Copilul tau ar manca doar dulciuri?

Copilul tau ar manca doar dulciuri?

7 sugestii pentru parinti

Copiii sunt fani ai dulciurilor, nu de putine ori auzim de la micutii nostri: „Cand voi fi mare, voi manca toata ziua numai ciocolata!”. Simtul moderatiei trebuie cultivat inca de la varste mici. E important sa fim consecventi in ceea ce priveste cantitatea de dulciuri consumata de copii, iar in acest fel vom reusi sa-i invatam pe copii arta moderatiei, o abilitate care le va fi utila si in alte domenii in anii care vor veni. Iata cateva idei despre cum poti sa previi dependenta de dulce a copilului:

Martin nu-mi place!

Lupul caruia ii placeau prea mult bomboanele – carte

1. Fii atent la accesibilitatea dulciurilor

Sunt dulciurile din casa ta usor accesibile? Modul in care aranjezi mediul copilului are o mare importanta in ceea ce priveste formarea obiceiurilor alimentare. Pregateste gustari sanatoase din fructe si legume si asigura-te ca sunt la vedere. Dulciurile trebuie sa fie in dulap, pana cand vor fi servite.

Colectia noastra de poezii terapeutice o gasiti AICI

Poezie terapeutica – Libelula lacoma

libelula-lacoma-970x825

2. Explica-i caracteristicile alimentelor intr-un limbaj usor de inteles pentru cel mic

In loc de categorizarea produselor alimentare ca fiind “rele”, parintii pot explica micutilor ca sunt unele alimente ce au un continut ridicat de zahar, dar continut scazut de nutrienti. Acestea pot fi savurate ocazional deoarece nu au suficiente vitamine pentru a le oferi energie si „super-puteri” pentru joaca. Umple casa cu alimente sanatoase, care sunt in mod natural dulci, cum ar fi fructele proaspete, coapte, care sunt usor de mancat.

Hraneste-l sanatos! Ghidurile Usborne pentru parinti

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?

3. Pregateste mancare atractiva

Daca bucatile de mancare sunt aranjate intr-un mod ce ii atrage vizual, vor fi mai motivati sa incerce gusturi noi. Lasa-l sa aleaga leguma ce o veti gati pentru masa. Copilul trebuie sa guste de cel putin 12 ori pana incepe sa ii placa, roaga-l sa guste si apoi sa descrie ce simte, gustul ce devine familiar va fi acceptat mai usor.

4. Transforma mancarea intr-o poveste

Putem lipi ochisori mobili fructelor si legumelor, apoi fiecare sa se prezinte copilului. Sa-i invitam pe copii sa modelam legume si fructe din plastilina, apoi putem pregati „frigarui-racheta” din fructe si legume. Copiii nu au nevoie sa manance multe bomboane, dulciuri si inghetata pentru a avea o copilarie memorabila. Arata-le ca a manca sanatos este o prioritate valoroasa pentru o viata lunga si fericita.

Mami, e gata?

5. Copiii invata cele mai importante lectii, observandu-ne pe noi, parintii.

Daca ne dorim sa formam obiceiuri alimentare mai sanatoase la copii, va trebui sa incepem mai intai cu persoana noastra. Studiile au demonstrat faptul ca acei copii care servesc aceleasi feluri de mancare ca si parintii lor, vor avea o alimentatie mai sanatoasa si echilibrata.

6. Noi, ca parinti, avem posibilitatea de a ne modela copiii pentru a avea o relatie sanatoasa cu alimentele, in special cu zaharul. Acest lucru reprezinta un proces de durata.

Cine este cel mai bun?

 

Controlarea apetitului pentru dulce poate sa inceapa prin a pregati copiilor gustari dulci facute in casa, cum ar fi: iaurt de casa cu fructe de sezon, smoothie-uri, salata de fructe, inghetata din piureuri de fructe, prajituri cu fructe, etc.

7. Gatiti impreuna cu copilul

Cand pregatim mancarea in familie, le putem oferi copiilor un control mai mare cu privire la ce anume vor manca, astfel incat acestia vor fi mai entuziasmati sa manance din felurile de mâncare pregatite de ei. Pregatirea si consumul de alimente sanatoase in familie, duce spre modelarea obiceiurilor alimentare sanatoase.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut