10 metode pentru a-i imbunatati abilitatea de a citi

10 metode pentru a-i imbunatati abilitatea de a citi

Cititul este o activitate vitala pentru dezvoltarea gandirii, a vorbirii, a vocabularului si, nu in ultimul rand, stimuleaza curiozitatea si placerea de a invata. Studiile arata ca cei care au obiceiul de a citi din placere dovedesc rezultate mai bune la testele scolare.

Cum poti sa iti ajuti copilul sa citeasca mai bine? Iata 10 sugestii:

1. Ofera-i carti cu putine cuvinte, dar cu multe poze

Atunci cand abia invata sa citeasca, este bine sa ii pui la dispozitie carti cu multe imagini si mai putin text. El va asocia pozele cu cuvintele si ii va fi mai usor sa inteleaga textul. Cu ajutorul unor cartonase ii poti prezenta cuvintele noi. Exersati impreuna pronuntarea lor, citind fiecare litera in parte. Pune-i intrebari in legatura cu povestea si cu imaginile, dupa ce ati parcurs impreuna textul.

Abilitatea de a citi. Dezvoltare si dificultati

abilitatea-de-a-citi-imagine-produs-304x360

 

2. Cititi in liniste

Inchide televizorul, opreste muzica si asezati-va intr-un loc linistit unde nu va deranjeaza nimeni. Stimulii externi pot bloca si ingreuna procesul citirii si copiii isi pierd atentia. Muzica pe fundal nu este indicata in procesul de invatare a citirii, pentru ca inevitabil copilul se va concentra si la aceasta.

Cum sa iti inveti copilul sa citeasca

3. Incurajeaza mai multe tipuri de activitati de citit

Informatiile simple practice, cu care ne intalnim zi de zi, pot fi de asemenea o sursa de lectura: meniurile de la restaurant, afisele de pe strada, regulile unui joc, indicatiile de circulatie, lista cu filmele ce urmeaza sa le vizionati, etc.
Totodata, e important sa te asiguri ca are mereu ceva de citit la el in timpul de asteptare din transport sau dinaintea unei intalniri programate.

4. Invata-l sa urmareasca textul cu degetul sau cu creionul

In acest mod te asiguri ca nu pierde din vedere nicio litera, niciun cuvant sau rand. Totodata, va invata sa citeasca de sus in jos si de la stanga la dreapta.

5. Ajuta-l sa citeasca mai multe cuvinte deodata

Incurajeaza-l sa citeasca grupuri de cuvinte fluent. Dupa ce a repetat fiecare cuvant din grupul selectat de mai multe ori, roaga-l sa lege citirea cuvintelor, incercand sa citeasca fluent grupul de cuvinte si asa mai departe, pana reuseste sa citeasca o fraza.

6. Invata-l sa reciteasca un paragraf de mai multe ori

Dupa ce a reusit sa citeasca fluent cuvintele, frazele, roaga-l sa citeasca, intr-un minut, un paragraf si la urma sa numere cuvintele citite corect, tinand astfel evidenta lor. Ar trebui sa revina asupra paragrafului de 3-4 ori intr-o sesiune.

Comparatii si semnificatii – 544 de jetoane

7. Pune-l sa citeasca cu voce tare

Cititul cu voce tare are mai multe avantaje. In primul rand, se va auzi si isi va putea da seama de greseli, apoi intonatia ii va fi imbunatatita, iar ritmul de citire va creste.

8. Cititi impreuna

Va puteti juca cu textul, citindu-va unul altuia. Stabiliti fiecare ce parte sa citeasca si dati-i drumul! Alegeti o poveste amuzanta cu personaje si interpretati fiecare un rol.

9. Inregistreaza-l in timp ce citeste

Pune-l sa citeasca povestea lui preferata, fara sa se opreasca, si inregistreaza-l. Astfel isi va da seama de dificultatile intampinate si va sti unde sa insiste. In plus, il va incanta ideea de a avea o carte audio proprie.

10. Arata-ti entuziasmul cand copilul tau citeste

Reactia ta este foarte importanta, intrucat il poate incuraja mai mult in acest proces. De aceea, incearca sa arati entuziasm atunci cand citeste, ai rabdare cu greselile pe care le face si ajuta-l sa le corecteze.

Anamaria Potra