8 activitati jucause cu plastilina

8 activitati jucause cu plastilina

Cel mai bun si cel mai utilizat material de lucru pentru dezvoltarea motricitatii fine il reprezinta plastilina. Este foarte usor de folosit, e ingenioasa si accesibila. Cu siguranta orice copil s-a jucat cel putin o data cu acest material-minune. Iar partea buna e ca poti crea aproape orice din plastilina!

Noi te ajutam cu cateva sugestii. Iata-le:

365 de activitati Montessori

1. Mama-melc si puii sai

Pasii pentru realizarea unui melc sunt foarte simpli. In primul rand, trebuie sa dati forma trupului melcului, ii puneti niste ochisori, urechiute, nas (sa fie mai dragalas) si modelati gura. Pe urma, rasuciti o bucata mai mare de plastilina de o alta culoare (sau chiar mai multe pentru un efect vizual deosebit) si realizati cochilia in spirala. Mai trebuie doar sa fixati bine casuta melcului pe trupul sau lunguiet si creatura dragalasa e gata!

788433806670a8edb9575010e27087c3

2. Legume-magneti haioase pentru frigider

Haideti sa invatam expresii emotionale si sa ne distram cu aceste legume-magneti! Modelati morcovi, vinete, porumb, ardei, etc., pe urma puneti-le ochi, nas si gurita, chiar si pleoape daca doriti. Ochii si gura sunt foarte importante, pentru ca acestea sunt secretul reusitei. De aceea, folositi-va imaginatia si jucati-va cu fetele legumelor! Aveti nevoie de un betisor pentru a sculpta morcovii sau alte legume care au striatii. Magnetii trebuie introdusi in interiorul plastilinei, pe spatele legumei, pe jumatate sau in intregime pentru a permite atasarea de frigider.

365 de jocuri pentru stimularea creativitatii

cebc12a4af025241338885ba49b64844

3. Orasul multicolor

Incurajati copilul sa isi puna imaginatia la bataie si sa realizeze un peisaj urban din plastilina! Aveti nevoie de o plansa de hartie colorata sau carton, iar compozitia peisajului va fi creatia artistului. Cu ajutorul plastilinei, puteti “picta” pe plansa cladiri, masinute, nori, copaci, soare, elicoptere, orice va trece prin cap pentru a crea o lume minunata!

Ajuta-ti copilasul sa invete formele prin joaca!

unnamed-2

4. Cactusi in miniatura

Creati-va propria colectie de cactusi cu ajutorul plastilinei! Aveti, in imaginea de mai jos, modele de cactusi care sunt foarte usor de realizat. Puteti modela ghivecele tot din plastilina sau poate gasiti, printre jucariile copilului, niste jucarioare mici, pe care sa le folositi pe post de ghivece. E o activitate educativa, prin care copilul poate invata denumiri de plante si, totodata, isi poate dezvolta creativitatea.

Momente si persoane speciale


d461b8b9c5521dfb82efc0c53ec53635

5. Un pinguin dragalas

Acest pinguin simpatic e foarte usor de realizat si poate reprezenta o activitate si pentru cei mai mici, ajutati de parinti sau frati mai mari. Din doua bilute de plastilina de dimensiuni diferite se realizeaza corpul (caruia i se va da o forma ovala) si capul (biluta mai mica). Din plastilina alba realizati burtica, apoi compozitia ochilor din plastilina alba si neagra. Nu uitati de aripioare, cioc si piciorute. Cu ajutorul unui betisor realizati dungile picioarelor pentru a da aspectul unor labute. Copiii vor adora sa se joace cu acest pinguin dragalas, pe care il pot adauga la colectia lor din plastilina.

Jocul strambaturilor

31d801dea977bbd1d562160520224d2c

6. CD-uri decorative

Daca aveti CD-uri defecte, nu le aruncati! Reciclati materialul de plastic, oferindu-i o alta intrebuintare: aceea de ornament. Puteti crea orice model doriti, cu motive florale, peisaje, figuri geometrice, etc. Este o activitate foarte interesanta pentru copii. Aceste CD-uri pot fi o idee buna pentru a decora peretii sau alte spatii pe care doriti sa le reimprospatati cu o nota de culoare.

50

7. Suport-elefant pentru creioane

Simplu de realizat si practic, acest elefantel e o idee excelenta de suport pentru creioane si alte instrumente de scris. Dintr-o biluta de plastilina, formati capul cu trompa (aceasta trebuie rotunjita pentru a contura un cerculet – spatiul pentru creion), adaugati-i ochii, iar la urechi optati pentru doua culori, una reprezentand interiorul urechilor. Creati o figura simpatica, personalizand animalutul dupa bunul plac!

365 de activitati Montessori

unnamed

8. Peisaj cu flori

Pentru copiii mici aceasta este o activitate educativa foarte buna. Micutii pot invata cum sa modeleze bilute, cerculete si fasii lungi din plastilina. Li se dezvolta motricitatea, atentia, capacitatea de a se concentra si, bineinteles, imaginatia. Ajutati-i sa ataseze pe o plansa fiecare bucatica de plastilina si creati un peisaj cu flori, colorat si vesel.

applikatsii-iz-plastilina-1

 

Anamaria Potra