Care este rolul tatalui in dezvoltarea copilului?

Care este rolul tatalui in dezvoltarea copilului?

Tatal joaca un rol important in viata copiilor: majoritatea studiilor afirma ca un tata implicat poate juca un rol crucial, in special in urmatoarele domenii: cognitiv, comportamental si sanatatea emotionala a copilului. Aceste efecte pot fi numeroase cand tatal participa activ la viata de familie.

Marea carte motivationala – 91 de povesti terapeutice

Modul in care tatii se joaca cu copiii lor are un impact important asupra dezvoltarii emotionale si sociale a copilului.

Acest lucru se datoreaza faptului ca ei initiaza jocuri, mai ales de natura fizica si „cu mai multa actiune”. Incurajeaza asumarea de riscuri. Tatal este cel care ia in brate, arunca, gadila, iar copilul se amuza. La fel, tatal este cel care inventeaza jocuri neobisnuite: poate deveni un urs flamand care doreste sa manance o „pulpita de copil”. Din aceste interactiuni, copiii invata cum sa-si reglementeze sentimentele si comportamentul, deoarece experimenteaza frica, dar se simt in siguranta si se distreaza. Tatal este cel care ofera copiilor o diversitate mai larga de experiente sociale si metode de a trata viata. In acest fel, ei ii pregatesc pentru provocarile vietii, ii invata pe copii obiectivitatea si consecintele binelui si raului.

Mami si tati se poarta ciudat

Modelul tatalui influenteaza relatiile ulterioare ale copiilor.

Un model pozitiv de gen masculin ii ajuta pe baieti sa adopte o identitate de gen sanatoasa, precum si o mai buna constientizare a sentimentelor si a emotiilor lor. Tatal  ii invata pe baieti cum sa trateze si sa se raporteze la femei, prin dinamica relatiei cu mama. Implicarea tatalui in viata fiicei sale este un element crucial in dezvoltarea stimei de sine a tinerei femei. Cercetatorii au identificat elementele pozitive pentru tati, pentru a ajuta la sustinerea imaginii fiicei lor: incurajarea verbala, prezenta constanta in viata ei, constientizarea emotiilor ei, luand timp pentru a-i asculta gandurile si a participa activ la hobby-urile ei.

Copiii care au relatii apropiate cu tatii lor au mai putine probleme comportamentale si emotionale.

Studiile de specialitate au evidentiat faptul ca e important modul in care este prezent tatal in viata copilului. Efectele pozitive apar atunci cand tatal este persoana ce ofera sprijin emotional, se bucura impreuna cu copilul, dar ofera si consolare atunci cand micutul are nevoie. De la un tata disponibil emotional, copilul invata sa se linisteasca, sa-si controleze sentimentele.              

Tatal are un rol important in stimularea autonomiei copilului.

Este o mare oportunitate pentru tata sa dea un exemplu copilului. Prin propriul model, poate arata cum se construiesc relatii cu alte persoane si cum se mentin. La varsta prescolaritatii incepe o desprindere treptata a copilului de mama. Este important ca tatal, ca si cealalta persoana ce reprezinta siguranta, sa stea langa copil, ajutand la etapa de separare si la intarirea sentimentului de independenta a copilului. Pentru aceasta, este necesar ca micutul sa aiba uneori ocazia de a lua propriile decizii.

O fetita sau un baietel are nevoie de un tata in mod diferit, dar exista un numitor comun, cel mai important este dragostea parinteasca.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut