Cum sa iti faci propriul Kit Montessori pentru calatorii?

Cum sa iti faci propriul Kit Montessori pentru calatorii? (pentru copii de 3-6 ani)

Copiii mici sunt o adevarata oaza de energie, mereu curiosi si dornici sa se joace, fiecare moment cu ei fiind o provocare de a le oferi resurse care sa ii stimuleze. Iar atunci cand calatoriti, rabdarea lor este incercata si e bine sa aveti “idei de buzunar” pentru astfel de situatii. Daca doriti o dezvoltare sanatoasa a copilului, fara prea multa tehnologie care sa creeze dependenta (stim cu totii cat de greu se dezlipesc acestia de smartphone-uri sau tablete), atunci o trusa Montessori este exact ceea ce aveti nevoie.

Puzzle cu povesti

Atunci cand ai de lucru, tine-i copilasului tau manutele ocupate!

In perioada aceasta de varsta (3-6 ani), se recomanda activitatile senzoriale, motorii si pentru dezvoltarea limbajului. Secretul pentru un kit senzational sta in selectarea si diversificarea materialelor de joaca. Puteti folosi o geanta cu multe buzunare, sau mai multe pungi de plastic cu fermoar pe care le adunati intr-o gentuta, sau chiar o cutie in care depozitati mai multe recipiente, toate acestea organizate pe categorii.

Iata 9 sugestii de activitati pentru un kit diversificat, interesant si jucaus:

1. Hartiute colorate si agatatori de haine
Foarte simpla si utila, activitatea de asociere a culorilor ajuta la dezvoltarea simturilor senzoriale si motrice. Aveti grija sa corespunda culorile de pe hartiute cu cele ale agatatorilor.

Cutiuta cu emotii jucause –  Materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii (8 cartonase cu membrii familiei, 8 cartonase ovale cu expresii emotionale, set carti de joc (20 de bucati) cu comportamente pozitive si negative etc.)

sursa foto: www.buzzfeed.com

2. Cartonase cu forme geometrice
Copilul va trebui sa asocieze corect formele geometrice cu imaginile de pe cartonase. Asadar, pregatiti dinainte un set de cartonase cu desene ale formelor geometrice, de diferite culori, pe care le puteti realiza chiar voi. Sau utilizati pachetul de carduri Montessori pentru clasificarea formelor geometrice, perfecte pentru aceasta activitate.

sursa foto: suzieshomeeducationideas.blogspot.ro

3. Colier din macaroane
Folositi macaroane de forme tubulare, astfel incat cel mic sa poata introduce snurul prin ele. Inainte de a porni la drum, lasati-l pe copil sa picteze piesele colierului cu tempera in culorile lui preferate.

sursa foto: www.cbc.ca

4. Saculetul cu surprize
Pregatiti un saculet cu diverse materiale pe care copilul trebuie sa le pipaie si sa le recunoasca. Materialele pot fi: vata, matase, lana, panza si alte materiale textile sau materiale dure, cum ar fi jucarii mici, pietricele etc.

sursa foto: www.aneverydaystory.com

5. Cartonase pentru recunoastere vizuala si dezvoltarea vorbirii
Pregatiti un compartiment cu cartonasele lui preferate sau cu imagini care contin lucruri, persoane, locuri pe care urmeaza sa le cunoasca in calatorie. Este o metoda foarte buna, prin care il puteti familiariza pe copil cu noi concepte, cuvinte, dezvoltandu-i astfel limbajul.

Recunoastere vizuala. Vietuitoare

6. Carti si carduri cu povesti
Nu trebuie sa uitati de povesti, acestea fiind indispensabile pentru dezvoltarea vorbirii. Daca vreti povesti originale, atunci lasati-va pe mana copiilor. Ei compun, iar voi scrieti – si astfel ati scos prima voastra carte cu povesti!

La plimbare – Povestioarele mele Montessori

7. Materiale de sortat
Adaugati inr-un compartiment al kit-ului Montessori cateva bilute, margele, nasturi, seminte si o penseta speciala pentru sortarea acestora. Intotdeauna de succes, metoda aceasta de sortare poate fi utilizata oricand, cu putine materiale pregatite anterior si cateva cutiute pentru sortare.

sursa foto: www.howwemontessori.com

8. Materiale senzoriale
Fermoare, sireturi, scai – sunt doar cateva materiale pe care le puteti folosi cu succes pentru dezvoltarea simturilor motrice. De exemplu, puteti realiza papucei din hartie cu sireturi, o activitate ce ii va crea copilului deprinderea sa isi lege sireturile de la incaltaminte. Cartile senzoriale din fetru sunt perfecte pentru dezvoltarea simturilor motrice, iar copiii vor petrece minute sau ore in sir jucandu-se cu ele.

9. Geoboard
Foarte utila si importanta, aceasta plansa nu poate lipsi din trusa voastra Montessori. Este ideala pentru dezvoltarea senzoriala si motrica. Copilul se poate juca la nesfarsit realizand litere, forme geometrice sau modele originale cu ajutorul elasticelor.

sursa foto: www.howwemontessori.com

 

Anamaria Potra