Cum pronunt corect sunetele? Idei de joc

Cum pronunt corect sunetele? Idei de joc

Stiai ca atunci cand pronuntam sunetul R putem duce mana la gat ca sa simtim vibratia de la nivelul corzilor vocale?

Dar ca atunci cand il spunem pe M tinem buzele lipite una de cealalta si simtim furnicaturi in obraji, la nasuc si la barbie?

Iata 25 de puzzle-perechi care ii arata copilului tau care este pozitia corecta a buzelor, a limbii si a dintisorilor atunci cand pronunta fiecare sunet in parte! – Puzzle Sunetele

La ce il ajuta pe copilul meu Puzzle Sunetele?

– ii stimuleaza vorbirea si operatiile gandirii
– il ajuta la insusirea notiunilor de culoare
– ii imbunatateste motricitatea fina

Iata ce spun mamicile despre acest produs:

Ce jocuri pentru invatarea sunetelor pot face cu Puzzle Sunetele?

1. Joc pentru recunoasterea sunetelor

Amesteca toate piesele de puzzle pe masa sau covor. Pronunta tare si clar un sunet si ajuta-l pe copilul tau sa gaseasca piesele pereche.

Exemplu:

Oare care este sunetul Z? Copilul trebuie sa gaseasca sunetul Z si piesa pereche corespunzatoare acesteia, in functie de desenul reprezentat.

”Uite! Atunci cand il spunem pe Z tinem gurita inchisa, iar dintisorii de sus sunt lipiti cu cei de jos. Simtim un tremurici (vibratie) la nivelul gatului si al obrajilor. Pune palmele pe obraji si ai sa simti! Hai sa repetam sunetul Z de 3 ori, precum o albinuta! Z-Z-Z”

2. Joc pentru dezvoltarea vorbirii

Alegem un sunet pe care il rostim cu voce tare. Il provocam pe cel mic sa gaseasca in scurt timp cat mai multe cuvinte care incep cu sunetul respectiv.

*Pentru un nivel mai inalt de dificultate se poate utiliza o clepsidra pentru cronometrare.

Exemplu pentru sunetul R: rață, raft, râs, râu, rău, ramură, rece etc.

sau

”Oare cum o cheama pe fetita de pe puzzle? Dar pe baiatel?”

I se cere copilului sa inventeze un nume pentru fiecare personaj reprezentat pe piesele de puzzle. Prima litera a numelui trebuie sa fie cea scrisa pe puzzle. (L-Laura, F-Florina, C-Cristian, T-Teodora, P-Petronela, I-Ionut, R-Remus, V-Viorica, E-Ernest)

3. Joc pentru dezvoltarea motricitatii fine

Invita-l pe copilul tau sa asocieze fiecare litera cu personajul care pronunta sunetul corespunzator. Ghidati-va dupa culorile diferite pe care le au cele 25 de perechi de puzzle.

Exemplu: Haide sa punem litera E langa baietel. Ambele piese de puzzle au ca indiciu culoarea galbena.

4. Joc de vizualizare a modalitatii corecte de pronuntie a sunetelor

Exemplu: I se arata copilului sunetul A, in timp ce se pronunta corect si clar. I se prezinta personajul:

”fetita tine gurita larg deschisa. I se vede limba. Haide sa punem manuta pe gat si sa pronuntam sunetul A. Ce se intampla atunci cand pronuntam sunetul A? Simtim o vibratie!”

5. Joc pentru insusirea literelor alfabetului

Realizati impreuna pe covor sau pe masa un trenulet din litere, pe care sa-l numiti Trenuletul Alfabet sau Trenuletul literelor.

Exemplu: A, B, C, D, E, F, G, H etc.

Ajuta-l pe copilul tau sa inteleaga modalitatea corecta de pronuntie a fiecarui sunet. Puzzle Sunetele iti pune la dispozitie 25 de perechi de puzzle cu ajutorul carora cel mic poate vizualiza ce se petrecere la nivelul muschilor fetei atunci cand vorbim.

Petra Boanta

# produsul saptamanii