Cum sa cresti un copil cu incredere in sine?

Cum sa cresti un copil cu incredere in sine?

Familia are un rol important in dezvoltarea increderii in sine a copiilor. Increderea in fortele proprii este o lectie ce se invata in fiecare zi. Iata cateva sugestii ce-ti pot fi de folos:

Sunt WOW! Material terapeutic pentru cresterea increderii in sine la copii 

1. Joaca-te cu copilul tau!

Acest timp petrecut impreuna va transmite copilului mesajul: „Tu esti cel mai important pentru mine, iti ofer toata atentia mea!”. Este bine cunoscut faptul ca micutii invata prin joc. Crestem increderea de sine a copilului oferindu-i sentimentul ca este important si iubit. Incurajeaza copilul sa initieze el ideea jocului. In acest mod, copilul isi va exersa atat capacitatea de a lua decizii, dar isi va intari si sentimentul eficientei personale: „Mamei chiar ii place jocul inventat de mine!”.

 Carte+caiet de joaca pentru dezvoltarea increderii de sine

2. Arata-i ca greseala este o oportunitate pentru invatare! 

Baza increderii copilului e sa ii transmitem ca il iubim si acceptam asa cum este, fara sa trebuiasca sa ne demonstreze sau sa realizeze anumite nivele de performanta. Toti copiii gresesc si vor gresi. Daca avem tendinta de a-l feri de erori, nu vom face altceva decat sa-i incurajam teama ca el „nu este capabil” si ca are nevoie de interventia noastra pentru a reusi. Este important sa fim alaturi de el si sa ii oferim sansa de a vedea cum gestionam noi situatiile in care gresim. Se va obisnui sa faca fata greselilor, dupa modelul nostru.

Jocul ideilor – Festina Lente

3. Implica-l in rezolvarea problemelor!

 Daca intram in camera copilului si vedem ca nu si-a pus hainele la loc nici dupa doua zile, sa ne rezumam in a descrie ceea ce se vede in mod obiectiv: „Vad hainele pe masa!”. In acest mod, vom evita sa ii transmitem copilului ca el este „problema”. Va fi mai dispus sa colaboreze, iar pe viitor va invata sa caute solutii la probleme, nu sa se invinovateasca. Lauda-l pentru initiativele sale si scoate in evidenta un aspect concret: „Imi place ca ai asezat tricourile in dulap, iar camasile pe umerase!”.

4. Acorda timp pentru persoana ta!

Increderea copilului in propriile competente incepe cu noi, parintii. Sa avem incredere in noi, sa realizam ce ne place, de ce suntem mandri.

5. Implica-l in realizarea sarcinilor casnice!

Acest lucru ii ajuta sa se simta mai valorosi, le creste increderea in fortele proprii. Realizarea sarcinilor casnice ii pregateste pe copii pentru deprinderile de viata independenta. Atunci cand copilul aspira sau sterge praful din casa, isi vede rezultatele muncii, invata ca efortul este rasplatit cu bucuria reusitei sale. Putem mentine interesul copilului oferind sarcini care sa nu depaseasca abilitatile sale, in functie de varsta, si transformand sarcinile in joc: „Parcam masinutele in sertar!”, „Cate plusuri strangi intr-o singura mana?”.

Ajuta-l pe copil sa-si dezvolte o personalitate armonioasa si care sa faca fata cu succes provocarilor de zi cu zi!

6. Gaseste oportunitati prin care copilul poate incerca activitati noi.

In acest mod, il vei cunoaste mai bine, iar copilul va ajunge sa-si recunoasca atat interesele, cat si punctele sale forte. Iata un exercitiu simplu de inteles pentru copii: arata-i doua masinute – un tractor si o masina de curse. Care este cea mai buna? Tractorul este cel mai potrivit pentru activitatile agricole, iar masina de curse este rapida si potrivita pentru parcurgerea circuitului. Va invata ca fiecare persoana este buna la ceva anume.

7. Comunicarea cu copilul este un instrument important pentru intarirea increderii acestuia.

Foloseste cuvinte de incurajare: „E nevoie de multa indemanare sa-ti legi sireturile!”, descrie ceea ce a facut corect copilul: „Imi place ca ai asezat hainele in dulap!”. Spune-i cat mai des: „Am incredere in tine!”, „Cred ca vei reusi!”. Copilul va simti ca este apreciat pentru efortul si nivelul sau de implicare. Mai mult, cuvintele pe care i le spunem se vor transforma in vocea interioara a copilului. Acestea il vor ajuta sa-si mentina motivatia si perseverenta in perioadele dificile.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut