Ce stil de invatare adopta copilul tau? Auditiv, vizual sau tactil?

Ce stil de invatare adopta copilul tau? Auditiv, vizual sau tactil?

Toti copiii mici invata prin experiente directe, prin atingere, actiune si miscare. Stilul de invatare este un termen care se refera la modurile variate in care invatam, prelucram si pastram informatiile. Pe masura ce iti vei observa copilul, vei incepe sa identifici punctele forte si preferintele care iti vor dezvalui stilul de invatare dominant al micutului tau. Iata principalele stiluri de invatare si descrierea lor:

De la senzatii la cunoastere-teorie si jocuri

 

Stilul auditiv:

Copiii la care predomina acest mod de invatare sunt cei care scriu cu precizie si usurinta cuvintele, retin mai usor informatiile prin recitarea lor cu voce tare. Copiii tind sa invete cel mai bine prin ascultarea directa a instructiunilor verbale. Gandesc in cuvinte si verbalizeaza cu usurinta conceptele, au un auz fonematic foarte bine dezvoltat. Cum sa-i incurajam: stimuleaza copilul sa spuna lucrurile cu voce tare; incurajeaza-l sa raspunda la intrebari pe cale orala, pune-i la dispozitie materiale auditive. Daca invata un concept nou, folositi discutiile pentru clarificare. Cand incearca sa memoreze, sugereaza-i sa creeze o melodie haioasa despre informatiile noi.

Invat usor la Mate – 50 de harti mentale

Stilul vizual:

Acesti copii au o memorie vizuala eficienta, le place sa vada informatiile notate pe hartie; invata prin vizualizarea imaginilor; manifesta interes pentru arta, desen si citirea hartilor. Ei sunt cei carora le place sa se joace cu jucarii de constructie si cu puzzle-uri. Folosirea hartiilor si markerelor colorate ii poate ajuta sa se concentreze in realizarea schemelor. Cum sa-i incurajam: inconjoara-l cu carti. Chiar inainte de a putea citi, copilul tau va fi interesat de imagini si de lecturarea povestilor. Pentru a-i ajuta sa-si aminteasca mai clar informatiile, copiii pot crea desene care sa-i ajute la amintirea faptelor importante.

Invat cum sa invat la scoala

Stil de invatare kinestezic si tactil:

Acesti copii prefera activitati sau proiecte care le permit sa-si foloseasca mainile; invata cel mai bine prin manuirea obiectelor. Manifesta interes pentru realizarea experimentelor, exercitiilor de miscare, joc de rol, mima, prin care sa repete notiunile studiate. In general, copiii nu se pot concentra mai mult de 10-15 minute fara sa se ridice si sa se miste. Cum sa-i incurajam: Miscarea ajuta mintea sa se concentreze. Copilul poate exersa asimilarea informatiilor aruncand mingea sau urcand si coborand scarile. Ori de cate ori este posibil, in timpul procesului de invatare, ofera-le lucruri pe care sa le tina in maini: de exemplu magneti in forma de litera sau cifre, pe care le pot contura cu degetele. Puteti adauga miscare la activitatile sedentare de scriere a temelor de casa.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut