Copilul ma minte. Ce fac?

Copilul ma minte. Ce fac?

Copiii scolari au abilitatea cognitiva de a anticipa cursul unui eveniment: daca a disparut agenda mamei, cineva va fi suparat. In cazul in care s-a golit tava cu prajiturele, va fi necaz. In jurul varstei de 6 ani, se dezvolta ariile din creierul copilului ce sunt responsabile de atentie si anticiparea consecintelor. Deseori, copiii spun o minciuna pentru a evita urmarile neplacute, dar si pentru ca nu vor sa-i dezamageasca pe parinti.

Colectie de povesti educative pentru copii

Iata cum putem aborda aceste situatii:

1. Explica-i copilului ca „minciuna are picioare scurte”, adevarul iese la iveala. Puteti citi impreuna povestea “Pastorasului mincinos” pentru a evidentia consecintele minciunii: pierderea increderii si chiar pierderea prietenilor.

2. Fii sincer! In unele situatii, ni se intampla si noua, parintilor, sa incercam sa transformam adevarul pentru a ne intelege mai usor cu cel mic. Ii spunem „Nu mai sunt bomboane!” pentru a-l convinge sa nu mai insiste. Dar daca acesta deschide dulapul si gaseste ambalajul cu dulciuri, se va convinge ca parintii nu sunt tot timpul de incredere. Sa discutam cu micutul, in concordanta cu nivelul lui de intelegere, si sa oferim argumente simple, dar veridice.

Ajuta-l pe copil sa-si dezvolte o personalitate armonioasa si care sa faca fata cu succes provocarilor de zi cu zi!

3. Incurajeaza-l sa spuna adevarul: „Imi place cand imi spui adevarul! Stiu ca nu ti-a fost usor!”. Transmiterea valorii onestitatii nu este o sarcina usoara pentru parinti. Sa ne asiguram ca ii oferim copilului un mediu plin de siguranta, in care sa poata sa-si recunoasca greseala.

Aventuri in tara Nevirtutilor (minciuna, lenea, zgarcenia, graba, laudarosenia etc.)

4. Invata-l sa inlocuiasca minciuna cu solutii de rezolvare. Observa situatia si emotiile copilului ce l-au indemnat spre nascocirea minciunii. In cazul in care copilul a pierdut o lopatica si a mintit, il poti ajuta sa gaseasca o solutie pentru rezolvare care sa excluda neadevarul. Spune-i ca nu esti de acord cu minciuna. Copiii care beneficiaza de indrumarea parintilor in generarea solutiilor si evaluarea eficientei lor isi vor dezvolta mai repede abilitatea de rezolvare a problemelor si isi vor asuma responsabilitatea erorilor.

Disciplina Pozitiva de la A-Z. 1001 solutii pentru problemele de parentaj de zi cu zi

disciplina-pozitiva

5. Apreciaza adevarul prezentat de copil. Nu intotdeauna ne place ce auzim de la copii, dar e indicat sa ne gandim ca o eventuala reactie de furie nu va stimula nici invatarea, nici sinceritatea copilului. Explica-i ce e in neregula cu minciuna. Aveti nevoie sa credeti unul in celalalt si pentru aceasta amandoi trebuie sa spuneti adevarul. Constientizarea valorii sinceritatii poate dura, dar apoi copilul va veni la tine cu adevarul, deoarece va sti ca nu te vei speria sau infuria. Va gasi la tine acceptare chiar si atunci cand a gresit.

6. Pune pe primul loc conectarea emotionala cu copilul. Legatura apropiata reprezinta baza de siguranta pentru enuntarea adevarului, terenul pe care onestitatea creste. Conectarea este cea mai puternica masura preventiva impotriva minciunii. Fa-ti timp pentru a fi aproape de copil!

Colectie de povesti terapeutice

povesti-terapeutice

7. Ofera-i copilului posibilitatea de a repara minciuna. Studiile de cercetare au demonstrat faptul ca acei copii care au fost amenintati cu pedeapsa au continuat sa ascunda adevarul pentru a evita consecintele neplacute.

8. Exprima-ti nemultumirea legata de minciuna copilului, dar evita etichetarea copilului. Evidentierea comportamentului nepotrivit, fara judecarea copilului, duce la constientizare si posibilitatea schimbarii. Spune-i copilului ca esti ingrijorat pentru ca a ales sa nu-ti spuna adevarul, dar, in acelasi timp, esti convins ca el este o persoana buna, curajoasa si cu integritate. Sentimentul de regret al copilului il va determina sa-si schimbe comportamentul, rusinea; pe de alta parte, il va face sa se simta lipsit de valoare.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut