8 strategii pentru a convinge copilul sa manance

8 strategii pentru a convinge copilul sa manance

Refuzul copiilor de a manca este o problema cu care se confrunta orice mama, in special in perioada varstei mici. Si de aici se nasc o serie de griji care ii determina pe parinti sa adopte atitudini nu tocmai potrivite pentru a-i obliga pe copii sa manance ceea ce li se pune in farfurie.

Iata ce poti face, in calitate de parinte, atunci cand motivele refuzului sunt mai degraba mofturi, si nu probleme de sanatate:

1. Anunta-l inainte cu 15 minute ca urmeaza ora mesei
Este bine sa il pregatesti inainte pentru a avea ragazul sa se linisteasca inainte de masa. Altfel, agitatia nu face decat sa il oboseasca si isi poate pierde pofta de mancare.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa? Hraneste-l sanatos! Ghidurile Usborne pentru parinti

2. Nu il forta sa manance! Roaga-l sa guste
Fiecare copil simte cand ii este foame, nu este cazul sa bagi mancare cu forta in el. Daca totusi ii este foame si refuza mancarea, posibil sa nu ii placa. Roaga-l sa ia o inghititura, dar nu pune presiune pe el. Lasa-l pana i se face foame.

3. Nu face greseala sa gatesti mai multe feluri de mancare!
De multe ori, de teama ca mancarea nu ii va placea copilului, parintele ii ofera alternative, insa aceasta poate deveni o metoda de rasfat. Vazand ca are de unde sa aleaga si ca poate obtine ceea ce doreste, copilul va deveni mofturos si va fi tot mai dificil sa ii satisfaci pretentiile.

Gustarea – Povestioarele mele Montessori

gustarea-site

4. Implica-l in selectarea si prepararea alimentelor
Copilul va fi mai tentat sa manance o mancare la prepararea careia stie ca a contribuit el insusi. In plus, stie sigur ce contine mancarea, asa ca nu va mai avea frici si retineri sa o guste. De asemenea, participarea la prepararea mancarii este o activitate educativa, care ii ofera ocazia sa invete despre alimente si despre importanta de a se hrani corespunzator.

4. Prezinta mancarea intr-un mod atractiv
Fii creativ si realizeaza meniuri cat mai interesante vizual, care vor starni curiozitatea micutilor. De exemplu, poti aseza pe un platou mai multe feluri de legume sau fructe, formand un curcubeu. Joaca-te si realizeaza forme si figurine simpatice din mancare: o fata de ursulet, un tablou, omuleti etc.

5. Foloseste nume haioase pentru alimente
Un mod de a-i face pe copii sa devina prieteni cu mancarea este sa le prezinti alimentele sub denumiri amuzante si interesante. Spre exemplu, o telina cu frunze poate deveni “domnul cu parul verde”, morcovul – “deliciul lui Iepurila”, mazarea – “bilutele verzi fermecate” etc.

6. Joaca-te si prezinta-i alimente noi
Copiii privesc de obicei cu reticenta sau cu frica ceea ce este nou. Ajuta-i sa se familiarizeze cu alimentele noi, introducandu-le intr-un mod jucaus. Poti incerca sa inventezi jocuri distractive, cum ar fi sa il legi la ochi si sa ii dai in mana cate un aliment nou, sa il pipaie si sa ii ghiceasca numele (dupa ce i-ai prezentat inainte denumirile pentru fiecare).

7. Incearca sa faci portii mici de mancare
Daca ii pui in fata copilului o farfurie plina de mancare, vei risca sa il faci sa se simta obligat sa manance tot ce are in farfurie si va refuza mancarea. Este bine sa incepi prin a-i face portii mici, pentru stomacelul sau, altfel va simti repulsie, mai ales daca nu il atrage mancarea respectiva.

8. Fii un exemplu “pofticios”
Copilul invata prin imitare, deci incearca sa ii arati ca iti place mancarea, ca e delicioasa si sanatoasa. Vazand ca mananci cu pofta, i se va face si lui pofta sa manance si va deveni curios sa vada ce gust are mancarea si daca e intr-adevar asa de buna precum pare.

Este important sa te abtii de la comentarii negative, sa fii neutru in privinta a ce si cat mananca. Lasa-l sa manance ceea ce are nevoie, atat cat are nevoie. Atentie insa la dulciuri, acestea nu trebuie sa ajunga sa inlocuiasca meniurile sanatoase. Daca refuza total mancarea, intr-un tarziu i se va face foame si va trebui sa guste din ceea ce i-ai pregatit. Si nu iti face griji! Altfel, copilul va simti starea ta si aceasta il poate influenta negativ. Daca pastrezi o atitudine pozitiva si ai incredere in simturile copilului, cu siguranta vei reusi sa depasesti aceasta problema delicata.

Anamaria Potra