Alergiile de primavara: 7 lucruri pe care trebuie sa le stii

Alergiile de primavara: 7 lucruri pe care trebuie sa le stii

Imediat ce vremea se incalzeste, polenul (impreuna cu ale substante alergene, cum ar fi praful si acarienii) se ridica in aer si poate creea iritatii ale cailor respiratorii care se manifesta la copii (2-5 ani) prin: nas infundat, ochi rosii care lacrimeaza, tuse, stranut, iar uneori chiar si senzatii de sufocare, umflarea fetei sau aparitia unor pete rosii pe corp.

Dar cum putem sti daca cel mic sufera de o raceala pe care a luat-o de la gradinita sau daca are alergie?

Marea carte despre sanatate

Iata cateva semne ale manifestarii alergiilor la care sa fii atent:

Istoricul familiei. Daca tu, sotul/sotia sufera de alergii, astm sau eczeme. E important sa stiti ca predispozitia spre alergii nu e mereu cauzata de acelasi element de la o generatie la alta.

Simptome prelungite. Nasul infundat nu s-a curatat dupa o saptamana si secretiile sunt clare si apoase.

Ochii sunt iritati, cu tendinte de lacrimare.

Copilul nu are febra.

Iritatii, pot aparea oriunde pe corp.

Infectii ale urechii (alergiile pot cauza inflamarea urechii)

Dureri de cap. Copilul se simte mai rau in zilele cand polenul se ridica mai sus (zilele cu vant, spre exemplu)

Prin intermediul jocurilor, copiii invata cum sa comunice atunci cand sufera de o boala care s-a manifestat deja sau doar incepe sa dea semne de manifestare prin durere. Iti recomandam sa incerci Jocuri terapeutice 🙂

Jocuri terapeutice

Daca depistezi cateva dintre ele, ia in considerare sa-ti duci copilul la doctor (medic alergolog), pentru ca un specialist este cel mai in masura sa recomande un tratament.

Cateva sfaturi: 

-previne expunerea copilului la polen, spre exemplu, dimineata se ridica cel mai mult polen in aer, asadar, incerca sa planifici iesirile in natura spre sfarsitul zilei.

-in cazul simtomelor mai grave, incerca sa limitezi timpul petrecut afara, mai ales in locurile unde copilul este in preajma copacilor, a florilor sau a insectelor.

-ochelarii de soare pot ajuta sa protejeze ochii de polen

-tine geamurile inchise in camera de joaca a copilului

-spala-i parul de fiecare data dupa ce se joaca afara

-nu usca rufele in balcon, ci in casa

-foloseste picaturile saline pentru decongestionarea nasului copilului (sunt naturale si corpul nu devine dependent de ele)

-foloseste un purificator de aer

Alergiile sunt manifestari ale sistemului imunitar care trebuie luate in serios. Netratate, pot cauza astm, care va fi prezent toata viata prin tuse, nas infundat, dificultati de respirare, infectiilor de sinusuri sau de urechi, astm, tulburari de somn sau depresii. In plus, copiii care isi sufla constant nasul au probleme de atentie la scoala si raman deseori in urma.