Cum incurajezi copilul sa vorbeasca? 

Cum incurajezi copilul sa vorbeasca?

Ana-Miruna Savu, mama care a pornit contul de Instagram Ivan made me a Mom, are in spate peste 9 ani in care a lucrat, ca profesor, alaturi de copii de toate varstele – asa ca atunci cand vine vorba despre dezvoltarea vorbirii baietelului sau, Ivan, stie la ce sa se astepte si cand este cazul sa traga un semnal de alarma.

#StamDeVorba cu Ana astazi despre ce sa facem si mai ales ce sa nu facem pentru a incuraja vorbirea celor mici – si despre cum putem sa le punem bete in roate copiilor atunci cand incep sa vorbeasca, fara sa ne dam seama. Cititi mai jos un interviu despre cum informatia corecta te face mai puternic, mai increzator si un sprijin mai bun pentru copilul tau.

45 de jocuri pentru dezvoltarea vorbirii

A inceput Ivan deja sa vorbeasca sau inca nu?

Ivan are 1,8 luni. Nu, nu a inceput inca sa vorbeasca.

Avand in vedere ca tu ai lucrat mult cu copiii mici si le cunosti foarte bine ritmurile de dezvoltare, cum privesti in acest moment dezvoltarea vorbirii copilului tau? Ti se pare ca e devreme sa vorbeasca sau dimpotriva, ca e deja tarziu? 

Nu e nici devreme, nici tarziu. Ritmul de vorbire al copiilor este extrem de diferit. Extrem. 

Exista diferente de dezvoltare care tin de foarte multe variabile. Este diferenta intre fete si baieti, intre primul nascut si al doilea, al treilea, intre temperamentul si caracterul copilului. 

Ai simtit presiune din partea celor din jur (rude, prieteni, oameni necunoscuti de pe strada) sau chiar din partea ta, in ceea ce priveste ritmul copilului tau de dezvoltare a vorbirii? Esti întrebata ”Oare cand va vorbi? De ce nu vorbeste odata? Oare e ceva in neregula cu el de nu vorbeste?” sau dimpotriva, lumea are incredere in tine si te lasa in pace?

Avand experienta de peste 9 ani cu copii de toate varstele, toata lumea stie ca situatia este sub control. Presiune exista atunci cand tu, ca mama, esti nelinistita si cauti aprobare si situatii asemanatoare la cei din jur. Cand cunosti formarea si dezvoltarea creierului unui copil iti dai seama daca totul este in regula. 

Ai simtit vreodata ingrijorare in ceea ce priveste dezvoltarea vorbirii copilului tau? Ingrijorare ca nu se intampla odata sau ca nu se intampla asa cum ai fi crezut / aaa cum ai vazut la alti copii?

Nu. In acest subiect putem vorbi de ingrijorare doar atunci cand copilul prezinta semne patologice de dezvoltare. Si atunci, clar,  trebuie consultat un medic specialist si lucrat pe problema; insa daca dezvoltarea copilului este sanatoasa, armonioasa si echilibrata, vorbirea o sa inceapa exact cand cel mic este pregatit.

Ce pasi faci pentru dezvoltarea vorbirii lui Ivan – ne poti oferi niste exemple pentru mamele care ne urmaresc si care ar vrea sa primeasca niste idei?

Trebuie sa intelegem ca vorbirea se dezvolta prima data la nivelul creierului. Deci, de creier trebuie sa avem cea mai mare grija. Acolo e intampla totul. Primul pas pe care l-am facut a fost sa decidem ca nu o sa avem televizor in casa. Deloc. Nicaieri. Iar accesul la telefon sau la alte ecrane sa fie zero. Ca activitati si pasi mici, sunt jocuri de asociere si repetare a elementelor care se gasesc in jurul nostru. Ivan “vorbeste” pe limba lui cel mai mult cand se joaca cu masinutele, iar eu incerc sa ii pun la dispozitie o gama cat mai larga si diversa de masinute, pentru a le observa si a creea povesti in jurul lor. Mereu este fascinat si atent la fiecare element nou introdus.

Te-ai gandit vreodata sa ceri ajutorul unui specialist in dezvoltarea limbajului, sau ai vreo varsta limita a copilului pana la care ai decis ca vei astepta fara o programare la un logoped?

Pentru Ivan nu. Il observ si il cunosc, este un copil dezvoltat perfect cu o inteligenta peste medie si cu o gandire abstracta si profunda potrivita pentru varsta lui. A incepe sa vorbeasca este doar o chestiune de timp. Am avut copii, insa, cu care am lucrat si pe care i-am directionat catre logopezi. Marea problema apare atunci cand dupa varsta de 5/6 ani copilul are probleme de pronuntie. 

Care sunt acele lucruri care conteaza cel mai mult, care cantaresc cel mai greu, atunci cand vine vorba despre limbajul unui copil – din punctul tau de vedere?

Conteaza mult ca noi, parintii, sa facem tot ce tine de noi astfel incat sa oferim copilului cadrul, instrumentele si suportul potrivit pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa. Timpul petrecut impreuna, 1:1, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru pitici. Asa le oferim incredere in sine, deasemenea iubindu-i neconditionat, iar acestea sunt lucruri care pregatesc terenul pentru o dezvoltare buna pe termen lung. 

Ce ai vrea sa retina mamele cu copii mici despre aceasta etapa a dezvoltarii limbajului – mai ales din perspectiva ta, care esti si mama, dar care ai si lucrat mult timp alaturi de copiii de varste mici?

Fiecare copil are ritmul lui, el nu trebuie comparat sau presat. Nu exista copil (sanatos) care sa nu vorbeasca; insa unora le trebuie mai mult timp, altora mai putin. Nu efectiv inceperea vorbirii trebuie sa ne puna pe ganduri, ci corectitudinea si acuratetea cu care o sa rusesca sa transmita ce isi doreste, odata ce a inceput sa vorbeasca. Aceste lucruri se pot face doar prin mult timp de calitate petrecut impreuna, timp in care vorbim, povestim, ne jucam cu jocuri educative special gandite atat pentru dezvoltarea limbajului, cat si al gandirii. Vorba aia, de vorbit sigur o sa vorbeasca odata si odata, insa depinde CUM. Si pentru acest lucru noi suntem responsabili sa pregatim terenul.

Ana-Miruna Savu, de la  Ivan made me a Mom