Copilul meu nu are incredere in el – ce sa fac?

Copilul meu nu are incredere in el – ce sa fac?

Daca esti parintele unui copil care nu prea are incredere in el, cu siguranta stii cat de putin ajuta incurajarea verbala atunci cand se confrunta cu o situatie in care se simte stanjenit sau neputincios. Uneori, acesta poate chiar sa evite astfel de situatii, din cauza fricilor pe care le are.

Carte+caiet de joaca pentru dezvolatrea increderii de sine

„Daca vor rade ceilalti de mine? Nu merg la acel concurs, eu stiu ca nu sunt bun! Da, am luat nota mare, dar am avut noroc.” – sunt doar cateva replici care ne vin in minte atunci cand nu avem incredere in noi. Bineinteles, ma refer aici la acele situatii de viata in care al tau copil este capabil de mai mult, i-ar placea si lui sa-si depaseasca limitele, insa se confrunta cu diverse temeri.

Nu pune presiune pe el!

Desi ai crede ca il ajuti, atunci cand esti insistent cu vorbe frumoase, incurajari, recompense si rugaminti – „Haaai, te rog, poti face asta pentru mami!” – de fapt il inhibi si mai mult. De ce? Pentru ca toti ne dorim ca atunci cand realizam o activitate, sa o facem din placere si din dorinta proprie de a evolua. Nu pentru recompensa, nu pentru mama sau tata, ci pentru noi.

Cutiuta cu emotii jucause –  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii 

Atunci… imi mai pot ajuta copilul sa aiba mai multa incredere in el?

Cu siguranta! Tot ce iti ramane de facut este sa discuti cu piticul tau. Asigura-te, in primul rand, ca ceea ce vrei tu sa faca este, intr-adevar, si ceea ce isi doreste el. Inspira-i increderea folosind povesti terapeutice care il vor ajuta enorm – va regasi personaje ce se confrunta cu situatii de viata similara, va afla solutii intr-un mod subtil si nu se va simti obligat sa le aplice. O va face, pentru ca isi va dori!

Discutati chiar si liber, eventual cu ajutorul unor cartonase sau jocuri sugestive. Descoperiti impreuna ce inseamna increderea in sine, cautati situatii de viata in care oamenii au incredere in ei, respectiv situatii in care acestia se confrunta cu neincredere in fortele proprii. Puteti discuta chiar si despre experiente similare prin care trec animalele! Aceste discutii pot deveni chiar haioase – iar cand ajungem sa facem haz de necaz este minunat, pentru ca ne eliberam (cel putin asa se descarca multi copii, prin ras!).

Personality game – provocari din viata ta

Povesteste-i despre tine!

Ofera-i exemple din viata ta personala. Bineinteles, cu atentie la experientele negative – nu trebuie povestite toate situatiile neplacute prin care ai trecut. Totusi, ii poti povesti despre anumite momente in care nici tu nu ai avut incredere in tine.

„Serios, mami? Si ce ai facut atunci? Wooow, ce interesant!”

Exemplele personale sunt instrumente minunate prin care te poti conecta cu cel mic, va fi fascinat de acestea! Un parinte autentic, sincer si increzator in el ii va transmite mereu incredere si celui mic! Asa ca, ai incredere in tine si in piticul tau, fara a-l presa cu incurajari. Lasa lucrurile sa curga de la sine si cel mic va deveni cea mai buna versiune a sa!

Hermina Popa, psiholog