Cum sa evitam igiena excesiva la copii?

Cum sa evitam igiena excesiva la copii?

Toti parintii doresc sa-si vada copiii sanatosi. Multi parinti se ghideaza dupa principiul „cu cat pastrez casa mai curata, cu atat mai sanatos va fi copilul meu”. In acest sens, ajungem sa dedicam ore intregi pentru curatarea podelelor, pentru dezinfectarea jucariilor si insistam ca micutii nostri sa se spele pe maini de zeci de ori pe zi.

Deseori, din dorinta de a ne ocroti copilul, avem tendinta de a exagera si de a igieniza excesiv obiectele sau spatiile cu care copilul se intalneste, ne straduim sa cream un mediu aseptic, folosind o multime de produse de curatare. La fel ca in majoritatea lucrurilor din viata, mentinerea sanatatii trebuie sa se bazeze pe echilibru.

Bolile infectioase reprezinta un motiv intemeiat de ingrijorare, dar se pare ca uneori exageram cand vine vorba de protejarea copiilor nostri de microbi.

Cat de curat trebuie sa fie mediul de care au nevoie copiii nostri pentru o sanatate buna? Iata ce spun expertii:

Ma spal pe dinti, folosesc olita – carte cu ferestre

Creierul copilului are nevoie de stimulare, de informatie si de interactiune pentru a se dezvolta armonios, la fel si sistemul imunitar este intarit prin expunerea la germenii de zi cu zi, astfel incat acesta sa poata invata, adapta si autoregla, sustine Thom McDade, PhD, profesor si director al Laboratorul de Cercetare Biologică Umană de la Universitatea Northwestern.

Este important sa acordam atentie in ceea ce priveste igiena copilului, dar nu este necesar sa dezinfectam fiecare lucru cu care vine in contact. Copiii au nevoie sa cunoasca lumea inconjuratoare, cu toate elementele ei.

Stiu sa ma comport frumos!

Lasati copiii sa exploreze atunci cand iesiti in natura. Natura este un instrument special, prin intermediul caruia copiii cunosc nu numai mediul din jur, ci si pe ei insisi. Astfel, cataratul in copaci este o modalitate de a invata cum sa-ti asumi responsabilitatea pentru siguranta ta, dar si de a masura riscul actiunii.

Hiperprotectia aduce cu sine mai multe restrictii care pot deveni un obstacol in dezvoltarea armonioasa a copilului. Acesta preia informatiile prin intermediul simturilor, din acest motiv are nevoie de posibilitati de a pune mana, mirosi, observa etc. Sa incercam sa imbinam mentinerea regulilor de igiena cu posibilitatea unui joc liber: construirea unui castel de nisip, alergatul in parc etc.

100 de activitati Montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare

Permiteti copilului sa se murdareasca alaturi de alti copii. S-a dovedit faptul ca acesti copii care au frati au un sistem imunitar mai puternic si mai bine reglat. Jocul liber si nestructurat afara sporeste abilitatile de rezolvare a problemelor, dar si auto-disciplina. Din punct de vedere social, imbunatateste cooperarea, flexibilitatea si constiinta de sine. Copiii vor fi mai inteligenti, mai capabili sa lege prietenii, mai sanatosi si mai fericiti atunci cand au posibilitatea de a se juca liber in natura.

E indicat sa analizam mesajul pe care il transmitem copilului. Daca in fiecare zi acordam atentie excesiva spalarii, dezinfectarii, transmitem prin limbajul nonverbal dorinta de a evita tot ce poate fi murdar, ii transmitem copilului ideea conform careia lumea in care traim este una plina de pericole, ca sanatatea noastra e amenintata la fiecare pas.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut