuni simple. Este important sa se simta parte dintr-un grup, sa-si faca prieteni, sa se inteleaga cu adultii etc. Incearca in aceasta etapa sa te focusezi cel mai mult pe viata sociala a copilului, mai putin pe cea ”academica”.

6. Construieste-i stima de sine! Pe langa felul cum se comporta cu ceilalti, si felul cum se comporta cu el insusi este foarte important. Puncteaza ori de cate ori ai ocazia pe lucrurile pe care le face bine: ”Esti foarte atent, mereu vii sa ma imbratisezi cand ma intorc de la serviciu.”, ”Imi place ca esti sincer si imi spui ce gandesti” etc. Imbratiseaza-l si asculta-l orice povesteste. Nu-l intrerupe, pune-i intrebari si lasa-l sa-ti explice. Fa-l curios de parerea ta.

Invatam despre emotii prin joc

cutiuta-cu-emotii-jucause

7. Faceti o vizita gradinitei inainte de prima zi. Pentru multi copii acest pas i-ar putea scutii de multe spaime. Un spatiu nou este infricosator mai ales cand raman singuri. Mergeti in vizita la gradinita inainte ca aceasta sa inceapa. Arata-i clasele, arata-i sala de mese, arata-i holul, dulapioarele, afisele lipite pe pereti. Incearca sa-i explici cat mai multe si raspunde-i la orice intrebare.

8. Insista pe bunele maniere. Mai intai de toate, spune chiar tu: ”te rog”, ”multumesc”, ”cu placere”. Cel mic te va imita! Vorbeste-i despre cat de important este sa fim politicosi, sa nu-l intrerupem pe cel de langa noi cand vorbeste si sa ridicam manuta cand vrem sa spunem ceva.

9. Repetati in joaca unele cunostinte. Numarati copacii in drum spre magazin. Cautati in jur forme geometrice. Sortati pe culori cateva obiecte din casa. Repetati partile corpului. Ajuta-l sa-si scrie numele cu majuscule. Reaminteste-i varsta lui, cine sunt parintii lui si unde locuieste. Va fi intrebat destul de des aceste lucruri, ajuta-l sa nu fie nepregatit si sa se retraga timid. Nu trebuie sa stie toate numerele, literele sau cum sa isi incheie sireturile, dar unele raspunsuri simple ii pot fi familiare.

10. Masoara-ti copilul! In prima zi de gradinita masoara-ti copilul cu o sforicica de culoarea lui preferata. Explica-i ca acum e atata (si arata-i sfoara), iar la sfarsitul primului an de gradinita va fi mult mai mare! Incurajeaza-l sa vada pozitiv aceasta noua experienta, este una in care va creste si va invata o multime de lucruri frumoase. Sfoara fa-o fundita si lipeste-o pe un carton pe care scrie:

”Aceasta funda este foarte speciala, asa cum toata lumea poate vedea.
Daca o desfaci, sa nu va surprinda, ca are exact inaltimea mea!”

Daca aveti si alte idei pentru parinti, va rugam sa ne lasati aici un comentariu sau sa ne scrieti pe pagina noastra de Facebook.