Adolescenta? Ce facem cu comportamentul rebel si problematic?

Adolescenta? Ce facem cu comportamentul rebel si problematic?

Copilul tau a ajuns la varsta adolescentei? Ai observat cum comportamentul sau devine rebel si problematic, ba mai mult, au inceput sa apara si conflictele in familie?

”Cartea de fata ofera sprijin, atat pentru parinti, cat si pentru adolescenti. Citind aceasta carte in postura de parinte, va ajuta sa va puneti in locul adolescentului, intelegand mai bine situatia, iar ca si adolescent te poti intalni cu subiecte care reprezinta o provocare in aceasta perioada dificila.”

La ce-i ajuta pe adolescenti cartea Ajutooor! Cum sa ma descurc acum?

-ii ajuta la solutionarea diferitelor situatii, oferind sfaturi si idei practice
-ii ajuta la rezolvarea tensiunilor interne
-sa comunice mai usor cu cei de varsta lor si cu cei mari
-le creste increderea de sine
-le dezvolta sanatos psihicul si fizicul

Citind aceasta carte, adolescentii devin ”mai constienti de propria lor dezvoltare si, astfel, vor deveni adulti cinstiti, corecti si constiinciosi.” 

Cum ne raportam la schimbarile fizice si psihologice pe care le intampina adolescentul nostru?

Prin intelegere, empatie si acceptare. Cartea vine in sprijinul sau, ajutandu-l sa gaseasca linistea sufleteasca in viata de zi cu zi, prin diferite practici care vor fi utile in momentele tensionate.

Cum e structurata cartea?

In 3 parti: una pentru fete, una pentru baieti si una pentru ambele sexe.

In capitolul 3 se discuta subiecte cu care sigur adolescentul s-a intalnit deja, insa i-a fost jena sau nu a indraznit sa vorbeasca despre ele: relatii, influentele grupului, bullying, bani de buzunar, tutun, alcool, droguri, tulburari de alimentatie, infatisare, aparat dentar etc.

In primele 2 capitole, subiectele tratate sunt urmatoarele:

-Ce se intampla cu mine?
-Ce simt eu? (apar cosurile, te poti ingrasa, transpiri, tenul devine mai gras, cresti in inaltime, apare ciclul la fete, emotiile sunt date peste cap, creste parul, apare dorinta de a fi frumoasa si aranjata, cresc sanii etc.)
-Ce vede lumea din jurul meu?
-O lume a emotiilor
-Cum sa supravietuiesc?
-Hai sa vedem schimbarile!
-Implineste-te!
-Intre prietene/prieteni
-Secretele baietilor/fetelor
-Cum sa o arat?

Ce invata efectiv adolescentul daca citeste aceasta carte?

-daca simti ca profesorul nu te place, gandeste-te pur si simplu daca comportamentul lui fata de tine este justificat si cu ce ai putut starni acest comportament. Ulterior, poarta o discutie sincera cu profesorul.

-daca esti victima unei hartuiri, ai putea sa pleci fara sa ii bagi in seama pe raufacatori, sa nu le raspunzi cu aceeasi moneda, sa-ti folosesti umorul, sa spui cuiva despre asta, sa ceri ajutorul profesorului sau psihologului scolii

-ca sa inveti usor nu trebuie decat sa colorezi textul, sa desenezi informatia, sa iti iei notite dupa ce ai citit tot textul, sa pregatesti carduri de invatare, sa iti pui intrebari, sa creezi ritmuri si rime din cuvintele cheie, sa combini cunostintele cu noi cu cele deja existente.

Este foarte bine ca adolescentul sa traverseze cu bine aceasta perioada de tranzitie intre copilarie si varsta adulta, o perioada de schimbari mentale si emotionale, fiind pregatit cu informatii.

Petra Boanta, autor materiale educative copii