Cum sa fac fata perioadei lui “NU VREAU!”. 112 povesti terapeutice

Cum sa fac fata perioadei lui “NU VREAU!”. 112 povesti terapeutice

Exact asa cum exista terapie pentru rezolvarea problemelor de sanatate, exista si terapie pentru suflet. Prin povesti, cu povesti.

Povestile terapeutice constituie un suport educativ, ilustrat, bogat in situatii si solutii pentru problemele cu care se confrunta parintii in dezvoltarea copiilor. Ele reprezinta cheia spre autocunoastere, constientizare, devenire, maturizare. Ele ofera o mangaiere, un gand bland, tratand neplacerile, capriciile, mofturile celor mici cu calm, prin puterea cuvintelor pline de intelepciune.

 

La ce il ajuta povestile terapeutice pe cel mic?
-sa se transpuna in pielea personajelor de tot soiul
-sa se identifice cu ele
-sa le imprumute comportamentul si caracteristicile
-sa parcurga un drum initiatic
-sa se dezvolte intelectual si emotional
-sa distinga faptele pozitive de cele negative
-sa se maturizeze

Povestile terapeutice pot fi catalogate drept prieteni de nadejde in traseul initiatic, plin de peripetii, obstacole si necunoscut, pe care il parcurge cel mic. Acestea pot fi lecturate seara, inainte de culcare, atunci cand exista deschidere si dorinta, in momentele de liniste, disponibilitate, atentie, implicare activa.

Ce inseamna implicare activa? Inseamna ca cel mic este dispus sa invete din intamplarile pe care le traiesc personajele prezentate, ca prezinta interes si curiozitate, ca pune intrebari legate de atitudinea personajelor aflate in diverse ipostaze, ca traieste odata cu ele. Este in beneficiul copilului sa i se adreseze intrebari cu privire la greselile facute de personaje si de cum au fost acestea indreptate.

Marea carte a copiilor mofturosi aduce laolalta 112 povesti terapeutice pentru evitarea istericalelor copiilor mici. Istericalele copilariei reprezinta o problema reala cu care se confrunta si care dezarmeaza un parinte, dar pentru care exista intotdeauna solutii. Solutiile vin insotite de imagini bogate in detalii, viu colorate, pentru a mentine captata atentia celui mic pe toata perioada lecturarii. Datorita imaginilor, copilul va putea sa apeleze la creativitatea sa, sa isi imagineze desfasurarea actiunii si sa traduca emotia resimtita de catre personaje. Stim ca limbajul corpului, mimica, gestica sunt toate furnizori de informatii clare.

Cateva exemple de situatii-problema tratate cu ajutorul acestor povesti
-situatii in care copilul nu vrea sa doarma
-sa se spele pe dinti sau pe manute
-sa se imbrace
-sa mearga la gradinita
-sa puna foarfeca jos
-sa isi puna caciula
-sa faca ordine in camera lui
-sa o tina pe mama de mana
-sa se incalte
-sa salute
-sa inapoieze jucariile
-sa manance
-sa mearga la toaleta
-sa stinga televizorul

Ce pot sa fac cand copilul meu este furios?
Citindu-i povestea lui Vali de la pagina 34, copilasul tau va invata cate lucruri frumoase va avea de castigat daca ii va inapoia jucaria tovarasului sau de joaca.
Va invata ca furia, agresivitatea verbala si mania nu sunt niste prieteni potriviti pentru el, deoarece nu-l vor ajuta sa primeasca ceea ce isi doreste.

Va invata ca atunci cand este incapatanat si nerecunoscator va trebui sa suporte consecintele deloc pozitive ale comportamentului sau si isi va pierde tovarasii de joaca.
Va invata ca trebuie sa vorbeasca frumos, sa multumeasca de fiecare data cand primeste un lucru si sa fie politicos.
Va invata ca o relatie de prietenie se construieste prin intelegere.
Va invata sa imprumute jucariile sale pentru a avea dreptul si el la randul sau sa se joace cu jucariile altor copii.

Pentru unele probleme ale vietii micutului tau este bine sa apelezi la un fel diferit de medicament: povestile terapeutice. Vei ramane surprisa sa observi efectele pozitive pe care le au asupra sufletelului sau.

Petra Boanta, autor materiale educative pentru copii