Cum impunem regulile si limitele in familie?

Cum impunem regulile si limitele in familie?

Regulile si limitele clare ajuta intreaga familie sa traiasca mai bine impreuna.

Copiii trebuie sa fie ajutati sa invete cum sa se comporte. Prin stabilirea unor limite si reguli, ii ajutam pe cei mici sa invete modul corect de a se comporta, dar si care sunt comportamentele inacceptabile.

Nu exista copii rai

Studiile de specialitate ne spun ca acei copii care au reguli clare si consecvente in familie sunt mai calmi, se simt mai siguri si in cele din urma invata sa-si controleze ei insisi comportamentul. Reflectati pentru o clipa la modul in care stabiliti limite.

Iata cateva idei la care sa ne gandim:

Cum il faci pe copil sa inteleaga cat de necesare sunt de fapt regulile pentru a trai echilibrat si frumos?

Cand pun limite, actiunile si cuvintele mele trimit acelasi mesaj?

Doar spunand “NU” si “Nu” din cealalta camera ar putea sa nu fie foarte eficient. Stabilirea limitelor adesea inseamna a fi prezent fizic langa copil, pentru a-l ajuta sa inteleaga care sunt asteptarile noastre.

Iata un exemplu: cand stabiliti o limita legata de lovire, ati putea spune “Nu te las sa lovesti!”. Acum este important sa aveti contact vizual, intr-un mod linistit si increzator, care sa impiedice copilul sa loveasca din nou. Folositi cuvinte putine, fiti atenti la tonul si limbajul non-verbal.

Te iubesc, orice-ai face!

Limitele ajuta copiii sa faca fata sentimentelor neplacute.

Incercati sa retineti ca, daca copilul actioneaza sau se comporta intr-un mod nesigur, aveti ocazia de a fi alaturi de el si de a oferi copilului siguranta si indrumare. Copiilor nu le face placere sa fie prinsi in comportamente nepotrivite, dar nu stiu cum sa le depaseasca. Ei au nevoie de limite. Uneori parintii evita sa le stabileasca deoarece nu doresc sa-si vada copilul trist sau suparat.

Bunele maniere pentru copii in 365 de zile

Dar, invatarea modului de a trata emotiile neplacute este de fapt o abilitate importanta. Doar pentru ca cel mic este trist ca nu poate manca cea de-a treia briosa cu ciocolata, nu inseamna ca trebuie sa renuntam. In schimb, acesta situatie ne ofera o mare oportunitate de a va invata copilul despre sentimente si de a-l ajuta sa gaseasca modalitati sanatoase de adaptare.

112 povesti terapeutice pentru imbunatatirea comportamentului la copii – Marea carte a copiilor mofturosi

Formulati limitele in maniera pozitiva.

Spuneti copilului mai degraba ce comportament doriti sa faca decat ce sa nu faca: in cazul in care copilul mananca biscuiti in living-explicati ca livingul este destinat jocului, coloratului sau altor tipuri de activitati, mancam la masa din bucatarie.

Cea mai buna metoda de intarire a regulii este propriul nostru model.

Este util sa aflati ce poate face copilul si ce nu poate inca face.

De asemenea, e indicat sa stabiliti ca sunteti de acord cu acele lucruri ca parinti si parteneri, inainte de a le spune copilului dumneavoastra. Daca ii spuneti copilului ca are o limita de timp pentru a viziona desenele, asigurati-va ca opriti ceea ce faceti si aplicati limita de timp atunci cand vine momentul. Urmarirea este la fel de importanta ca stabilirea limitei in primul rand.

Te rog, Multumesc, Te iubesc (13 lectii de Bune Maniere)

Cand setati o limita, indiferent de limita, este important sa fiti consecventi la intarirea acesteia.

Respectati in fiecare zi limitele formulate – acest lucru ofera copilului consistenta si il ajuta sa invete. La fel, copilul va invata ca poate avea incredere in noi, deoarece vom face ceea ce spunem.

Limitele nu doar protejeaza copiii si ofera sentimentul de siguranta, dar ii ajuta de asemenea in dezvoltarea un simt de responsabilitate si auto-control care ii va insoti intreaga viata.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut