Copilul tau este rebel?

Copilul tau este rebel?

Rebeliunea este un fenomen care apare in viata multor copii si parinti. Este normal ca micutii sa se razvrateasca, pe masura ce cresc si sa incerce sa stabileasca cine sunt si ce doresc. Deznadejdea parintilor in fata unui copil autoritar si rebel, poate aparea foarte usor. Un astfel de copil doreste adesea controlul asupra vietii sale.

Descopera aici materialele de consiliere pentru copii!

Iata cateva lucruri ce iti pot fi utile in astfel de situatii:

Marea carte a emotiilor

 

Analizati comportamentul dificil.
Cand copilul actioneaza nepotrivit, acesta este exact momentul in care are nevoie cel mai mult de tine, pentru a-l ghida si a-l invata. In loc sa ignoram comportamentul care ne deranjeaza, sa trimitem copiii in camerele lor sau sa incepem o lupta pentru putere, incercati sa empatizati cu situatia copilului chiar daca nu vi se par argumentele logice. In cazul in care nu sunteti sigur ce sa spuneti, acestea sunt 3 idei simple si usor de retinut: Nu vrei saNu-ti place asta! Ai dori sa faci in schimb…. Mai mult decat orice, copiii cu motivatie puternica vor sa recunoasca partea lor din poveste. Da-i de inteles ca reactia lui este importanta pentru tine. Totusi nu trebuie sa renuntam sau sa schimbam limita. Adauga empatie si validare si vei simti diferenta. 

Stiu sa ma comport frumos!

Identificati mesajul din spatele comportamentului rebel.
Gandeste-te la tine ca un parinte detectiv ce investigheaza mesajele ascunse. De fiecare data cand copilul manifesta comportamente rebele, intreaba-te: Care este motivul ce sta in spatele acestui comportament? Ia in calcul cele 3 nevoi de baza pe care toti copiii le au: putere (copilul isi doreste sa simta mai mult control asupra alegerilor si deciziilor sale?), experienta (copilul isi doreste sa realizeze mai multe lucruri pe cont propriu?) si conectare (copilul are nevoie de mai mult timp de calitate in care sa va simta aproape din toata inima?). Ei au nevoie de legatura personala cu familia, astfel comportamentul rebel si distructiv este mai putin probabil sa apara. Fiecare studiu de specialitate disponibil evidentiaza aceasta concluzie.

Gestionarea emotiilor – Caietul meu Vittoz

Uneori comportamentele dificile sunt exprimarea frustrarii copilului.
Copiii se revolta ca raspuns la schimbare. Cateva exemple de schimbari majore pentru copii sunt mutarea intr-un loc nou, aparitia unui fratior sau surioara sau a unei boli in familie. Copilul se poate simti coplesit si reactioneaza. Incearca sa-i vorbesti despre cum se simte si astfel ii vei oferi o cale mai buna de a-si exprima emotiile. De asemenea, atunci cand copilul trece de la o etapa de dezvoltare la alta, el poate manifesta un comportament rebel.

Jocul emotiilor. Cum ma simt azi?

Nu critica prea mult.
Daca scoatem in evidenta, in mod constant comportamentele nepotrivite, putem ajunge intr-un cerc vicios unde acordam atentie doar comportamentelor negative. Amenintarile declanseaza lupte pentru putere intre parinti si copii, dar si dorinta copilului de a se revolta, de a se elibera. Erorile copiilor sunt oportunitati de a invata ceva nou, si nu trebuie considerate niste esecuri.
Oricat ar incerca, un copil nu se va comporta mereu asa cum ne dorim. E important sa ne conturam asteptari realiste fata de varsta si particularitatile copilului.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut