5 strategii pentru a face vizita copilului la dentist o experienta pozitiva

5 strategii pentru a face vizita copilului la dentist o experienta pozitiva

Pregatirea copilului pentru vizita la dentist poate fi ingrijoratoare pentru unii copii si parinti. Totusi, avem posibilitatea de a-i invata pe cei mici importanta sanatatii orale inca din primii ani de viata.

Incercati aceste strategii pentru a face vizita la dentist o experienta pozitiva:

Conni merge la dentist

 

1. Citeste sau inventeaza povesti despre copii sau animale care merg in vizita la dentist, ce se spala pe dinti si invata-l cum sa se spele corect pe dinti, intr-un mod distractiv. Aceste istorioare dezvaluie micutului ceea ce se intampla in cabinetul dentistului si prezinta personajele in situatii amuzante, astfel incat copiii sa fie dornici sa cunoasca si ei aceasta experienta.

2. Invata-l de mic importanta sanatatii orale. Implica-l in alegerea periutei si pastei de dinti. Prin intermediul jocului, poti sa-i transmiti cunostinte despre importanta ingrijirii si spalarii dintilor. Un astfel de joc simplu se poate realiza cu ajutorul unui cofrag de oua. Pune hartie creponata printre spatii si explica-i ca resturile de mancare pot ramane printre dintisori, la fel ca si in cazul cofragului si trebuie curatati si ingrijiti. Modelati dintisori din plastilina, apoi pune o bucata de plastilina inchisa la culoare si explica-i cum se cariaza dintisorii nespalati. Aceste jocuri au rolul de a forma o atitudine pozitiva si responsabila fata de sanatatea dintilor.

Scopul cartii Stiu sa ma comport frumos! este de a aduce modificari pozitive in comportamentul copiilor.

stiu sa ma comport frumos soricelul-nu-se-spala-pe-dinti2

3. Transforma livingul in cabinetul dentistului – jocul imaginativ il ajuta pe copil sa cunoasca lumea inconjuratoare, sa-si formeze o imagine concreta despre ce-l asteapta. Invita-l pe scaunul dentistului: verifica si numara dintii copilului. Explica-i micutului modul in care pot fi spalati dintisorii cu o periuta de dinti speciala. In acest mod, ajutam copilul sa nu dezvolte teama de dentist, pentru momentul in care va fi nevoie de un consult propriu-zis.

4. Invata-l sa nu se teama de dentist – un excelent mod de a minimiza anxietatea copiilor, este sa incepem vizitele dentare regulate inainte sa apara o carie. Daca parintele asteapta pana ce copilul are o carie si simte durere, tratamentul va fi mai complicat si va simti durere pe scaunul stomatologic. Cel mai indicat ar fi sa scoatem in evidenta lucrurile pozitive: ii explicam ca va avea dintisorii sanatosi, fericiti, va putea musca dintr-un mar, cu pofta.

Set – Mergem la doctor

 

5. Prima vizita la medicul dentist este una speciala – este bine ca parintele sa stabileasca impreuna cu medicul stomatolog, o prima intalnire de cunoastere. Dentistul il va ajuta pe copil sa se familiarizeze cu procedurile din cabinet: micutul se va aseza in scaun, atunci cand scaunul se ridica e ca si cum am merge cu „liftul”, etc. E important sa se foloseasca denumiri pe care copilul le intelege si cunoaste. De exemplu, daca i se prezinta un instrument de lucru, sa-l incurajam sa intrebe la ce si cum se foloseste. Dupa ce a inteles care este rolul acestuia, se poate trece la tratamentul propriu-zis. Copilul va dobandi mai multa siguranta deoarece va putea anticipa la ce sa se astepte, la fel se va crea o legatura apropiata, de incredere intre copil si dentist.

Ma spal pe dinti, folosesc olita

 

6. Fii alaturi de copil – la prima consultatie, parintele poate sa stea in scaunul stomatologic si sa tina copilul in brate, dar la urmatoarele intalniri, parintele sa va retrage treptat si va lasa copilul singur pe scaun. Prin apropierea fizica si emotionala a parintelui, creste confortul copilului.

7. Discuta cu dentistul o strategie de control al durerii – copilul va sti ca atunci cand simte durere poate spune „A”, iar dentistul se va opri. Constientizarea faptului ca exista un control al pragului de durere, va minimiza nivelul anxietatii copilului.

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut