Copiii si pedeapsa

Copiii invata ceea ce traiesc.

Cea mai eficienta modalitate de a invata copiii se refera la prezentarea modelului nostru, dar si la ideea de a-i trata asa cum ne dorim ca ei la randul lor sa-i trateze pe ceilalti: cu compasiune si intelegere.

De multe ori suntem pusi in situatia de a ne gandi ce tehnica sa utilizam pentru a opri comportamentele nedorite ale copiilor. Parintii se pot baza pe respectul si increderea pe care le-au cultivat prin acceptarea neconditionata a copiilor, folosind explicatii adaptate varstei copilului sau pot doar sa faca apel la puterea conditiei de adult: “Daca nu renunti, vei fi pedepsit!”.

Marea carte motivationala – 91 de povesti terapeutice pentru motivarea copilului

Potrivit lui Alfie Kohn, pedeapsa aplicata copilului ajunge sa afecteze relatia parinte-copil, acesta invatand ca cel mai puternic va castiga si ca rezolvarea problemelor se realizeaza pe fondul amenintarilor. Copilul uita repede comportamentul nepotrivit pentru care a fost pedepsit, deoarece e preocupat de aparare si e inundat de resentimente.

Se poate considera ca pedeapsa ce urmeaza comportamentului dificil, il va invata pe copil cum sa se comporte. Cat de probabil este faptul ca facand in mod intentionat copiii nefericiti, reusim in cele din urma sa-i invatam disciplina? O alta intrebare care ne da de gandit: daca pedeapsa este atat de eficienta, de ce trebuie sa o reaplicam? Adevarul este ca micutii nu sunt in starea optima de a invata, daca sunt intr-o stare emotionala intensa.

Marea carte a copiilor mofturosi

Primul pas e sa ne gandim la ce alte metode putem apela pentru modelarea comportamentului copilului. Incearca sa te gandesti de ce copilul nu coopereaza. O relatie apropiata presupune o comunicare optima. E important sa analizam modul nostru de a vorbi cu copilul, sa nu se reduca totul la amenintari, cicaleli sau prelegeri.

Atat parintii cat si copiii au nevoie sa-si exprime trairile pe care le au unul fata de celalalt, intr-o atmosfera de siguranta si respect. Este util sa numim emotiile copilului, in acest fel il ajutam nu doar in identificarea propriilor trairi, dar in acelasi timp ii transmitem ca am inteles prin ce trece.

Cum sa educam copiii mici cu respect si blandete

 

Ofera-i optiuni pentru a alege. In acest mod atentia copilului se reorienteaza spre una dintre variantele pe care o considera mai potrivita. De asemenea, se stimuleaza rezolvarea de probleme prin evaluarea solutiilor propuse. Putem incuraja copilul sa gaseasca el insusi solutia.

Deseneaza evenimentele petrecute. Un mod minunat de a vorbi cu copiii despre greseli este de a desena o imagine a ceea ce au facut sau ar fi putut face altfel. Este un mod unic de a asculta si de a vorbi unii cu altii despre cum putem realiza alegeri mai bune.

Exprima-ti sentimentele. Manifesta dezaprobarea fata de comportamentul nepotrivit si descrie modul in care te-a afectat. Evita etichetarea copilului pentru a nu inchide portile cooperarii. Apoi poti verbaliza care sunt asteptarile tale. De exemplu, ai putea spune: “Sunt trista ca ai varsat laptele pe podea! Te rog sa-ti bei laptele la masa data viitoare.”

Aceste mesaje se focalizeaza pe persoana noastra si nu pe invinovatirea sau ridiculizarea copilului.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut