Cum sa ne jucam fara sa tinem cont de reguli?

Cum sa ne jucam fara sa tinem cont de reguli?

Jocul nestructurat, liber este jocul fara reguli prescrise. Acest tip de joc este distractiv, spontan, copiii il inventeaza pe loc, iar cercetarile ne spun ca este extrem de important pentru dezvoltarea fizica si cognitiva a copiilor.

Iata beneficiile pe care le aduce:

Jocul liber permite copiilor sa invete despre ei insisi si sa faca greseli fara sa simta nici o presiune sau sentiment de esec. Incurajeaza increderea in sine, deoarece copiii sunt responsabili de propria lor fericire. Dezvolta autodeterminarea, stima de sine si capacitatea de autoreglare.

Colectie de jocuri pentru copii. Vezi aici

Jocul nestructurat invata copiii sa ia decizii, sa rezolve problemele si sa exercite controlul de sine. Stimuleaza coordonarea si ofera copiilor sansa de a fi activi. De asemenea, dezvolta imaginatia si creativitatea.

Cum sa incurajam jocul nestructurat?

Primul principiu important: incercati sa nu interveniti. Acest lucru poate fi dificil de pus in practica pentru parinti, dar, uneori, copiii trebuie lasati sa fie condusi de imaginatia lor.

Vezi aici un abecedar al emotiilor. Cartea Pot reusi!

Daca de exemplu, ne vedem copilul ca incearca sa construiasca o casa din cuburi, dar ne dam seama ca este posibil sa nu functioneze, putem avea dorinta de a interveni pentru a-i arata o idee mai buna. Lasati-i sa invete cum sa o faca mai bine, incercand mai intai diferite variante de construire. Parintii sunt prezenti pentru a oferi puncte de pornire si de ghidare si pentru a supraveghea copiii.

Asigurati conditii pentru joaca si explorare. O invitatie pentru joaca nu necesita pregatire indelungata si nici numeroase material speciale. Pur si simplu oferim copilului resursele necesare pentru un joc creativ. Adunati tot felul de obiecte (cuburi, cutiute diferite sau un set de ceai, o bucata de aluat, unelte, materiale, capace etc.) pe care le aveti acasa, puneti-le intr-un cos, apoi invitati copiii sa se joace cu obiectele, asa cum doresc. Veti fi uimiti de creativitatea pe care o veti observa.

Montessori la tine acasa. 80 de jocuri pedagogice usor de realizat

Bucurati-va de joaca in natura. Lasati copilul sa descopere locuri noi, cum ar fi trasee impadurite din apropiere, un iaz, dune de nisip, un camp deschis sau chiar o curte a unui prieten. Cheia este sa le dam timpul necesar pentru investigare si pentru a face noi descoperiri pe cont propriu, fara sa oferim instructiuni sau reguli. Copiii iubesc sa construiasca. Lasati-i sa culeaga bete, pietre, frunze de toamna, noroi, fan, cochilii goale de melci si orice altceva pot gasi pentru a construi case, sabii, un fort, sperietori, statui si alte creatii.

100 de activitati Montessori pentru descoperirea lumii inconjuratoare

Oferiti-i copilului jucarii care-i stimuleaza motricitatea. Cand micutul are parte de astfel de jucarii, adica trebuie sa traga, sa impinga sau sa manipuleze obiectul, mintea lui va fi una activa.

Implicati copilul in jocuri de rol. Jocul ajuta copiii sa se confrunte cu propriile temeri si sa se adapteze la evenimentele stresante. Ati vazut vreodata un copil ce imita un doctor si care da injectii la toate animalele de plus? Putem observa puterea jocului ca proces de adaptare la situatiile cu control scazut. Este normal ca cei mici sa dezvolte temeri in timp ce cresc si incep sa exploreze lumea din jurul lor. Uneori, aceste temeri rezulta dintr-o experienta negativa.

Temerile pot fi declansate de o lipsa de intelegere a unui loc sau a unei situatii. In cazul copiilor, jocul rolului de medic, al profesorului sau al parintilor, ii ajuta sa se simta in control si sa inteleaga situatia.

Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut