Ce facem cand copilul nu vrea sa doarma?

Ce facem cand copilul nu vrea sa doarma?

Poveste terapeutica

Bobocelul de rata Mac şi Zana Steluta

Obiective:
– insusirea unui nou program de somn
– constientizarea importantei respectarii unui program de somn
– diminuarea comportamentului opozant


 Alte povesti terapeutice AICI

Colectie de povesti educative pentru copii

Azi il vom cunoaste pe Mac, un bobocel de rata caruia ii place tare mult sa se joace. Da, este foarte bine ca lui Mac ii place sa se joace si noua ne place mult sa ne jucam. Dar Mac vrea sa se joace tot timpul, chiar si seara cand soarele se duce la culcare pentru a le face loc lunii si stelelor. Nu e bine! Seara ochisorii sunt obositi, mainile si picioarele vor sa se odihneasca pentru ca maine este o noua zi in care jucariile abia asteapta sa te joci cu ele.

Dar Mac nu vroia sa asculte pana intr-o seara cand sa vezi ce s-a intamplat. Vrei sa stii cine a venit la el? Intr-o seara, cand lumina de afara incepea sa fie din ce in ce mai putina, Zana Steluta isi facu aparitia in camera lui Mac. Se aseza pe pat privindu-l cum se juca in voie cu ursuletul de plus, de care nu se despartea, fie ca era zi sau noapte. Si atunci, Zana Steluta il intreba:

1 oaie… 2 oi… 3 oi…

– Ce faci la ora asta, Mac?
– Ma joc, ii raspunse bobocelul de rata.
– Dar tu stii cat este ceasul? Ar fi trebuit sa fii deja in pat, zise Zana Steluta.
– Dar imi place sa stau pana tarziu, spuse Mac.

– Mac, la ora asta si pasarile dorm si prietenul tau, ursuletul de plus, trebuie sa doarma, chiar si stelele pe cer se odihnesc pe norii pufosi.

30 de povesti de relaxare pentru a adormi usor – Mic ritual ZEN

– Dar…eu nu pot sa dorm. Vreau sa ma joc tot timpul, spuse Mac soptind.
– Si daca ti-as spune ca poti sa te joci si cand dormi?
– Nu te cred, ii raspunse Mac, facand ochii mari.
– Ai auzit de Somnisor? il intreba Zana Steluta.
– Cine e Somnisor? intreba Mac curios.
– Somnisor este un pitic care duce copii prin vis intr-un taram magic plin de jucarii.
– Dar si eu vreau sa-l cunosc, Zana Steluta! Si eu vreau! spuse Mac bucuros.
– Daca imi promiti ca ma asculti si vei face tot ce iti voi spune, Somnisor de indata va veni si te va duce si pe tine pe taramul magic. Dar numai daca ma asculti, Mac!

Cum sa-ti faci copilul sa doarma linistit

cum-sa-ti-faci-copilul-sa-doarma-linistit-jucarii-vorbarete-266x360

– Promit, Zana Steluta, promit! zise Mac.
– Inainte de toate te vei duce la baie si iti vei spala dintisorii, apoi manutele si fata. Apoi, vei imbraca pijamaua si te vei baga sub plapumioara, langa ursuletul de plus.
– Dar…murmura Mac. Sigur va veni Somnisor?
– Daca faci tot ce-ti spun, in fiecare noapte Somnisor te va duce pe acel taram magic. Doar sunt Zana Steluta!
Zis si facut. Bucuros si increzator, Mac se spala singurel pe fata, pe maini si pe dintisori fara sa fie ajutat de mama lui, apoi se baga sub plapumioara, luandu-si in brate prietenul de plus. Zana Steluta vazand toate acestea, ii spuse lui Mac:

– Tu chiar esti ascultator, Mac! Pentru ca m-ai ascultat si ai facut tot ce ti-am zis sa faci, urmeaza ultima parte. Esti pregatit?
– Da! striga Mac.
– Inchide ochisorii si asculta melodia care te va purta pe acel taram magic. Somnisor iti va fi tovaras de joaca, iar maine dimineata cand te vei trezi, vreau sa-mi desenezi visul avut peste noapte in compania noului tau prieten. Si…
Cand vru sa ii mai spuna ceva, Mac deja era pe acele meleaguri pline de jucarii, care mai de care, si nemaivazute, unde ajunge fiecare copil ascultator in fiecare noapte.
Si uite-asa, din acea noapte si in cele care au urmat, bobocelul de rata Mac si-n vis s-a jucat, iar dimineata isi desena cu culori diverse fiecare poveste visata peste noapte. Zana Steluta note ii dadea, iar Somnisor i-a devenit un prieten foarte bun.

autor poveste: Maria Dumitrache