10 jocuri simple pentru dezvoltarea memoriei

10 jocuri simple pentru dezvoltarea memoriei

10 jocuri simple pentru dezvoltarea memoriei

O memorie de lucru eficienta inseamna  capacitatea de a retine informatii proaspete, suficient de lung timp, pentru ca acestea sa poata fi utilizate pentru operatiile gandirii. Cu toate acestea, memoria noastra de lucru este limitata. Acesta este motivul pentru care este dificil sa ne amintim fraze lungi sau siruri de cifre, cum ar fi numerele de telefon.

Memoria de lucru ne ajuta in intelegerea limbajului vorbit, ce anume citim, pentru a scrie propozitii, pentru a retine instructiunile necesare rezolvarii de problem si pentru a efectua exercitii de matematica. O serie de cercetatori au evidentiat faptul ca dezvoltarea memoriei de lucru necesita intre 5 si 10 minute de practica pe zi.

Kit pentru dezvoltarea atentiei si a memoriei

Iti propunem 10 jocuri simple care vor contribui eficient la dezvoltarea memoriei:                                 

  1. Ce culori ai vazut?

Avem nevoie de cateva hartii albe si creioane colorate, apoi vom desena pe hartie trei buline de culori diferite. I le aratam copilului, apoi acoperim hartia si ii cerem copilului sa ne indice culorile pe care le-a vazut. Se poate creste complexitatea jocului prin adaugarea culorilor.

  1. Ce lipseste?

Vom aseza in fata copilului diferite obiecte si ii spunem copilului sa retina ceea ce vede. Apoi, fara sa vada copilul, vom ascunde unul dintre obiecte. Va trebuie sa identifice ce lipseste. O alta varianta a jocului, poate fi memorarea ordinii obiectelor. Vom aseza 5 jucarii intr-o anumita ordine, dupa ce micutul le-a observat, va inchide ochii si vom schimba locul jucariilor. Copilul trebuie sa puna jucariile dupa modelul prezentat.

Cum sa dezvolti o memorie de geniu saptamana cu saptamana

  1. Povesteste

Citim o poveste impreuna cu copilul, apoi il rugam sa ne spuna ce s-a intamplat cu personajele. Atunci cand copilul e mic, vom alege povesti scurte si cu unul sau doua personaje. Aceasta activitate il stimuleaza pe copil, trebuie sa retina firul povestii in memoria de lucru si sa redea actiunea personajelor.

La copii, starnirea interesului pentru activitati educative se face cel mai usor prin jocuri distractive. Incearca 52 de jetoane pentru a avea o memorie buna

  1. Exercitiu cu elastice colorate

Vom utiliza elastic colorate pentru par. Alegem patru elastice de diferite culori si le punem pe degete. Ii aratam copilului, ascundem modelul si-l invitam sa repete patternul pe mana lui. Copilul trebuie sa retina culorile elasticelor dar si pozitionarea lor. Se poate creste dificultatea prin utilizarea a doua elastice pe fiecare deget. Activitatea imbunatateste eficienta sistemului  memoriei de lucru.

Dezvolta creativitatea, memoria si atentia copilului tau cu ajutorul Maxi-Max Puzzle!

  1. Iti voi spune cifre, cine lipseste?

Acest joc il putem realiza acasa, in drum spre scoala sau gradinita, in timpul calatoriilor sau atunci cand avem de asteptat. Ii spunem copilului trei cifre de la 1-4 (ex. 1-3-4), apoi copilul trebuie sa ghiceasca numarul care lipseste. Cu exercitii repetate, copilul va deveni foarte priceput. In continuare putem extinde intervalul cifrelor de la 1-5, 1-6,  etc. O alta varianta a acestui joc se poate realiza cu zaruri sau mai multe piese de domino, iar sarcina copilului este de a memora si reda cifrele indicate

  1. Jocul canutelor

Avem nevoie de patru canute (de plastic) cu toarta. Vom aseza canile una langa alta, dar toartele vor fi orientate diferit, una spre stanga, una spre dreapta, etc. Acoperim canutele si cerem copilului sa reproduca modul de asezare si orientare a canilor.

Acest set de materiale include o carte care evidentiaza modalitati utile pentru dezvoltarea memoriei precum si o mapa cu fise si activitati.

Fise de lucru pentru dezvoltarea memoriei

10 jocuri simple pentru dezvoltarea memoriei

  1. Betisoare cu litere

Pregatim cateva betisoare de lemn pe care desenam cifre sau litere (ex 3  2  7). Vom scrie combinatiile de cifre/litere pe o coala de hartie. Copilul va lua un betisor, va memora cifrele/literele, apoi va identifica sirul de numere pe coala de hartie. Jocul il ajuta pe copil sa-si dezvolte concentrarea si sa opereze cu instructiuni complexe.

  1. Deseneaza dupa indicatii

Deseneaza dupa indicatii o casa in mijloc, un copac la dreapta si o masina la stanga. Activitatea imbunatateste capacitatea de procesare si de operare asupra informatiilor.

  1. Joc memorie din hartie de impachetat

Avem acasa, dupa sarbatori, bucati de hartie de impachetat de diferite culori. Sa confectionam un joc simplu de memorie. Decupam un numar par de patrate, astfel incat fiecare model de hartie sa aiba un corespondent. Le asezam cu fata in jos, apoi copilul va intoarce cate un cartonas si va incerca sa gaseasca perechea.

  1. Ce ai pus in salata?

Decupam diferite legume din ziare. Ii spunem copilului ca azi am fost la piata si am cumparat: rosii, ardei gras, castravete, ridichi, ceapa verde. Copilul trebuie sa le memoreze si sa spuna ce legume va pune in salata, ajutandu-se de imaginile decupate.

Mai multe materiale utile gasiti in colectia noastra de materiale pentru consiliere copii.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut