Cum pot sa devin logoped in Romania?

Cum pot sa devin logoped in Romania?

Iti plac copiii? Ai vrea sa lucrezi cu persoanele cu nevoi speciale (deficienta de vedere, auz, vorbire, locomotor), dar nu stii care este drumul potrivit?

Eu sunt Irina Andreea Chiriac, sunt logoped sau mai exact psiholog cu competenta in psihopedagogie speciala acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania de 10 ani si voi incerca in acest articol sa iti explic parcursul acestei profesii.

 

Nu rata sambata 16 martie 2024, online pe zoom – Supervizare Psihopedagogie Speciala

Gasesti aici o colectie utila de materiale logopedice

Etape:

1. In primul rand este nevoie sa fii absolvent al unei facultati. Poate fi Facultatea de Psihologie si  Psihopedagogie Speciala.

Aici gasiti lista competențelor pentru fiecare specializare in parte.

2. Atunci cand esti psiholog/psihopedagog esti arondat unui Colegiu. La fel functioneaza si medicii,  avocatii si asistentii sociali. Ca psihopedagog este necesar sa ai dreptul de libera practica de la Colegiul Psihologilor din Romania. Aici https://bit.ly/3Yur4cM gasesti documentele decesare pentru depunerea dosarului pentru a primi drept de practica sub supervizare.

Jocul Strambaturilor – Exercitii pentru o vorbire corecta

Supervizarea presupune ca poti desfasura activitatea pentru care ai fost acreditat, dar pentru ca esti la inceput, este necesar ca un psiholog mai “vechi”, care are dreptul de a superviza, te va ajuta sa iti faci treaba bine.

Procesul de supervizare se desfasoara in grup, iar in aceasta perioada, in vederea protejarii persoanelor si evitarii raspandirii COVID-19, se desfasoara online. In procesul de supervizare se aprofundeaza diverse notiuni teoretice sustinute prin exemple practice, supervizatii invata sa aplice teste pentru stabilirea diagnosticului, sa  realizeze raporturi de evaluare si planuri de interventie.

Cuvinte jucause – Activitati pentru dezvoltarea limbajului oral si scris

https://jucarii-vorbarete.ro/product/cuvinte-jucause-activitati-pentru-dezvoltarea-limbajului-oral-si-scris/

Cautam impreuna solutii pentru cazurile cu care lucreaza supervizatii si bineinteles vizionam filmari pentru a ne imbunatati competentele.

Aici https://bit.ly/3lyU8Ba gasesti registrul cu supervizori. Din registru, iti poti alege un supervizor acreditat in Psihopedagogie Speciala cu care vei incheia un contract de supervizare, contract care trebuie inregistrat la Colegiu.

3. Pentru a trece in etapa urmatoare si sa fii psiholog autonom este necesar sa indeplinesti o serie de conditii, printre care:

– Sa faci dovada ca ai lucrat minim un 1 in specialitatea respectiva ca psiholog (angajat sau in cabinet deschis la Colegiu).

– Sa detii o diploma de master în psihologie, specializarea psihopedagogie speciala/educational. Aici https://bit.ly/3Z3kPN9 gasiti registrul cu masterele acreditate.

– Sa finalizezi 100 de ore de supervizare

– Sa ai un raport de la supervizorul/supervizorii cu care ai lucrat, care atesta cunostintele dobandite.

Lista completa a actelor necesare pentru schimbarea de treapta de la supervizare la autonom o gasiti aici https://bit.ly/3HVGqjB.

4. Odata ajuns autonom, urmatoarea schimbare de treapta se va face la 5 ani, atunci cand vei deveni specialist si cand vei putea la randul tau sa devii supervizor . Aici https://bit.ly/3jQRbLR gasesti actele necesare pentru depunerea dosarului pentru specialist.

Este important de mentionat ca in aceasta perioada, in vederea protejarii persoanelor si evitarii raspandirii COVID-19, dosarele se depun online si interviurile se desfasoara online.

Specialitatea psihopedagogie specială – compentente

Nivel I – psiholog practicant

a. Evaluare psihologică:

– evaluarea și psihodiagnoza tipului și severității disfuncției persoanelor cu deficiențe/handicap,  evaluarea psihopedagogică şi psihodiagnoza dezvoltării cognitive, afectiv-motivaţionale şi psihosociale, precum şi a personalităţii persoanelor cu dizabilităţi sau CES, evaluarea profilului cognitiv, afectiv, psihosocial şi de personalitate al membrilor familiilor persoanelor cu dizabilităţi;

b. Intervenție psiho-educațională:

– consilierea psihologică, psihoeducaţională şi psihopedagogică în vederea optimizării procesului învăţării, promovării atitudinilor şi conduitelor prosociale, precum şi a celor de viaţă sănătoasă, stimulării motivaţiei vizând dezvoltarea personală, depăşirii cu succes a situaţiilor de criză, conflict şi risc în cazul persoanelor cu dizabilităţi,  intervenţia psihologică şi psihopedagogică în scopul optimizării autocunoaşterii şi dezvoltării personale, prevenţiei şi remiterii dificultăţilor cognitive, afective şi comportamentale de intensitate subclinică la persoanele cu dizabilităţi,  furnizarea terapiilor specifice pentru persoanele cu dizabilităţi,  intervenția logopedică (preventivă și curativă), în tulburările de limbaj și comunicare.

Aici, în josul paginii, găsiți adresele de mail și numerele de telefon de la Colegiul Psihologilor, la care îi puteți contacta daca mai aveți alte nelamuriri.

Daca te intrebi de ce sa devii psihopedagog, un motiv bun ar fi acela ca nu va trece nici o zi fara sa zambesti!

Irina Andreea Chiriac

Supervizor in Psihopedagogie Speciala

0723313390

povestilogopedice@gmail.com