10 idei – cum pregatim copilul pentru gradinita?

10 idei – cum pregatim copilul pentru gradinita?

Tranziția spre grădiniță este o etapă grea pentru aproape orice copil. Este prima oară când va rămâne singur. Este prima oară când va face parte dintr-un grup. Este prima oară când va trebui să împartă, să asculte, să înțeleagă că nu mai este el centrul universului pentru adulți. Venim în ajutorul vostru cu câteva idei care să-i facă această experiență mai dulce. Lacrimile nu vor dispărea de tot, un copil se adaptează la grădiniță în șase săptămâni, dar, dacă vei pune în practică aceste idei, cu siguranță vei reuși să îl influențezi pozitiv și se va putea adapta mai ușor la grădiniță.

Adaptarea la gradinita – joc psihoeducational

1. Jucați jocuri de familie! Este modul perfect de a-l învăța pe cel mic ce înseamnă să-și aștepte rândul, ce înseamnă să respecte anumite reguli și ce înseamnă să piardă. Astfel, el va deveni mai înțelegător și mai încrezător în ceilalți, întârindu-și astfel legăturile emoționale cu cei din jur. Acest exercițiu trebuie aplicat pe-o perioadă lungă de timp, măcar câteva luni înainte de prima zi de grădiniță. Alocă-ți 15-20 de minute pe zi să te joci cu el!

Ajuta-l pe copilul tau sa mearga cu drag la gradinita!

2. Fă-l să se întâlnească și cu alți copii de vârsta lui. Acest pas este foarte important. Un copil care e obișnuit să se joace singur, să mănânce singur, să alerge singur, va fi foarte greu să fie integrat într-un grup. El nu va înțelege lumea grădiniței, care oricum e un pas uriaș pentru el. Dacă nu este obișnuit fizic și psihic cu prezența și felul de-a se comporta al celorlalți copii, va suferi mult. Organizează-i întâlniri cât mai des cu alți copii de vârsta lui. Încearcă să nu te infiltrezi în micile lupte dintre ei, lasă-l să-și ducă bătăliile, să învețe să negocieze, să devină mai puternic. Iar dacă vezi că greșește, încearcă să-i explici cum ar trebui făcute lucrurile, dar în privat, undeva unde sunteți numai voi doi.

O zi la gradinita

3. Învață-l să urmeze reguli. Ocazional, dă-i sarcini în preajma ta și urmărește-l dacă le rezolvă. Încearcă să complici gradual sarcinile și vezi cum răspunde. Poți începe cu: ”Du, te rog, acest prosop în cameră.” și apoi poți să îi spui: ”Te rog, du-te la baie, spală-te pe mâini și apoi închide ușa după tine”. Nu-l recompensa prea des cu laude dacă îndeplinește sarcina, încearcă să-l înveți că este de datoria lui să asculte când un adult îl roagă ceva.

4. Citește-i scurte povești. Invită-l lângă tine și citiți împreună. Învață-l cum să țină corect o carte, învață-l cum să citească de la stânga la dreapta, arată-i pozele, citește rar și expresiv povestea. Apoi pune-i întrebări și află dacă te-a putut urmări. Dacă poate să reproducă despre cine este vorba, ce se întâmplă, cum se termină povestea.

Cum pregatim copilul pentru gradinita? Vizita la pediatru

5. Nu te focusa pe litere și numere. Va avea destul timp să le învețe! La grădiniță cel mai important este ca cei mici să comunice unii cu alții, să coopereze, să se joace împreună, să împartă jucării și să urmeze instrucțiuni simple. Este important să se simtă parte dintr-un grup, să-și facă prieteni, să se înțeleagă cu adulții etc. Încearcă în această etapă să te focusezi cel mai mult pe viața socială a copilului, mai putin pe cea ”academică”.

nu te focusa pe lectii

6. Construiește-i stima de sine! Pe lângă felul cum se comportă cu ceilalți, și felul cum se comportă cu el însuși este foarte important. Punctează ori de câte ori ai ocazia pe lucrurile pe care le face bine: ”Ești foarte atent, mereu vii să mă îmbrățișezi când mă întorc de la serviciu.”, ”Îmi place că ești sincer și îmi spui ce gândești” etc. Îmbrățișează-l și ascultă-l orice povestește. Nu-l întrerupe, pune-i întrebări și lasă-l să-ți explice. Fă-l curios de părerea ta.

Invatam despre emotii prin joc

cutiuta-cu-emotii-jucause

7. Faceți o vizită grădiniței înainte de prima zi. Pentru mulți copii acest pas i-ar putea scutii de multe spaime. Un spațiu nou este infricosător mai ales când rămân singuri. Mergeți în vizită la grădiniță înainte ca aceasta să înceapă. Arată-i clasele, arată-i sala de mese, arată-i holul, dulăpioarele, afisele lipite pe pereți. Încearcă să-i explici cât mai multe și răspunde-i la orice întrebare.

8. Insistă pe bunele maniere. Mai întâi de toate, spune chiar tu: ”te rog”, ”mulțumesc”, ”cu plăcere”. Cel mic te va imita! Vorbește-i despre cât de important este să fim politicoși, să nu-l întrerupem pe cel de lângă noi când vorbește și să ridicăm mânuța când vrem să spunem ceva.

Marea mea carte despre gradinita

9. Repetați în joacă unele cunoștințe. Numărați copacii în drum spre magazin. Căutați în jur forme geometrice. Sortați pe culori câteva obiecte din casă. Repetați părțile corpului. Ajută-l să-și scrie numele cu majuscule. Reamintește-i vârsta lui, cine sunt părinții lui și unde locuiește. Va fi întrebat destul de des aceste lucruri, ajută-l să nu fie nepregătit și să se retragă timid. Nu trebuie să știe toate numerele, literele sau cum să își încheie șireturile, dar unele răspunsuri simple îi pot fi familiare.

repeta in joaca unele lectii

10. Măsoară-ți copilul! În prima zi de grădiniță măsoară-ți copilul cu o sforicică de culoarea lui preferată. Explică-i că acum e atâta (și arată-i sfoara), iar la sfârșitul primului an de grădiniță va fi mult mai mare! Încurajează-l să vadă pozitiv această nouă experiență, este una în care va crește și va învăța o mulțime de lucruri frumoase. Sfoara fă-o fundiță și lipește-o pe un carton pe care scrie:

”Această fundă este foarte specială, așa cum toată lumea poate vedea.
Dacă o desfaci, să nu vă surprindă, că are exact înălțimea mea!”

masoara-ti copilul
Dacă aveţi și alte idei pentru părinți, vă rugăm să ne lăsați aici un comentariu sau să ne scrieți pe pagina noastră de Facebook.