Copilul meu nu are prieteni … 4 strategii

Copilul meu nu are prieteni … 4 strategii

Parintii joaca un rol esential in ceea ce priveste dezvoltarea capacitatii de a lega prietenii a copiilor. Prietenii joaca un rol important in dezvoltarea stimei de sine a copiilor. Relatiile de prietenie sunt de asemenea importante pentru sentimentul de apartenenta.

Marea carte motivationala – 91 povesti terapeutice pentru motivarea copilului

Competenta sociala are la baza o serie de abilitati pe care copiii le pot dezvolta prin practica:
-abilitati de comunicare,
-abilitati de relationare cu cei din jur,
-autocontrolul emotiilor.

Iata cateva sfaturi pentru a ajuta copiii sa-si faca prieteni:

1. Vorbeste despre emotii.

Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni si sa-si dezvolte inteligenta emotionala!

Initierea si mentinerea relatiilor de prietenie, presupune gestionarea emotiilor variate. Studiile arata ca micutii care participa la conversatiile de familie privind diferitele emotii sunt mai competenti din punct de vedere social. Copiii dezvolta un control emotional mai bun atunci cand parintii vorbesc despre sentimentele lor intr-un mod deschis, abordand atat emotiile pozitive cat si cele negative. Dimpotriva, copiii ale caror emotii negative sunt de obicei minimizate („Nu trebuie sa-ti fie frica!”) tind să aiba mai multe probleme cu autocontrolul starilor.

Verbalizati propriile emotii, cititi povesti si intrebati copilul despre starea emotionala a personajelor. Pe masura ce copiii se dezvolta din punct de vedere social, ei invata sa-si astepte randul, sa-si ajute prietenii, sa se joace impreuna si sa coopereze cu ceilalti.

Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni si sa-si dezvolte inteligenta emotionala!

Aceste progrese se datoreaza cresterii capacitatii copiilor de a recunoaste si de a intelege propriile sentimente, actiuni, si pe cele ale altor persoane, dar si modul in care propriile noastre sentimente ne afecteaza pe noi sau pe altii.

    2. Pune accent pe cooperare.

Copiii se inteleg mai bine atunci cand se angajeaza in activitati de cooperare – si anume: activitati in care lucreaza spre un scop comun. Invita acasa un coleg de grupa sau scoala. Discuta cu copilul daca exista o jucarie preferata pe care nu doreste sa o imparta. La fel, pune deoparte jucariile destinate jocului solitar. Pregatiti obiectele cu care se pot juca impreuna.

Cartonase cu emotii explicate si situatiile in care le intalnim -Set Emotiile noastre

 

3. Invata-l sa se integreze in joc.

Daca vezi un grup de copii care se joaca, observati impreuna ce fac ceilalți. Ce poate realiza copilul pentru a se alatura? Nu incercati sa schimbati jocul. Incercati sa va alaturati jocului facand parte din poveste. De exemplu, daca cei mici joaca un joc de reparat masini, vedeti daca puteti deveni un client nou cu o masina care are nevoie de reparatii.

   4. Invata-l sa comunice eficient.

Potrivit cercetatorului Feldman, parintii care au demonstrat un nivel ridicat de reciprocitate in comunicarea cu cei mici, au avut copii care au dezvoltat o competenta sociala si abilitati mai bune de negociere. Raspunde la intrebarile copilului, apoi da-i sansa de a vorbi. Ofera-i oportunitati pentru a se cunoaste pentru a sti ce poate impartasi celorlalti copii.

Un exercitiu simplu de autocunoastere pe care il poti pune in practica:

Pune la dispozitia copilului o foaie alba cu conturul unui ursulet, apoi ofera instructiunile diferite „coloreaza cu rosu burtica ursului daca iti plac pisicutele”. Invata copilul arta de a-i face pe altii sa vorbeasca despre ei insisi. Ajuta-l sa vada ca facand acest lucru, el isi poate cunoaste colegii si poate gasi interese comune.

Explicati copilului despre prietenii pe care ii aveti, modul in care v-au ajutat sau i-ati sprijinit. Ajutati copilul sa invete sa aleaga prieteni buni pentru a dezvolta relatii sanatoase.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut