Ce facem cand copilul are o criza de furie / tantrum?

Ce facem cand copilul are o criza de furie / tantrum?

De ce sunt crizele de furie ale copiilor atat de dificile pentru parinti? Pe langa faptul ca sunt greu de tolerat, sunt galagioase si jenante, de multe ori consideram ca este datoria noastra sa-i convingem pe copiii nostri sa se comporte asa cum simtim ca e corect. Daca nu putem face acest lucru, nu ne simtim eficienti.
Atunci cand copilul are o criza de furie, cu alte persoane de fata (in parc sau la magazin), este o situatia si mai dificila pentru parinti. E important sa clarificam raspunsul nostru la intrebarea: ma preocupa ce vor spune ceilalti sau ma voi gandi ce pot sa-l invat pe copil in aceasta situatie?

Nu exista copii rai – solutii practice pentru parinti

Un pas important, in ceea ce priveste gestionarea crizelor de isterie, se refera la prevenire. Sa incercam sa ne dam seama, pe baza observatiei, care sunt factorii declansatori ce stau la baza pierderii controlului. Cel mai des, copiii simt o furie puternica, greu de tolerat si pe care vor sa o elimine. La suprafata se vede furia, dar acesta e doar varful “aisbergului”, avem nevoie sa identificam emotia profunda: frica de a pierde jucaria, iubirea parintelui, refuzul, frustrarea, teama ca ma despart de mama, la fel situatiile de oboseala sau foame, etc.

Cum putem sa-i ajutam cand se petrece o criza de furie?

1. Invata-l limbajul emotiilor – copilul poate invata cum sa gaseasca modalitati optime de a-si exprima emotiile si dorintele, in functie de situatie si de ceilalti.

Invatam despre emotii prin joc

2. Pregateste-ti un mic plan legat de cum vei reactiona, fara a te lasa coplesit de emotiile de moment.
Concentreaza-te asupra propriilor tale trairi. Pana cand tu nu esti linistit, nu poti calma copilul. E o provocare sa-ti mentii starea de echilibru, sa tolerezi emotiie negative ale copilului, dar reactia ta reprezinta modelarea reglarii emotionale pe care copilul o invata prin interactiunea cu parintele.

3. Raspunde la urmatoarele intrebari: Ce este in spatele comportamentului copilului? Ce incearca sa ne comunice copilul? Ce abilitate pot sa modelez?

Ursuletul si emotiile lui – joc psihoeducational care ajuta copilul sa-si recunoasca emotiile/exresiile emotionale corespunzatoare si sa stie cum sa le gestioneze.

4. Oglindeste ce simte copilul-dupa identificarea emotiei, copilul intelege ce i se intampla si-l va ajuta in depasirea momentului dificil.

5. Valideaza-i emotiile pentru a obtine o conectare cu copilul – “Cred ca esti furios! E normal sa fii furios atunci cand nu poti obtine ceva ce iti doresti foarte mult!”

6. Asculta-l fara sa-l critici sau sa-i faci morala, deoarece in starea de furie nu receptioneaza nimic si incetinim procesul de calmare.

 

7. De exemplu, daca mergi la magazin, explica-i copilului care sunt asteptarile tale (sta langa tine, veti achizitiona doar lucrurile de pe lista voastra). Daca observi ca incepe sa insiste pentru cumpararea unei jucarii, ajuta-l in tolerarea frustrarii (il poate trece pe lista pentru ziua de nastere), exersarea rabdarii (se poate juca in magazine, dar la plecare pune jucaria pe raft). In cazul in care, criza de furie ia amploare, mentine limita impusa cu blandete si fermitate.

8. E indicat sa ne retragem intr-un loc mai ferit pentru a capta atentia copilului si sa putem incepe procesul de linistire. Sa ne uitam in ochii micutului si sa-l intrebam “Cum pot sa te ajut?” Cu toate ca este dificil si pentru noi ca parinti, sa incercam sa ne gandim ca un copil mic nu poate gestiona trairile intense pe care le simte, nu doreste sa ne supere intentionat.

9. E important sa simta ca-l acceptam si suntem alaturi de el, chiar daca nu ne place cum se manifesta, chiar daca ne intristeaza. Asa cum copilul trebuie sa exerseze reglarea emotiilor, asa si noi parintii trebuie sa ne formam abilitatea de a reactiona in favoarea copilului, concomitant cu gestionarea propriilor noastre trairi intense. Empatia se invata cel mai usor, atunci cand o traiesti. Scopul nostru e sa-l sprijinim pe copil pentru ca acesta sa poata reveni la starea de echilibru emotional.

10. Aminteste-ti ca mai sunt multe lectii de invatat si etape de dezvoltare de trecut pentru copil pana ce crizele de furie vor trece mai usor. E nevoie de timp pentru schimbare.

11. Nu te invinovati pentru accesele de furie ale copilului, concentraza-te pe modul in care reactionezi. Chiar si atunci, acorda-ti suficienta toleranta pentru ca e normal sa mai facem si greseli, iar acestea se pot transforma in oportunitati de invatare.       

Adriana Ternar, psiholog si psihoterapeut